NEA

Κίνα: Έγκριση σε 13-δύναμο εγχώρια παραγόμενο εμβόλιο κατά της πνευμονίας

Κίνα: Έγκριση σε 13-δύναμο εγχώρια παραγόμενο εμβόλιο κατά της πνευμονίας

Η Εθνική Διοίκηση Ιατρικών Προϊόντων της Κίνας (National Medical Products Administration-NMPA) ενέκρινε την κυκλοφορία του πρώτου εγχώρια αναπτυγμένου 13-δύναμου εμβολίου κατά της πνευμονίας με στόχο την προστασία των βρεφών από την ασθένεια.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο συζευγμένου πολυσακχαρίτη αναπτύχθηκε από την Walvax Biotechnology Ltd και είναι το δεύτερο του είδους του στον κόσμο. Το μόνο διαθέσιμο έως σήμερα 13-δύναμο εμβόλιο κατά της νόσου στην παγκόσμια αγορά αναπτύσσεται από τη Pfizer και είχε εγκριθεί η κυκλοφορία του στην κινεζική αγορά το 2016.

Η πνευμονία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών και, με δεδομένο ότι στην Κίνα υπάρχουν πάνω από 15 εκατομμύρια νεογνά το έτος (καταγραφή του 2018), αυτός ο τύπος εμβολίου βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση.

Υπολογίζεται ότι από πνευμονία καταλήγουν περισσότερα παιδιά συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη μολυσματική ασθένεια, με καταγεγραμμένα περίπου 800.000 θύματα κάτω των πέντε ετών ετησίως, σύμφωνα με το International Children’s Emergency Fund των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κίνα επιταχύνει επί του παρόντος τη διαδικασία έγκρισης εισαγόμενων φαρμάκων για την κάλυψη των επειγόντων κλινικών αναγκών, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει δυναμικά τις εγχώριες φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ενώ έχει εκσυγχρονίσει και τις fast-track διαδικασίες για την κυκλοφορία εμβολίων που αναπτύχθηκαν στην Κίνα.