NEA

FDA: Έγκριση συστήματος τεχνητού παγκρέατος

FDA:  Έγκριση συστήματος τεχνητού παγκρέατος

Ο FDA έχει εγκρίνει ένα σύστημα τεχνητού παγκρέατος που βασίζεται σε τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο Center for Diabetes Technology του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια αναφέρει ότι το σύστημα τεχνητού παγκρέατος, που ονομάζεται Control-IQ και παράγεται από την Tandem Diabetes Care, παρακολουθεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μέσω μιας οθόνης συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης (Dexcom G6 CGM) και αυτόματα παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα της ορμόνης ινσουλίνης.

Χρησιμοποιώντας το σύστημα αυτό, σημαίνει ότι οι ασθενείς δε χρειάζεται να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πολλές φορές μέσα στην ημέρα με τα καθιερωμένα τρυπήματα στο δάκτυλο ή να χορηγούν ινσουλίνη με πολλαπλές καθημερινές ενέσεις.

 Σχετικά με τη χρήση του τεχνητού παγκρέατος Control-IQ, πραγματοποιήθηκε μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή, τα αποτελέσματα της οποία δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine.

 Κατά τη διάρκεια της μελέτης του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, 168 άτομα, ηλικίας 14 ετών και άνω, με διαβήτη τύπου 1, επιλέχθηκαν τυχαία για να χρησιμοποιήσουν είτε το τεχνητό σύστημα του παγκρέατος είτε τη θεραπεία αντλίας με επαύξηση αισθητήρα (SAP) με συνεχή οθόνη γλυκόζης και αντλία ινσουλίνης που δε ρυθμίζει αυτόματα την ινσουλίνη καθόλη την μέρα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι χρήστες του τεχνητού συστήματος του παγκρέατος αύξησαν σημαντικά το χρόνο με τα επίπεδα γλυκόζης αίματός τους στην περιοχή στόχο, ενώ ο χρόνος στο εύρος της ομάδας SAP παρέμεινε αμετάβλητος για έξι μήνες.

 Ο Boris Kovatchev, διευθυντής του Κέντρου UVA, δήλωσε πως «Πρόκειται για ένα νέας γενιάς αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου της γλυκόζης, το οποίο επιτρέπει την ομαλή ενσωμάτωση ενός αισθητήρα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης, μίας αντλίας ινσουλίνης και ενός αλγόριθμου έξυπνου ελέγχου».

 

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας ενός ατόμου σταματά να παράγει ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αναπτύσσεται όταν τα παγκρεατικά βήτα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη καταστραφούν λανθασμένα από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Περίπου 1,25 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με διαβήτη τύπου 1 και 5 εκατομμύρια άτομα αναμένεται να έχουν εκδηλώσει διαβήτη τύπου 1 έως το 2050.