NEA

Με έμφαση στην πρόληψη το νέο σχέδιο νόμου

Με έμφαση στην πρόληψη το νέο σχέδιο νόμου

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Εντός των ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη Δημόσια Υγεία. Ένα τέτοιου περιεχομένου νομοσχέδιο έχει να έρθει από το 2005, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι τόσο η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα όσο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και  η ΧΑΠ πρέπει να αντιμετωπίζονται προληπτικά!

Η χαρτογράφηση όλων των πιθανών κινδύνων υγείας των πολιτών με βάση τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής τους θα καταγραφούν με την βοήθεια των οικογενειακών γιατρών, ώστε να υπάρχει μια γενική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στους διάφορους πληθυσμούς πανελλαδικά.

Εξάλλου, σημαντική αλλαγή που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο στη δημόσια υγεία, θα είναι οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (προσυμπτωματικός έλεγχος) για όλους τους πολίτες με βάση την ηλικία τους αλλά και τον «χάρτη» των κινδύνων που θα δημιουργηθεί για κάθε περίπτωση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας, «το υπουργείο είναι εκείνο που οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες για το ποιες εξετάσεις θα πρέπει να κάνουν προληπτικά. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους προστατεύουμε».

Θα αναλάβει δηλαδή το ΥΥΚΑ τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών υγείας που υπάρχουν σε Δήμους και Περιφέρειες ώστε να υπάρχει μια κοινή πολιτική για όλη την χώρα και όχι τοπικές, αποσπασματικές πρωτοβουλίες.

Κάθε πολίτης θα ενημερώνεται από την Πολιτεία για τους κινδύνους που διατρέχει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τις συνήθειές του, τις ασθένειες από τις οποίες πάσχει και θα καλείται να κάνει προσυμπτωματικό έλεγχο ανάλογο των προσωπικών αναγκών του.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα διαθέτει μόλις το 1,3% των δαπανών για την υγεία στην πρόληψη (σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ) και τον κύριο όγκο των δαπανών τον διαθέτει στην θεραπεία. Αυτό που θα επιχειρηθεί τώρα είναι η μετατόπιση του κέντρου βάρους από τη διαχείριση της ασθένειας, στην πρόληψη μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου.

Η ηγεσία της Αριστοτέλους καθιερώνει τον τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο για τέσσερις κατηγορίες παθήσεων που είναι τα καρδιαγγειακά, τα νεοπλάσματα, οι πνευμονοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης. Εκτός από τις καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, η Αριστοτέλους θα προωθήσει και σύστημα προσωπικής ενημέρωσης των πολιτών με τα ψηφιακά μέσα, όπως είναι τα e-mails και τα sms. Παράλληλα, θα νομοθετηθεί  ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών προσχολικής ηλικίας, και θα επικαιροποιηθεί  το πρόγραμμα προγεννητικού ελέγχου.