NEA

Ιωάννης Μπολέτης: Σε 3,5 χρόνια θα λειτουργήσει το Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο

Ιωάννης Μπολέτης: Σε 3,5 χρόνια θα λειτουργήσει το Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο

Υπέρ των ΣΔΙΤ ο καθηγητής που ανέλαβε το τιμόνι του Ωνασείου

 

Συνέντευξη στη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Ο κ. Ιωάννης Μπολέτης είναι Καθηγητής Παθολογίας- Νεφρολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, διευθυντής της κλινικής Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης στο Λαϊκό, και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Μεταμόσχευσης του Λαϊκού Νοσοκομείου. Πρόσφατα ανέλαβε την θέση του προέδρου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Αποτελεί ως εκ τούτου, μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που οι «πολλαπλοί» τίτλοι έχουν ουσία και ειδικό βάρος, ανταποκρινόμενοι σε πραγματικά και «βαριάς» ευθύνης καθήκοντα.

Η πρώτη ερώτηση που του έθεσε το dailyharmanews ήταν πως βρέθηκε στην θέση αυτή καθώς δεν είναι καρδιολόγος ή καρδιοχειρουργός;

«Όσο το Ωνάσειο αφορούσε μόνο την καρδιολογία και την καρδιοχειρουργική δεν ήταν κάτι με το οποίο είχα στον ορίζοντα να εμπλακώ, επειδή ποτέ δεν έψαχνα για θέση διοικητική. Πριν από μερικά χρόνια ωστόσο, μου ζητήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση να εκφράσω την γνώμη επί συγκεκριμένων ερωτημάτων σχετικά με τη δημιουργία μεταμοσχευτικού κέντρου. Αυτή ήταν η πρώτη επαφή μου με το όλο εγχείρημα. Εισηγήθηκα θετικά για τη δημιουργία του ως ανάγκη της χώρας, αλλά κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις για να μπορέσει να πετύχει, επειδή το εγχείρημα ήταν νέο για τα δεδομένα της χώρας και χρειάζεται όλα να γίνουν με τον τελειότερο τρόπο.

Στη συνέχεια, όταν ο νόμος του 2018 οδήγησε στην υλοποίηση της δωρεάς, το ΔΣ του Ωνασείου περιλάμβανε πλέον όχι ένα αλλά τρία μέλη του Ιδρύματος και προσεκλήθη από τον πρόεδρο κ. Παπαδημητρίου να συμμετάσχω ως ένα από τα τρία αυτά μέλη στο ΔΣ. Κι όταν μετά τις εκλογές παραιτήθηκε το προηγούμενο ΔΣ, μου προτάθηκε η προεδρεία την οποία και δέχτηκα. Η συμμετοχή μου στο ΔΣ και στη συνέχεια η ανάληψη της προεδρίας, έχει να κάνει με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν αλλά κυρίως με την λειτουργία του παιδιατρικού τομέα και τη δημιουργία του μεταμοσχευτικού κέντρου. Λόγω της μακράς πορείας στο χώρο των μεταμοσχεύσεων, νομίζω ότι γνωρίζω και πως πρέπει να γίνει και για αυτό και θέλω να συνεισφέρω σε αυτήν την προοπτική του στη χώρα», μας απαντά.

Αλλά ποια είναι η γνώμη του κ. Μπολέτη για την πορεία των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας;

«Στο Λαϊκό κάνουμε μεταμοσχεύσεις νεφρού και συγκεκριμένα το 80% από ζώντα δότη και το 60% από αποβιώσαντα αλλά και τις μεταμοσχεύσεις υψηλού ανοσολογικού κινδύνου, όπως από ασύμβατη ομάδα αίματος.

Και την τελευταία 2ετία ξεκίνησε πάλι το πρόγραμμα ήπατος το οποίο είναι σε εξέλιξη μετά από χρόνια προσπαθειών και προβλημάτων», απαντά.

Αλλά σε τι βαθμό καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας;

«Αυτή τη στιγμή περιμένουν 1300 άτομα για μεταμόσχευση νεφρού και αυτοί που μεταμοσχεύονται κάθε χρόνο είναι γύρω στα 130 άτομα. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερες αλλά δεν υπάρχουν δωρητές. Ο μέσος όρος αυτών των ασθενών δεν μπορεί να περιμένει. Όσο περιμένεις για μεταμόσχευση συμβαίνουν βλάβες οι οποίες καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής ακόμα κι αν γίνει τελικά μεταμόσχευση.

Σημειωτέον ότι για άλλα όργανα όπως είναι η καρδιά και το ήπαρ, η κατάσταση των ασθενών είναι χειρότερη διότι δεν υπάρχει υποκατάσταση όπως με τους νεφροπαθείς η αιμοκάθαρση, οπότε κινδυνεύουν να καταλήξουν».

Είναι το Ωνάσειο μια ΣΔΙΤ κύριε καθηγητά;

«Ναι. Το ίδιο το Ωνάσειο είναι μια ΣΔΙΤ. Επειδή η επένδυση η οικονομική έγινε από κοινωφελές ίδρυμα το οποίο συμμετέχει στη διοίκησή του, συνεχίζει να διαθέτει χρήματα για διαφόρους σκοπούς και το συνδιοικεί με το κράτος το οποίο –ασφαλώς- έχει και την πλειοψηφία της διοίκησης. Οι Έλληνες ασθενείς έχουν την ίδια πρόσβαση και χωρίς καμία επιβάρυνση όπως στα δημόσια νοσοκομεία.

Η γνώμη μου είναι ότι τα οφέλη ενός πιο ελαστικού συστήματος διοίκησης πιο ευέλικτου, όπως είναι το ΝΠΙΔ Ωνάσειο,  διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα, την δωρεάν πρόσβαση και επιτρέπει πιο υπεύθυνη διαχείριση, με καλύτερα αποτελέσματα ακόμα και καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Θα είχε ίσως ενδιαφέρον το μοντέλο να δοκιμαστεί και σε ορισμένα από τα κρατικά νοσοκομεία που είναι ΝΠΔΔ και να εξαχθούν χρήσιμα, θετικά η αρνητικά συμπεράσματα ώστε να καθορίσει κανείς την πορεία του».

Σχετικά με το νέο μεταμοσχευτικό κέντρο μας λέει ο κ. Μπολέτης:

«Η δημιουργία του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3,5 χρόνια από πλευράς κτηρίου και υποδομών και στόχος μας ως διοίκηση είναι να έχουμε προετοιμάσει όλα όσα απαιτούνται ώστε με την παράδοσή του, να λειτουργήσει άμεσα.

Το Ωνάσειο Ίδρυμα με την απόφασή του για τη δημιουργία του νέο Κέντρου, συνειδητοποίησε ότι πιθανόν δεν έχει νόημα η κατασκευή και λειτουργία του αν δεν αυξηθεί η δωρεά. Γι αυτό και επενδύει σε ένα σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης της δωρεάς. Για παράδειγμα, όπως ανακοίνωσε στην τελετή εγκαινίων ο πρόεδρος, έχει ανατεθεί στο LSE με την ευθύνη του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, η εκπόνηση εθνικού στρατηγικού σχεδίου για το τι πρέπει να γίνει για να αναπτυχτεί η δωρεά και οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα. Η εκπόνηση του σχεδίου τυγχάνει διακομματικής υποστήριξης.

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το σχέδιο που εκπονεί η ομάδα του καθηγητή Μόσιαλου.

Κλείνοντας τον ρωτάμε το αναμενόμενο για την νέα θέση που κατέχει: ποιο είναι το όραμά του για τη διοίκηση;

«Καταρχάς τα πράγματα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο είναι πολύ καλά διότι το παραλάβαμε σε καλή κατάσταση λόγω της εξυγίανσης που πέτυχε η προηγούμενη διοίκηση και της διαχείρισης που ακολούθησε. Οπότε έχοντας μια πολύ καλή υποδομή διοικητικών υπηρεσιών με έναν εξαιρετικό γενικό διευθυντή, έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με την αναβάθμιση του υπάρχοντος και τη δημιουργία του νέου Κέντρου», μας λέει πλέκοντας προς τιμήν του το εγκώμιο του προηγούμενο ΔΣ.

Προσωπικό και νέος οργανισμός

«Αποκτήσαμε τώρα στα μέσα Δεκεμβρίου έναν καινούργιο Οργανισμό, πιο σύγχρονο, που αντιμετωπίζει τις σημερινές ανάγκες του νοσοκομείου και εν μέρει και την ανάπτυξή του και το σημαντικό είναι ότι, μετά από εκτενή διάλογο με όλο το προσωπικό (άτομα και συλλογικά όργανα), ο Οργανισμός αυτός υιοθετήθηκε με ευρεία συναίνεση».

Τι προβλέπει ως αλλαγές ο νέος οργανισμός;

«Αυξάνει τα προσόντα του προσωπικού για τις προσλήψεις, υιοθετεί την συνεχιζόμενη εκπαίδευσή του και μετεκπαίδευση του, δημιουργεί υγιώς ανταγωνιστικές συνθήκες για την εξέλιξη του προσωπικού, αναδιαρθρώνει την λειτουργία της ιατρικής υπηρεσίας και είμαστε εδώ για να έχουμε έναν τελικό οργανισμό μετά από 2 χρόνια που θα σχηματοποιηθεί και η λειτουργία του μεταμοσχευτικού Κέντρου.

Ένα χαρακτηριστικό της λειτουργίας του μεταμοσχευτικού Κέντρου το οποίο δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα, αλλά είναι κοινή πρακτική παντού στο κόσμο, είναι η συνλειτουργία νοσοκομείων πέραν του ενός. Έτσι λοιπόν, οι μεταμοσχεύσεις θα γίνονται στο πλαίσιο δικτύων που θα περιλαμβάνουν το Ωνάσειο και άλλα νοσοκομεία που θα λειτουργούν συμπληρωματικά για το ίδιο πρόγραμμα.

Για παράδειγμα τέτοιο δίκτυο αφορά στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων όπου η συνεργασία είναι με το «Αττικό» και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και την Πνευμονολογική κλινική. Ακόμα, έχει ληφθεί απόφαση για συνεργασία με το Λαϊκό Νοσοκομείο με τη κλινική Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης και με τη Γαστρεντερολογική Κλινική οι οποίες και οι δύο κάνουν μεταμοσχεύσεις».