ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Προχωρούν οι διαδικασίες προκειμένου να υπογραφεί συλλογική σύμβαση Φαρμακοποιών - ΕΟΠΥΥ για τα ΦΥΚ

Προχωρούν οι διαδικασίες προκειμένου να υπογραφεί συλλογική σύμβαση Φαρμακοποιών - ΕΟΠΥΥ για τα ΦΥΚ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Επαφές έχουν Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ΕΟΠΥΥ με σκοπό την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα ρυθμίζει τη διαδικασία διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βασίλη Πλαγιανάκο την Τρίτη 7 Ιανουαρίου στα γραφεία του Οργανισμού με σκοπό να συζητηθούν οι λεπτομέρειες για το κείμενο αυτής της συμφωνίας.

Ο ΕΟΠΥΥ που στις 2 Ιανουαρίου είχε απευθύνει πρόσκληση προς τα συμβεβλημένα ιδιωτικά φαρμακεία για υποβολή αίτησης συμμετοχής στη διαδικασία διάθεσης των ΦΥΚ (δες εδώ), σε νέα σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε στις 3 Ιανουαρίου ανέφερε ότι «ολοκληρώνει άμεσα την διαδικασία υπογραφής συλλογικής σύμβασης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ, που θα αφορά στη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς».

Με την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ να καταλήγει στο ότι «Κοινός στόχος μας είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ασφαλούς διάθεσης των ΦΥΚ στους πολίτες που τα έχουν ανάγκη. Κατά συνέπεια η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ιδιοκτήτες φαρμακείων για να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα υλοποιηθεί με την αρωγή των Φαρμακευτικών Συλλόγων μετά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης».

Η πρόσκληση από πλευράς ΕΟΠΥΥ προς τα συμβεβλημένα με αυτόν φαρμακεία να υποβάλλον αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία διάθεσης των ΦΥΚ προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου (εκκρεμεί η διαδικασία συγκρότησης νέου Δ.Σ. μετά τις πρόσφατες εκλογές) του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστα Λουράντου ο οποίος  σε ανάρτησή του στο fb κάνει λόγο για «Ευεργέτες και Ανάλγητους» υποστηρίζοντας ότι ενώ υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που δεν έχουν διευκρινιστεί για την όλη διαδικασία, όπως για παράδειγμα την πρόβλεψη χρονοδιαγράμματος για το τέλος της δωρεάν χορήγησης ή για το εάν θα διευρυνθεί ή όχι ο αριθμός των χορηγούμενων από τα ιδιωτικά φαρμακεία ΦΥΚ, τελικά μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία οι φαρμακοποιοί θα χωριστούν σε ευεργέτες που θα δίνουν τα ΦΥΚ στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη και σε ανάλγητους που δεν θα τα δίνουν, με τον ΕΟΠΥΥ πάντως, όπως υποστηρίζει, να κάνει τη δουλειά του αφού του αρκούν δύο – τρία φαρμακεία σε κάθε δήμο που θα λειτουργούν ως παραρτήματά του χωρίς καμία αμοιβή. 

Συγκεκριμένα ο κ. Λουράντος αναφέρει στην ανάρτησή του:

«Οι ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ και οι ΑΝΑΛΓΗΤΟΙ»

 

Σύμφωνα με απόφαση του ΕΟΠΥΥ, από αύριο προκηρύσσεται πρόσκληση ενδιαφέροντος για όσους φαρμακοποιούς-φαρμακεία θελήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα δωρεάν χορήγησης των ΦΥΚ στους ασφαλισμένους του….

Ο ΕΟΠΥΥ δεν χρειάζεται όλα τα φαρμακεία … δυο - τρία σε κάθε δήμο αρκούν για να κάνει ΔΩΡΕΑΝ την δουλειά του. Αυτοί θα αποκαλούνται «ευεργέτες», εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους που θα τους αποδοθεί από τα ΜΜΕ και τους κρατικούς λειτουργούς ο τίτλος των … «ανάλγητων»!

Χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη χρονοδιαγράμματος για το τέλος της δωρεάν χορήγησης, αφού ο Υπουργός Υγείας μίλησε για επανεξέταση του εγχειρήματος μετά από ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχει δέσμευση για μη επέκταση της λίστας των ΦΥΚ, αλλά αντιθέτως να δηλώνεται από υπουργικές πηγές πως και η λίστα θα … διευρυνθεί , θεωρώ πως η πρόταση αυτή του ΠΦΣ προς την κυβέρνηση για τη δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία μας αποτελεί τεράστιο λάθος και μετατρέπει τα φαρμακεία μας σε παραρτήματα του ΕΟΠΥΥ … χωρίς καμία αμοιβή!

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ (όπως και ο ΕΟΠΥΥ) θα πρέπει να κατανοήσει πως το φαρμακείο δεν είναι χώρος αμελητέας αξίας, ούτε απαξιωμένος οικονομικά, αλλά χώρος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που όποιος τον χρησιμοποιεί, οφείλει να τον σέβεται και να πληρώνει για την χρήση του! Το «δωρεάν» ουδέποτε κανείς εκτίμησε, ούτε σεβάστηκε, αλλά αντιθέτως αρκετές φορές το θεώρησε ως .. αυτονόητο και ως τέτοιο απαξιώθηκε!

Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνει αυτή η δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ:

Βήμα 1: Έρχεται ο ασφαλισμένος στο φαρμακείο με την συνταγή που εξέδωσε ο οικογενειακός ιατρός.

Βήμα 2: Ο φαρμακοποιός στέλνει στον ΕΟΠΥΥ την συνταγή για έγκριση (προφανώς ηλεκτρονικά).

Βήμα 3: Ο ΕΟΠΥΥ απαντά αν η συνταγή έχει όλα όσα απαιτούνται για να εκτελεστεί στο φαρμακείο.

Βήμα 4: Το φαρμακείο, σε περίπτωση έγκρισης, αποστέλλει την παραγγελία στην εταιρία.

Βήμα 5: Η εταιρία αποστέλλει το φάρμακο στο φαρμακείο, ασφαλώς με δελτίο αποστολής, ώστε να μην χρεώνεται ο φαρμακοποιός με την αξία του φαρμάκου.

Βήμα 6: Όταν έρθει στο φαρμακείο το φάρμακο, η συνταγή εκτελείται στην νέα πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, που θα πρέπει να έχει κατεβάσει στο πρόγραμμά του το φαρμακείο.

Βήμα 7: Ενημερώνεται ο ασφαλισμένος, ο οποίος πηγαίνει στο φαρμακείο για να παραλάβει το φάρμακό του.

Βήμα 8: Στο τέλος κάθε μήνα το φαρμακείο οφείλει να τυπώνει συγκεντρωτική κατάσταση και να την αποστέλλει στον ΕΟΠΥΥ, έχοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη της καλής εκτέλεσης των συνταγών!!!

Όπως ανέφερα και ανωτέρω, ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται ελάχιστα φαρμακεία. Η αρχή μόνο να γίνει με τους «πρόθυμους», ώστε να ευοδωθεί η συνεργασία ΕΟΠΥΥ, ΠΦΣ και Κυβέρνησης… Μετά θα… ενταχθούν και άλλοι στο… κοπάδι για να μην θεωρηθούν «ανάλγητοι», αλλά και για να μην… χάσουν πελάτες, από τους «πρόθυμους» και «ευεργέτες» συναδέλφους τους!

Και τότε τα ΜΜΕ, ο Υπουργός Υγείας, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΦΣ θα μιλήσουν για την «τεράστια» αποδοχή που θα έχει το εγχείρημά τους!!! Θα τονίσουν την προσφορά των φαρμακείων προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και θα … αποκρύψουν όλα τα υπόλοιπα! Όπως π.χ. ότι τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΔΟΕΑΠ, ΤΥΠΕΤ, ΕΥΔΑΠ) χορηγούς τα ΦΥΚ από τα φαρμακεία μας με το ελάχιστο, αλλά νόμιμο ποσοστό κέρδους …

Σήμερα το απόγευμα (σ.σ. 2/1) μια πολύ καλή φίλη δημοσιογράφος με ερώτησε γιατί δεν … σκέφτομαι τους καημένους τους συνταξιούχους που στοιβάζονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα μάλιστα πολύ σημαντικά για την υγεία τους… Και της απάντησα πως τις εισφορές τους οι ασφαλισμένοι, τις πληρώνουν στον ΕΟΠΥΥ και όχι στα φαρμακεία και πως τους ασφαλισμένους (κατά δήλωση υπουργού προηγούμενης Κυβέρνησης) οφείλει να τους υπηρετεί η Κυβέρνηση και να μην θεωρούν οι φαρμακοποιοί τους εαυτούς τους ως προστάτες των ασφαλισμένων! Ήταν τότε που είχαμε διαμαρτυρηθεί για την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις συνταγές του ΕΟΠΥΥ…

Δύο μέτρα και δύο σταθμά … όπως και οι ψήφοι των εκλεκτόρων του ΦΣΑ στον ΠΦΣ, που ψήφισαν άλλα στο ΔΣ του ΦΣΑ και άλλα στην ΓΣ του ΠΦΣ… Που ξεσήκωσαν με γκάλοπ τους συναδέλφους εναντίον της δωρεάν διάθεσης, αλλά ψήφισαν υπέρ του μέτρου στον ΠΦΣ…

Με τέτοιες συμπεριφορές και μεθοδεύσεις δεν υπάρχει σωτηρία…. Ειδικά όταν αυτές επιβραβεύονται με την ανοχή ή αποχή του κλάδου!»

 

Γ. Δαγρές: Άλλο η δυσπιστία άλλο η αρνητική διάθεση

 

Το DailyPharmaNews μίλησε με τον Φαρμακοποιό κ. Γιάννη Δαγρέ, μέλος του Δ.Σ. του ΠΦΣ και του ΦΣΑ για το θέμα. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ που είχε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα ο «Νέος Δρόμος Φαρμακοποιών Αττικής» η παράταξη της οποίας ηγείται ο κ. Δαγρές είχε καταθέσει πρόταση επί του θέματος (δες εδώ) –ήταν μάλιστα η μοναδική που κατατέθηκε πέρα από την πρόταση που έφερε το προεδρείο του ΠΦΣ – η οποία , αφότου διαβάστηκε από του βήματος συνυπογράφηκε και από την παράταξη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Δαγρές ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή προχωρούν οι διαδικασίες για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ που θα αφορά τη διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία, σημειώνοντας ότι «στην ουσία αυτή η συλλογική σύμβαση θα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της η ίδια η συλλογική σύμβαση των φαρμάκων που ισχύει και θα εξειδικεύει απλά στο εν λόγω αντικείμενο και τίποτα παραπάνω. Περιμένουμε όμως με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αυτή τη συλλογική σύμβαση, να τη μελετήσουμε για να προχωρήσουμε. Η σύμβαση αυτή μπορεί να υπογραφεί σε 2-3 μέρες ή να συζητηθεί πρώτα και να πάρει κάποιον μεγαλύτερο χρόνο για να υπογραφεί. Εδώ μιλάμε για μία συλλογική σύμβαση. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό έργο που συνυπογράφεται μεταξύ επαγγελματικών, επιστημονικών ομάδων και της πολιτείας και συνεπώς δεν μπορεί να προχωρήσει βιαστικά για να αποφευχθούν τυχόν λάθη. Αλλά το ότι γίνεται σωστή δουλειά δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει καθόλου δουλειά και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί εάν υπάρχει τυχόν καθυστέρηση».

Σε ό,τι αφορά τη δυσπιστία που εκφράζεται από κάποιες πλευρές μέσα στο χώρο των φαρμακοποιών ως προς το κατά πόσο τελικά η όλη διαδικασία για τα ΦΥΚ θα είναι ωφέλιμη για τον κλάδο ο κ. Δαγρές ανέφερε ότι «σε κάποιο βαθμό τη συμμερίζομαι γιατί η επιφυλακτικότητα είναι κάποιο από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις προκειμένου να κάνεις καλές συμφωνίες είτε με την πολιτεία, όπως σε αυτήν την περίπτωση είτε και με τον οποιονδήποτε. Δεν κρίνω ούτε υπερβολικές ούτε παράλογες τις επιφυλάξεις που έχουν πολλοί συνάδελφοι για το θέμα μέχρι αυτό να διευθετηθεί επαρκώς και όπως πρέπει. Απλά πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι άλλο πράγμα η δυσπιστία και άλλο πράγμα η αρνητική διάθεση απέναντι σε κάτι. Η δυσπιστία μπορεί να μετατραπεί σε καλή προαίρεση και εμπιστοσύνη ενώ η αρνητική διάθεση που μπορεί να κρύβει και κίνητρα διαφορετικά από αυτά που προβάλλονται δημοσίως, είναι δύσκολο να αλλάξει»