NEA

Τι (δεν) έφερε το πρώτο εξάμηνο της Κυβέρνησης στο προσκήνιο της φαρμακευτικής πολιτικής

Τι (δεν) έφερε το πρώτο εξάμηνο της Κυβέρνησης στο προσκήνιο της φαρμακευτικής πολιτικής

Από τον Γιώργο Σακκά

 

Η αρχή του 2020 συμπίπτει με την ολοκλήρωση μισού χρόνου διακυβέρνησης από την ΝΔ και την ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας από τον Βασίλη Κικίλια. Η αγορά φαρμάκου αρκετά πριν την ολοκλήρωση του 2019 παραιτήθηκε των προσδοκιών της για την άμεση ελάφρυνση των επιβαρύνσεων από rebate και clawback, αναμένοντας πλέον ουσιαστικές παρεμβάσεις σ’ αυτό το μέτωπο μέσα στο 2020.

Οι προοπτικές πάντως για φέτος δεν φαίνονται και τόσο καλές. Με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2020 φαίνεται πως εξακολουθεί να διατηρείται  η διάθεση επιβάρυνσης του κλάδου του φαρμάκου έναντι των υπολοίπων προμηθευτών και παρόχων. Σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες, ενώ τα συνολικά έσοδα από rebate και clawback για το οργανισμό διαπιστώνονται στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2019 (ως αρχικά προϋπολογιζόμενα), ήτοι 1,097 δισ. ευρώ για το 2020 έναντι 1,085 δισ. ευρώ το 2019, η ζυγαριά γέρνει σαφώς σε βάρος του φαρμάκου. Βέβαια ο προϋπολογισμός σε αυτό το επίπεδο, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σταθερά τα τελευταία χρόνια ο οργανισμός αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τις επιβαρύνσεις, όμως είναι ενδεικτική η διάθεση.

Ειδικότερα, ενώ για τη Φαρμακευτική Δαπάνη το 2019 είχαν προϋπολογιστεί rebate και clawback 583 εκατ. ευρώ και για Λοιπές Παροχές Ασθένειας 502,2 εκατ. ευρώ, για το 2020 τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώνονται στα 659,2 εκατ. ευρώ και 438,5 εκατ. ευρώ. Κι αυτό μάλιστα παρά το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση εξόδων σχεδόν για όλες τις κατηγορίες.

Επίσης συνολικά για φέτος ο ΕΟΠΥΥ έχει υπολογίσει έξοδα για φαρμακευτική δαπάνη της τάξης των 2,9 δις. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι θα καλύψει το σύνολό τους αφού ο κλειστός προϋπολογισμός για το φάρμακο προβλέπει αποζημιώσεις μόνο έως το ύψος των 2,058 δις. ευρώ (φαρμακεία και ιδιωτικές κλινικές).

Την ίδια στιγμή η αγορά αναμένει άμεσα:

  • Την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C η οποία θα δώσει και το έναυσμα για την ολοκλήρωση αντίστοιχων διαδικασιών σε άλλες θεραπευτικές κατηγορίες.
  • Την οριστικοποίηση της νέας Επιτροπής ΗΤΑ ώστε να εισέλθουν στην αγορά νέα σκευάσματα.
  • Την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον συμψηφισμό των επενδυτικών δαπανών των εταιρειών με το clawback.
  • Την υπογραφή του πολυαναμενόμενου Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακευτικών ώστε να κινηθεί φέτος το clawback χαμηλότερα (στα επίπεδα του 2018) και να μειωθεί δραστικά σε ορίζοντα τριετίας.

Οι συγκεκριμένες δράσεις αποτελούν δέσμευση της Κυβέρνησης από την προηγούμενη χρονιά, όμως όπως φάνηκε, με την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου στην εξουσία, δεν επιτεύχθηκαν. Από την άλλη βέβαια, δόθηκε ένα τέλος με το «σίριαλ» της έκδοσης του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων οι οποίες και θα φανούν στην αγορά των φαρμακείων έως το τέλος του μήνα.