ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κόντρα με αφορμή τη «μη» αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, σκευάσματος ειδικής διατροφής στους φαρμακοποιούς

Κόντρα με αφορμή τη «μη» αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, σκευάσματος ειδικής διατροφής στους φαρμακοποιούς

Βέλη Κ. Λουράντου κατά ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ. «Να πληρωθούν άμεσα οι φαρμακοποιοί. Δεν ευθυνόμαστε για λάθη και παραλείψεις άλλων, δεν καλύπτουμε παραβατικές συμπεριφορές συναδέλφων» απαντά ο Απόστολος Βαλτάς μέσα από το  DailyPharmaNews

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

«Ουδείς δικαιούται να προσβάλλει την προσωπικότητα του καθενός μας, ούτε να κλέβει τον κόπο της δουλειάς… μας», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος (εκκρεμεί η ανάδειξη νέου Δ.Σ. μετά τις πρόσφατες εκλογές), ο οποίος βγαίνοντας από το νοσοκομείο όπου βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, δείχνει το γνωστό μαχητικό του πρόσωπο.

Ο κ. Λουράντος λοιπόν στην ανάρτησή του επιτίθεται στον ΕΟΠΥΥ, που δεν αποζημιώνει τους φαρμακοποιούς για σκεύασμα ειδικής διατροφής, θεωρώντας ότι η απόφασή αυτή του Οργανισμού «δεν στέκει ούτε νομικά ούτε ηθικά ούτε λογικά» και καλεί τους φαρμακοποιούς να μην εκδώσουν πιστωτικό τιμολόγιο, όπως ζητά ο ΕΟΠΥΥ αλλά να προχωρήσουν σε ένσταση με νομικά επιχειρήματα.

Ρίχνει επίσης τα βέλη του προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και προσωπικά τον πρόεδρό του κ. Απόστολο Βαλτά, για το γεγονός ότι προεκλογικά έστειλε επίσημη επιστολή προς τον ΕΟΠΥΥ «καλώντας τον να πληρώσει τους φαρμακοποιούς που…δεν “εμπλέκονται” σε ύποπτες διαδρομές, και να τιμωρήσει τους υπόλοιπους!» και κλείνει την επιστολή του με το μήνυμα ότι «δεν φοβήθηκα κανένα προεκλογικά … Τώρα θα τους φοβηθώ;».

 

Στην ανάρτησή του ο κ. Λουράντος με τίτλο «RESURGEX … η ληστεία του ΕΟΠΥΥ», αναφέρει τα εξής:

«Όπως πληροφορούμαι, ο ΕΟΠΥΥ έχει αρχίσει να στέλνει σε συναδέλφους σημειωματάκια με τα οποία τους ενημερώνει πως περικόπτει από τα Συμπληρώματα Ειδικής Διατροφής (ΣΕΔ) ό,τι έχει δοθεί ως resurgex… καλώντας τους μάλιστα να εκδώσουν αντίστοιχο πιστωτικό σημείωμα!

Την πράξη του αυτή την δικαιολογεί ως απόφαση του ΔΣ του οργανισμού, η οποία όμως δεν στέκει ούτε νομικά, ούτε ηθικά, ούτε λογικά. Αποφάσισε δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ για θέμα που μας αφορά και για το οποίο εδώ και δύο χρόνια περίπου δεν έχει ενημερώσει ΚΑΝΕΝΑ, παρακρατώντας μάλιστα παράνομα τα χρήματά μας, να μη μας πληρώσει τελικά, γιατί όπως φαίνεται είμαστε …παράνομοι!

Από την λίστα που έχω στα χέρια μου εδώ και καιρό προκύπτει πως πρόκειται για 300 περίπου παρόχους σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων 100 περίπου στην Αττική. Τώρα μαθαίνω πως είναι πολύ περισσότεροι…

Συγκέντρωσα τους συναδέλφους της Αττικής με προσωπική πρωτοβουλία (αφού το όνομά μου βρίσκεται στην λίστα) και με την παρουσία του έγκριτου νομικού κυρίου Αλέξανδρου Στρίμπερη, όπου αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις.

Παράλληλα από πέρυσι τον Δεκέμβριο, εκκρεμεί στο δικαστήριο προσφυγή μου εναντίον του ΕΟΠΥΥ για παράνομη παρακράτηση χρημάτων.

Επισκέφθηκα τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ τρείς φορές και του εξήγησα πως όλες οι καταγγελίες εις βάρος όλων των συναδέλφων ήταν από απαράδεκτες ως συκοφαντικές, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΦΣ … ένιπτε τα χείρας του … (βλέπετε ήμουν και εγώ στην λίστα)!

Τελευταία βέβαια (προεκλογικά φυσικά) έστειλε επίσημη ανακοίνωση στον ΕΟΠΥΥ καλώντας τον να πληρώσει τους φαρμακοποιούς που…δεν «εμπλέκονται» σε ύποπτες διαδρομές, και να τιμωρήσει τους υπόλοιπους! Απίστευτο! Πως μπορεί ένας πρόεδρος του ΠΦΣ να ζητά κάτι τέτοιο; Πως μπορεί να γίνει τέτοιος διαχωρισμός κύριε πρόεδρε του ΠΦΣ που έχετε μάλιστα δημόσια αποκαλέσει τους εν λόγω συναδέλφους…μπουμπούκια; Ανάλογα με τον…τζίρο; Ανάλογα με τον …πρώην έντιμο βίο ή με τον …τίτλο τους;

Αστειότητες …

Από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, φαρμακοποιός δεν εμπλέκεται στην διακίνηση αυτού του σκευάσματος…

Όλες οι γνωματεύσεις που εκδόθηκαν από τους ιατρούς εκτελέσθηκαν στα φαρμακεία κανονικά (όπως οι συνταγές φαρμάκων), περάστηκαν από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ, τα κουπόνια τους έγιναν αποδεκτά, υπεγράφησαν κανονικά, ήταν ελεγμένες από ελεγκτές και γενικά όσο και να ψάχνουν … δεν μπορούν να καλύψουν κάτι μεμπτό!

Δεν θεωρώ σκόπιμο να εκδοθεί έστω και ένα πιστωτικό τιμολόγιο από τους συναδέλφους προς τον ΕΟΠΥΥ. Αντιθέτως ένσταση με νομικά όμως επιχειρήματα μπορεί να αποτελέσει μια κατ’ αρχάς καλή αντιμετώπιση…

Προσωπικά θα τους αντιμετωπίσω μέχρι τέλους…άλλωστε μην ξεχνάτε πως σε κάποιο σημείο αναφέρεται πως οι φαρμακοποιοί δεν αντιδρούν γιατί έχουν …. λερωμένη τη φωλιά τους!

Ουδείς δικαιούται να προσβάλλει την προσωπικότητα του καθενός μας, ούτε να κλέβει τον κόπο της δουλειάς…μας

Όσο για τους «συναδέλφους» συνδικαλιστές, που εδώ και ένα χρόνο ποιούν την νήσσαν αλλά και προεκλογικά ανέβαζαν φωτογραφίες του προϊόντος στις ιστοσελίδες τους με υπονοούμενα, τους πληροφορώ πως δεν φοβήθηκα κανένα προεκλογικά … Τώρα θα τους φοβηθώ;».

 

Απ. Βαλτάς: Απαιτούμε πληρωμή των φαρμακοποιών και η πολιτεία να δει επιτέλους το θέμα της ομαδικής διακίνησης γνωματεύσεων.

 

Το DailyPharmaNews επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολο Βαλτά ζητώντας του να δώσει μία απάντηση στα όσα αναφέρει ο κ. Λουράντος.

Ο κ. Βαλτάς τόνισε ότι ο ΠΦΣ από την πρώτη στιγμή φρόντισε σε κάθε ευκαιρία να αναδείξει την κατάφωρη αδικία του ΕΟΠΥΥ απέναντι στους φαρμακοποιούς που άθελά τους εμπλέχτηκαν σε αυτήν την υπόθεση και αυτό το έκανε με σειρά επιστολών (δες ενδεικτικά εδώ επιστολή Απριλίου και εδώ επιστολή Νοεμβρίου) από τις αρχές του χρόνου. «Υπάρχει έμπρακτη παρακολούθηση του θέματος από την πρώτη στιγμή και σε όλες τις συναντήσεις μας με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ θέσαμε επίμονα την αδικία όσον αφορά στο ότι οι φαρμακοποιοί δεν μπορούσαν να ξέρουν αν το προϊόν ήταν αυτό το ίδιο που έπρεπε να δώσουν, σε σχέση με αυτό που έγραφε η γνωμάτευση. Κάποιοι υπάλληλοι στον ΕΟΠΥΥ δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους όταν πέρασαν στην καρτέλα ως προϊόν που αποζημιώνεται το συγκεκριμένο σκεύασμα για να υπάρχει αναλυτική περιγραφή του». Από εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα.

Επανέλαβε ωστόσο ότι ο ΠΦΣ, όπως έγραφε και στην επιστολή που έστειλε σε όλους τους φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας και στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ τον Νοέμβριο, ενώ στηρίζει όλους τους φαρμακοποιούς που λόγω αυτής της ασάφειας ήταν αδύνατο να γνωρίζουν πως έπρεπε να κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που έκαναν, δεν θα μπορούσε ως υπεύθυνο όργανο των φαρμακοποιών να παρέμβει για να καλύψει φαρμακοποιούς που φαίνεται να έχουν παραβατική συμπεριφορά ως προς το θέμα της ομαδικής κατευθυνόμενης διακίνησης γνωματεύσεων σκευασμάτων ειδικής διατροφής.

Από τον έλεγχο των Επιθεωρητών της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) προέκυψε ότι υπήρχαν κάποιες λίγες περιπτώσεις, όπου οι διαδικασίες ήταν προβληματικές και παρέπεμπαν σε ομαδική διακίνηση γνωματεύσεων.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όπου ο ασθενής προσήλθε στο γιατρό, εκείνος έγραψε τη συνταγή του και στη συνέχεια ο ασθενής πήγε στο φαρμακείο της επιλογής του, ο φαρμακοποιός παρήγγειλε το προϊόν το οποίο όμως -επειδή τον κορόιδεψε η εταιρεία καθώς δεν ήταν αυτό που αποζημίωνε ο ΕΟΠΥΥ- το έδωσε στον ασθενή οι φαρμακοποιοί είναι προφανές ότι δεν φταίνε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τους στηρίζει απόλυτα και απαιτεί από τον ΕΟΠΥΥ να αποζημιωθούν. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες περιπτώσεις που έχουν πάει στον Εισαγγελέα και έχουν να κάνουν με ασθενείς που δεν ήξεραν καν από πού πήραν τα προϊόντα και όπου ξαφνικά κάποιος εμφανιζόταν και τους τα έφερνε, καθώς η εταιρεία πήγαινε και συνεργαζόταν με φαρμακεία που έπαιρναν ομαδικά τις συνταγές, τις έδιναν στον φαρμακοποιό και εκείνος τις εκτελούσε, υπέγραφε αντί του ασθενούς και τις υπέβαλλε για πληρωμή. «Υπάρχουν λοιπόν και αυτοί οι φαρμακοποιοί, που ξαφνικά από το πουθενά και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάποιων μηνών, εμφανίστηκαν να εκτελούν μεγάλο αριθμό συνταγών ενός  συγκεκριμένου προϊόντος, μίας συγκεκριμένης εταιρείας και που επίσης ξαφνικά, τον Αύγουστο που έσκασε το πρόβλημα, δεν ξαναεκτέλεσαν συνταγή ειδικής διατροφής. Πρέπει να καλυφθούν αυτές οι περιπτώσεις;» ρωτά ο κ. Βαλτάς που καλεί την κυβέρνηση να δει επιτέλους σοβαρά αυτό τον ζήτημα της ομαδικής διακίνησης συνταγών φαρμάκων αλλά και γνωματεύσεων σκευασμάτων ειδικής διατροφής.