ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Δώρα Μανωλάκου, πρόεδρος Φαρμακοποιών του Κόσμου: «Θέλουμε να μεγαλώσουμε την αλυσίδα αγάπης και αλληλεγγύης»

Δώρα Μανωλάκου, πρόεδρος Φαρμακοποιών του Κόσμου: «Θέλουμε να μεγαλώσουμε την αλυσίδα αγάπης και αλληλεγγύης»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Εδώ και 23 χρόνια, από το 1996 που ιδρύθηκαν μέχρι σήμερα αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το κοινωνικό πρόσωπο του φαρμακοποιού στην ελληνική κοινωνία.

Με εκατοντάδες δράσεις όλα αυτά τα χρόνια σε Ελλάδα και σε διάφορα σημεία του κόσμου, όπου υπάρχει ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας οι «Φαρμακοποιοί του Κόσμου» ήταν και είναι παρόντες!

 

Το DailyPharmaNews αυτές τις γιορτινές μέρες θεωρεί απόλυτα ταιριαστό να αναφερθεί στη δράση αυτών των εθελοντών φαρμακοποιών που καταφέρνουν, αν και δεν τους περισσεύει χρόνος, να δίνουν την ψυχή τους δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο, ότι ο Έλληνας φαρμακοποιός εξακολουθεί να βλέπει το επάγγελμα του ως ένα λειτούργημα.

 

Οι «φαρμακοποιοί του Κόσμου», όπως αναφέρει η γυναίκα που από τον Φεβρουάριο βρίσκεται στο τιμόνι της Οργάνωσης, η κ. Δώρα Μανωλάκου, ποτέ δεν ήθελαν να προβάλλονται, θεωρώντας πως αυτό που τελικά έχει αξία είναι αυτό που προσφέρει κανείς και όχι το ποιος απ’ όλους μέσα σε μία ομάδα που έχει κοινό σκοπό, το προσφέρει. Μάλιστα όπως εξήγησε μιλώντας στο DailyPharmaNews υπάρχει μία φιλοσοφία που υιοθετήθηκε από τότε που ιδρύθηκε η Οργάνωση με πρώτο Πρόεδρο τον κ. Σπύρος Σερεμίδης, ότι δεν έχει σημασία καν το ποιος είναι πρόεδρος, αφού τελικά όλοι μαζί συζητούν τα θέματα και συναποφασίζουν με αίσθηση μίας κοινής αποστολής. «Όλοι είμαστε πρόεδροι» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Θέλουν να επανασυστηθούν στους… φαρμακοποιούς

 

Το θέμα είναι ότι οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου στην αυγή της νέας δεκαετίας με 23 χρόνιας δράσεις στο ενεργητικό τους προσπαθούν σήμερα να επανασυστηθούν στους… φαρμακοποιούς.

Η κ. Μανωλάκου βρίσκεται στη διαδικασία να στείλει –προφανώς περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των νέων διοικητικών συμβουλίων των φαρμακευτικών συλλόγων όλης της χώρας – από τη νέα χρονιά ενημερωτικές επιστολές για τους σκοπούς και τις δράσεις της Οργάνωσης. Όσο παράξενο κι εάν ακούγεται αυτό, για κάποιον που γνωρίζει το πώς λειτουργεί η Οργάνωση και τη διαδρομή της δεν είναι. Ακόμη και το ότι η επιστολή αυτή θα σταλεί, αφού προηγηθεί μία τηλεφωνική επαφή και μία πρώτη γνωριμία με τους προέδρους, έχει τη σημασία του. «Δεν σημαίνει τίποτα για εμάς μία τυπική επικοινωνία. Δεν θα ήθελα συναδελφικά, να φτάσει σε κάθε πρόεδρο μία ψυχρή επιστολή, όπως πάνε όλες οι άλλες. Εδώ μιλάμε για την οικογένεια των φαρμακοποιών» αναφέρει η κ. Μανωλάκου, που εξηγεί ότι αυτή η νοοτροπία του χαμηλού προφίλ της Οργάνωσης φαίνεται πλέον πως δεν έχει βοηθήσει όσο θα έπρεπε της προσπάθεια και τους στόχους της.

«Οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου τα πρώτα 15 χρόνια λειτουργίας τους, πριν την κρίση, όταν οικονομικά τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα στη χώρα μας είχαν στοχεύσει περισσότερο στις δράσεις τους στο εξωτερικό. Σε αποστολές για να προσφέρουν βοήθεια σε περιπτώσεις σεισμών, στο τσουνάμι σε πολέμους και άλλες καταστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Σε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει 86 αποστολές σε 36 διαφορετικές χώρες, με διακίνηση φαρμακευτικού υλικού αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Φτάσαμε ως Φαρμακοποιοί του Κόσμου να έχουμε υιοθετήσει χωριό στην καρδιά της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στη βόρεια Τανζανία. Κάποιος λοιπόν που συμμετείχε σε τέτοιες αποστολές στο εξωτερικό, ήταν δύσκολο να βρει χρόνο να ασχοληθεί όσο θα έπρεπε να άλλα ζητήματα στην Ελλάδα. Όποιος μάθαινε τη δράση μας και ήθελε να συμμετέχει το μάθαινε ακούγοντας για αυτές. Δεν υπήρχε ποτέ η ανάλογη προβολή γιατί δεν υπήρχε χρόνος. Για να ετοιμαστούν οι τόσο δύσκολες και χρονοβόρες αποστολές για το εξωτερικό δεν είχαμε χρόνο να ασχοληθούμε με την προβολή στην Ελλάδα, αφού και το ύφος της Οργάνωσης δεν ήταν τέτοιο ώστε να προβάλει τη δράση της. Τα επόμενα οκτώ χρόνια της κρίσης στραφήκαμε περισσότερο –σχεδόν αποκλειστικά- στην Ελλάδα με βοήθεια κατά κύριο λόγο στους πρόσφυγες. Το πρώτο κοινωνικό φαρμακείο στην Αθήνα έγινε από τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου. Και πάλι με ταπεινότητα και χωρίς προβολή. Τώρα όμως και κρατώντας αυτό το χαμηλό προφίλ, βλέπουμε άλλες ΜΚΟ που ενδιαφέρονται για την υγεία και τον συνάνθρωπο,  με πολύ λιγότερο ανθρωπιστικό έργο, να κάνουν μία δυσανάλογη προβολή και να βγαίνουν μπροστά. Αυτό λοιπόν ήταν και η αιτία που αποφασίσαμε να ανοιχτούμε. Αναγκαστήκαμε πλέον να βγούμε προς τα έξω γιατί είδαμε ότι το έργο μας είναι πάρα πολύ σημαντικό, αν υπολογίσουμε ότι μόλις τα τρία τελευταία χρόνια αρχίσαμε να κοστολογούμε πόσο κοστίζουν οι δωρεές που κάνουμε. Ποτέ δεν είχαμε μπει στη διαδικασία να δούμε την αξία του έργου μας. Το μόνο που κάναμε ήταν να ευχαριστούμε τις εταιρείες και τους φορείς που μας στηρίζουν και είναι δίπλα μας. Τα τελευταία τρία χρόνια λοιπόν, μάθαμε και από τους άλλους που πρόβαλαν ακόμα και την αποστολή ενός κουτιού, ότι δεν γίνεται να μην μπούμε στη διαδικασία να δείξουμε σιγά - σιγά το έργο, όταν φτάνουμε να δίνουμε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό αξίας 100.000 ευρώ το χρόνο».

 

Πανελλαδική δράση

 

Η δράση των Φαρμακοποιών του Κόσμου απλώνεται σε όλη την Ελλάδα. «Βοηθάμε ιδρύματα σε όλη τη χώρα. Ευαισθητοποιούμε εταιρείες και με τη βοήθειά τους προσφέρουμε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό από τα Καλάβρυτα και την Σπάρτη μέχρι την ορεινή Άρτα και την Αλεξανδρούπολη. Είναι περίπου 80 ιδρύματα και φορείς που βοηθάμε σε όλη την Ελλάδα. Λαμβάνουμε συνεχώς email που μας ζητούν βοήθεια και με την ψυχή των Γραφείων, τη συνεργάτιδά μας Βιολέτα Γκαγκάλη, είμαστε συνεχώς στη διαδικασία να ετοιμάζουμε αποστολές, για να ανταποκριθούμε σε αυτά τα αιτήματα».

Και εδώ πλέον τέθηκε το ερώτημα που με παράπονο απευθύνει μέσω του DailyPharmaNews η κ. Μανωλάκου. «Γιατί δεν μας ξέρουν οι φαρμακοποιοί; Γιατί δεν μας ξέρει η οικογένειά μας δηλαδή, αφού εμείς είμαστε εν ενεργεία φαρμακοποιοί;».

Αυτή τη στιγμή στην Οργάνωση εγγεγραμμένα μέλη είναι γύρω στα 700, ενεργά ωστόσο είναι πιο λίγα. Το σημαντικό για την κ. Μανωλάκου είναι ότι μεταξύ των ενεργών μελών είναι και πολλοί φοιτητές από τις τρεις Φαρμακευτικές Σχολές της χώρας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας τα οποία είναι πολύ δραστήρια και προσφέρουν. Τώρα μάλιστα έρχονται κοντά στους Φαρμακοποιούς του Κόσμου και φοιτητές από τα οικονομικά Πανεπιστήμια με αιμοδοσίες που κάνουν.

Για την κ. Μανωλάκου «είναι πολύ σημαντικό όλοι οι φαρμακοποιοί να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια. Ο σύγχρονος Έλληνας φαρμακοποιός διαθέτει αυτό το κοινωνικό πρόσωπο προσφοράς, αλληλεγγύης στο φαρμακείο του και στην καθημερινότητά του. Οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου θα μπορούσαν να είναι το κανάλι ακόμη μεγαλύτερης ανάδειξης αυτού του κοινωνικού προσώπου». 

Υπάρχουν πάντως ήδη κάποιοι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι που βρίσκονται κοντά στους Φαρμακοποιούς του Κόσμου, όπως και κάποιοι φορείς, όπως είναι η Πανελλήνια Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ή η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών. Θα έπρεπε αυτή η στήριξη να έρθει από το σύνολο του κλάδου. «Τα 700 μέλη είναι προφανώς λίγα εάν σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα οι φαρμακοποιοί στα φαρμακεία είναι πάνω από 10.000 άνθρωποι. Θα έπρεπε, όπως γράφεται ένας φαρμακοποιός μέλος του Συλλόγου του να γράφεται και στους Φαρμακοποιούς του Κόσμου. Το κόστος της εγγραφής είναι 10 ευρώ ενώ η ετήσια ανανέωση της ανέρχεται στα 20 ευρώ».  Για την κ. Μανωλάκου είναι πολύ σημαντικό να είναι κάποιος μέλος των Φαρμακοποιών του Κόσμου και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, όπως κάποιος ίσως θα πίστευε, αν και αυτό είναι ένα έσοδο σημαντικό για την Οργάνωση. Υπάρχει κάτι που ίσως είναι ακόμη πιο σημαντικό για να είναι κάποιος μέλος της Οργάνωσης. «Όταν θέλουμε να κάνουμε μέλη όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας, θέλουμε να μεγαλώσουμε στην ουσία αυτήν την αλυσίδα αγάπης και αλληλεγγύης. Αυτό τι σημαίνει; Εάν είναι κάποιος φαρμακοποιός για παράδειγμα στην ορεινή Άρτα ή στα Γιάννινα ή στην Κομοτηνή θα πει «έχω αυτούς τους ανθρώπους, αυτό το ίδρυμα, αυτό το γηροκομείο, αυτό το ορφανοτροφείο» ή δεν ξέρω τι άλλο, που έχει αυτές τις ανάγκες. Θα χτίσουμε ένα δίκτυο, μία αλυσίδα μέσα από τα φαρμακεία που θα απλωθεί σε όλη τη χώρα. Θα έχουμε πρόσβαση σε κάθε δύσκολο σημείο της χώρας».      

Πάντως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ήδη στηρίζει τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου καθώς η έδρα της Οργάνωσης στην οδό Χαλκοκονδύλη 1, στο κέντρο της Αθήνας του ανήκει ως χώρος και τον έχει παραχωρήσει. «Είναι πολύ σημαντική βοήθεια αυτή για εμάς. Δεν θα μπορούσαμε αλλιώς να ανταπεξέλθουμε με τίποτα. Ευχαριστούμε και λέμε “δόξα το θεώ” που έχουμε το χώρο μας σ’ ένα κεντρικό σημείο της πόλης, όπου γίνεται η συλλογή, η παράδοση, οι αποστολές των πραγμάτων σε όλους. Εκεί είναι το αρχηγείο μας» αναφέρει η κ. Μανωλάκου.

Το αρχηγείο από το οποίο ξεκινούν όλες οι δράσεις της Οργάνωσης. Και ήδη υπάρχει ένας προγραμματισμός για τις πρώτες δράσεις μέσα στο 2020. Όπως λέει η κ. Μανωλάκου «ετοιμάζουμε αποστολή βοήθειας για 14 χωριά της ορεινής Άρτας, στην Ελαφόνησο, στο Καστελλόριζο, πέρα βέβαια από την καθημερινή αποστολή βοήθειας σε ιδρύματα της χώρας σε διάφορα σημεία της Ελλάδας όπως για παράδειγμα στη Σπάρτη, στα Καλάβρυτα, στην Αλεξανδρούπολη, στα Κήθυρα, στο Βόλο κ.α.».

 

Για όποιον επιθυμεί να επικοινωνήσει με τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου, μπορεί να απευθυνθεί:    

Διεύθυνση: Χαλκοκονδύλη 1, 106 77 Αθήνα

Τηλ./Φαξ 210-3816720

Facebook: WorldPharmacists / Φαρμακοποιοί του Κόσμου

Email: worldpharmacists@yahoo.com

Επίσης εάν κάποιος επιθυμεί να κάνει μία προσφορά στην Οργάνωση μπορεί να το κάνει στους λογαριασμούς

ΙΒΑΝ ALPHA BANK : GR4001401540154002320012696

IBAN ΠΕΙΡΑΙΩΣ : GR4601720190005019017261283

 

Είπαν για τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου στο DailyPharmaNews

 

Θάνος Κουτσούκης,  Πρόεδρος του ΦΣ Λάρισας

Ο κ. Θάνος Κουτσούκης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας σημείωσε  ότι «είναι πάρα πολύ καλό για την εικόνα του κλάδου μας να υπάρχει μια Οργάνωση σαν αυτή των φαρμακοποιών του Κόσμου. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή και σε συνεργασία με την κ. Δώρα Μανωλάκου και σκοπεύουμε το προσεχές διάστημα να κάνουμε κάποιες δράσεις μαζί. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο το έργο της. Θεωρώ ότι θα μπορούσαμε όλοι οι Σύλλογοι, με τον τρόπο που κρίνουν και επιθυμούν τα μέλη του να στηρίξουν την προσπάθεια των Φαρμακοποιών του Κόσμου».

Κατά την άποψη του κ. Κουτσούκη θα έπρεπε να γίνει μία συζήτηση σε κεντρικό επίπεδο για τη στήριξη της Οργάνωσης από τους Φαρμακοποιούς καθώς πρόκειται για μία Οργάνωση που όπως είπε είναι «παραμελημένη από τον κλάδο με την έννοια ότι δεν έχει στηριχθεί όσο θα έπρεπε αν και αναδεικνύει την εικόνα του έλληνα φαρμακοποιού τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς με την πλούσια δράση της». Πάντως θεωρεί πολύ σημαντικό πως ειδικά το τελευταίο διάστημα υπάρχουν φαρμακοποιοί - μέλη του ΦΣ Λάρισας που έχουν εγγραφεί ως μέλη στους Φαρμακοποιούς του Κόσμου και σε αυτό έχει βοηθήσει και το γεγονός πως υπάρχει μία γενικότερη κινητικότητα με τον ΦΣ Λάρισας να κινηθεί σε αυτό το επίπεδο έχοντας ήδη αποφασίσει να στηρίξει το Χαμόγελο του Παιδιού, τη Μητρόπολη της Λάρισας με ρούχα και τρόφιμα αλλά και με μία οικονομική ενίσχυση εν όψει Χριστουγέννων. «Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να μη στηρίξουμε και τη δική μας Οργάνωση και θα το κάνουμε» καταλήγει ο κ. Κουτσούκης.     

 

Βασιλική Φράγκου, πρόεδρος ΦΣ Αρκαδίας

 

Η κ. Βασιλική Φράγκου, πρόεδρος Φ.Σ. Αρκαδίας μιλώντας στο DailyPharmaNews για τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου σημείωσε πως πρόκειται για «μία οργάνωση φαρμακοποιών που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική συμμετοχή και προσφορά των μελών της, στη πίστη τους να προσφέρουν στον άνθρωπο, που εόιναι αφοσιωμένοι στις αξίες της Φαρμακευτικής επιστήμης που υπηρετούν, αναδεικνύοντας την πολλαπλότητα του ρόλου του επιστήμονα Φαρμακοποιού».

Στους πολλαπλούς στόχους της Οργάνωσης που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Ελλάδας συνεχίζει η κ. Φράγκου «προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση ομάδων πληθυσμού όπως,  μαθητές και εκπαιδευτική κοινότητα γενικότερα σε θέματα που αφορούν την σωστή χρήση των φαρμάκων (αντιβιοτικά, αντισύλληψη, έκθεση στον ήλιο), θέματα που σχετίζονται με εξαρτήσεις (αλκοόλ-ναρκωτικές ουσίες), θέματα περιβάλλοντος (ανακύκλωση, ενέργεια),  για να είναι οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου στη θέση που τους αρμόζει. Για να υλοποιηθούν οι δράσεις αυτές εκτός από την πολύτιμη συμμετοχή των συναδέλφων σε χρόνο, χρειάζεται και οικονομική στήριξη στην οποία θα πρέπει,  πιστεύω να συνεισφέρουν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας (ετήσια οικονομική συνδρομή), οι Φαρμακοβιομηχανίες, το Υπουργείο Υγείας και οποιοιδήποτε άλλοι φορείς ή πολίτες που πιστεύουν στο μέλλον ενός καλύτερου κόσμου, βασισμένου στις έννοιες του εθελοντισμού, της προσφοράς, της αλληλεγγύης και του σεβασμού».

 

Δημήτρης Δαϊρούσης, πρόεδρος Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Δυτικής Μακεδονίας

 

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Δυτικής Μακεδονίας μιλώντας για τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου στάθηκε στο ότι οι σκοποί της Οργάνωσης «είναι στη βάση τους καθαρά ανθρωπιστικοί. Είναι γνωστές πολλές από τις δράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Όπως είπε «ενδιαφέρον παρουσιάζει η καμπάνια – ενημέρωση των φαρμακοποιών μέσω των Φαρμακευτικών Συλλόγων και η ευαισθητοποίηση κάθε δυνάμενου να συμβάλλει εθελοντικά έστω και λίγο,  διότι το λίγο από πολλούς είναι πολύ! Επειδή οι ανάγκες είναι συνεχείς και πολλές, το πολύ από λίγους, όπως το ζήσαμε τη δεκαετία του ’90 (Κόσοβο, Βοσνία, Παλαιστίνη, Αφρική, Ελλάδα τοπικά), δεν είναι πλέον αρκετό».

Για τον κ. Δαϊρούση πρόκειται για μία «σπουδαία πρωτοβουλία καθώς οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου δρουν και σαν προέκταση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης   Φαρμακευτικών Εταιρειών και των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών πέρα από τον ανθρωπιστικό τομέα, σ' αυτόν της Οικολογικής ευαισθησίας ενημερώνοντας για την σωστή περισυλλογή (Πράσινοι Κάδοι) και ορθή διαχείριση των ληγμένων φαρμάκων.  Μια συντονισμένη δράση ΙΦΕΤ – ΠΦΣ – ΟΣΦΕ πανελλαδικά με κοινωνική ανταπόκριση, που χαροποιεί ιδιαίτερα.   Συμμετέχουμε!».

 

Θανάσης Μουχτής, Γενικός Διευθυντής Πειραϊκού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών

Ο γενικός διευθυντής του ΠΕΙΦΑΣΥΝ αναφερόμενος στους «Φαρμακοποιούς του Κόσμου» σημείωσε ότι «οι φαρμακοποιοί που συμμετέχουν σε αυτήν προσφέρουν σε εθελοντική βάση κοινωνικό έργο προς τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμών. Τροφοδοτούν με ιατροφαρμακευτικό υλικό πολλά ιδρύματα, χώρους φιλοξενίας προσφύγων, προσφέρουν δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες και πραγματοποιούν ανθρωπιστικές αποστολές σε πολλές χώρες του εξωτερικού».

Ο Όμιλος ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. από την μεριά του, επενδύει συστηματικά σε όλη τη διάρκεια της 40χρονης πορείας του σε πρωτοβουλίες που έχουν ως επίκεντρο την κοινωνική συνεισφορά. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής του κουλτούρας και οι ενέργειές του είναι συστηματικά προσανατολισμένες στην αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων. 

Στο πλαίσιο αυτό είναι αρωγός στο έργο των «Φαρμακοποιών του Κόσμου» και δηλώνει πάντα παρών στις δράσεις της Οργάνωσης.

Συγκεκριμένα,

 Ο ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ σε συνεργασία με τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κοντά στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας τον Νοέμβριο 2017. Παρέδωσαν στο Δημαρχείο είδη άμεσης ανάγκης για τους απελπισμένους κατοίκους της περιοχής και επισκέφθηκαν τα κατεστραμμένα φαρμακεία προκειμένου να συζητήσουν με τους φαρμακοποιούς για τις άμεσες ανάγκες που είχαν προκύψει μετά τις φονικές πλημμύρες. Η βοήθειά τους ήταν καταλυτική στο άμεσο ξαναστήσιμο των 2 φαρμακείων – μελών του ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ στην περιοχή.

Επίσης στη διάρκεια και των 3 Συνεδρίων που έχει διοργανώσει ο ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ από το 2017 έως και σήμερα, υποστηρίζεται ενεργά το έργο των «Φαρμακοποιών του Κόσμου» με τη συλλογή φαρμάκων για άπορες οικογένειες και για 42 ιδρύματα της χώρας.

Τέλος σε τακτά χρονικά διαστήματα ο ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ υποστηρίζει το έργο τους για την ανακούφιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, προσφέροντας  υγειονομικό υλικό.

Οι «Φαρμακοποιοί του Κόσμου» μαζί με τον ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ επενδύουν στον άνθρωπο, στέλνουν μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης και κρατούν την ελπίδα ζωντανή.