NEA

Επιδημία μυστηριώδους πνευμονίας στην κεντρική Κίνα - αποκλείστηκαν η γρίπη των πτηνών και το SARS

Επιδημία μυστηριώδους πνευμονίας στην κεντρική Κίνα - αποκλείστηκαν η γρίπη των πτηνών και το SARS

Συνολικά, έχουν αναφερθεί 59 περιστατικά ιογενούς πνευμονίας στην πόλη του Wuhan, με επτά από αυτά να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

Η Δημοτική Επιτροπή Υγείας του Wuhan, σε μια ανακοίνωση που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της, δήλωσε ότι 163 άτομα που είχαν επαφή με τα 59 άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί έχουν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση. Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται, επίσης, ότι αρκετοί από αυτούς που μολύνθηκαν εργάστηκαν στην αγορά θαλασσινών στην πόλη.

 Η τοπική κυβέρνηση έχει αποκλείσει ότι πρόκειται για επιδημία σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS), το οποίο σκότωσε, το 2003, πάνω από 700 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, έχοντας ξεσπάσει η επιδημία στην Κίνα.

 Εκτός από την ηπειρωτική Κίνα, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ εφαρμόζουν ελέγχους για τους ταξιδιώτες που φτάνουν από το Wuhan. Το Χονγκ Κονγκ έχει αναφέρει ότι 16 ταξιδιώτες με συμπτώματα τύπου πνευμονίας νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ η Σιγκαπούρη έχει καταγράψει ένα ύποπτο περιστατικό.

 Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε πως «υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες της ιογενούς πνευμονίας, αρκετές από τις οποίες είναι πιο συχνές από το SARS. Ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την καταγραφή των περιστατικών ιογενούς πνευμονίας και την εξέλιξή τους και θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν υπάρξουν».

 

SARS: Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής ανεπάρκειας

 Το SARS προκαλείται από ένα στέλεχος (SARS-CoV) ενός κορωναϊού (coronavirus), που αναγνωρίστηκε το 2003, ενώ προ­κάλεσε επιδημία με παγκόσμια εξάπλωση τη διετία 2002-2004. Η επιδημία διήρκεσε μέχρι τον Ιούλιο του 2004, οπότε ο Παγκό­σμιος Οργανισμός Υγείας διακήρυξε ότι έχει πλέον εκριζωθεί. Ο ιός προκάλεσε 8.098 λοιμώξεις και 774 θανάτους.
Η μόλυνση από τον ιό προκαλεί σοβαρό σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (severe acute respiratory syndrome) από όπου προέρχεται και το όνομα του.

Ο SARS βρίσκεται σε θηλαστικά παρόμοια με τη γάτα (palm civets) που ζουν κυρίως στην επαρχία Γκουαντόγκ της Κίνας. Το κρέας του ζώου αυτού χρησιμοποιείται ως ορεκτικό από τους Κινέζους. Η επιδη­μία του 2003 ξεκίνησε από την Κίνα και επεκτάθηκε σε πολλές χώρες κυρίως της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ σημαντικός αριθμός κρουσμάτων της νόσου σημειώθηκε και στον Καναδά. 
Η τωρινή επιδημία δε φαίνεται να έχει την ίδια αιτία, όπως υποστηρίζουν οι υγειονομικές αρχές.

 

Δεν έχουν εκδοθεί ταξιδιωτικές οδηγίες ή εμπορικοί περιορισμοί για την Κίνα και το Wuhan, έως αυτή τη στιγμή.