ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Στο προσκήνιο η σύμβαση για τα ιατροτεχνολογικά, με φόντο την επικείμενη σύμβαση για τα ΦΥΚ

Στο προσκήνιο η σύμβαση για τα ιατροτεχνολογικά, με φόντο την επικείμενη σύμβαση για τα ΦΥΚ
 

Ανοίγει η κουβέντα για το εάν και πόσο τελικά βοήθησε η σύμβαση του 2017 τους φαρμακοποιούς

 
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
 

Με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση της σύμβασης για τη χορήγηση των Φαρμάκων             Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία που συζητείται μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο πρόεδρος του ΦΣ Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος ανοίγει μία κουβέντα για τη σύμβαση που είχε υπογράψει ο κ. Λουράντος ως πρόεδρος τότε του ΠΦΣ με τον ΕΟΠΥΥ για τα Ιατροτεχνολογικά προϊόντα, υποστηρίζοντας ότι ήταν μία σύμβαση που όχι μόνο δεν έφερε νέα ύλη στους φαρμακοποιούς αλλά αντίθετα έφερε δεινά. Την ανάγκη αυτής της συζήτησης φαίνεται να πυροδότησε και η πρόσφατη ανακοίνωση που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος, ο οποίος εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την κυοφορούμενη σύμβαση.

Ο κ. Λουράντος στην ανάρτησή του στις 3 Ιανουαρίου με τίτλο «Στον αστερισμό της ... φαρσοκωμωδίας!» είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για την αναμενόμενη συλλογική σύμβαση σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ουδείς γνωρίζει αν αυτή θα είναι μια ... ξεχωριστή σύμβαση ή μια προέκταση της ήδη υφιστάμενης των φαρμάκων, κατά τα πρότυπα των αναλωσίμων που τόσο λοιδόρησαν τότε και πολέμησαν οι σημερινοί ηγέτες του ΠΦΣ!!!».

Αυτό φαίνεται πως ήταν το κόκκινο πανί για τον κ. Τσαπέκο ο οποίος με μακροσκελή ανάρτησή του, πάει το χρόνο τρία χρόνια πριν, στις αρχές Ιανουαρίου του 2017 και αναφέρεται σε λάθη και παραλείψεις που έκανε, όπως υποστηρίζει, ο τότε πρόεδρος του ΠΦΣ προχωρώντας στην υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης.

Ο κ. Τσαπέκος μιλά για ανοργανωσιά και προχειρότητα στην υπογραφή της σύμβασης, κάνει μία αποτίμησή της για το τι τελικά πρόσφερε στους φαρμακοποιούς και θέτει προς τον κ. Λουράντο 8 συγκεκριμένα ερωτήματα υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι προσφορά στον κλάδο οι τοξικές αναρτήσεις και η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στους συναδέλφους». Καλεί δε τον κ. Λουράντο να μιλήσει με επιχειρήματα στα όργανα του κλάδου υποστηρίζοντας τις θέσεις του.

Ακολουθούν οι αναρτήσεις τόσο του κ. Λουράντου όσο και του κ. Τσαπέκου:  

 

Κ. Λουράντος: «Στον αστερισμό της ... φαρσοκωμωδίας!»

 

Είναι προφανές ότι αποτελεί φαρσοκωμωδία η υπογραφή συλλογικής σύμβασης για τα ΦΥΚ!.

Το νόημα της συλλογικής σύμβασης είναι ότι καταλαμβάνει αυτοδικαίως και δεσμεύει όλα τα φαρμακεία και μόνο κατ´εξαιρεση ... εξαιρείται κάποιος.

Ουδείς γνωρίζει αν αυτή θα είναι μια ... ξεχωριστή σύμβαση ή μια προέκταση της ήδη υφιστάμενης των φαρμάκων, κατά τα πρότυπα των αναλωσίμων που τόσο λοιδόρησαν τότε και πολέμησαν οι σημερινοί ηγέτες του ΠΦΣ!!!

Ουδείς επίσης γνωρίζει αν σε αυτή την συλλογική σύμβαση θα υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα λήξης της δωρεάν διάθεσης των ΦΥΚ και δέσμευση για μη αύξηση των φαρμάκων στην ήδη υπάρχουσα λίστα των ΦΥΚ!

Προσπαθώ πάντως να βρω έναν λόγο που να με κάνει αισιόδοξο στην προοπτική, μετά από ένα χρονικό διάστημα να μας δώσει η Κυβέρνηση - ΕΟΠΥΥ το αναλογούν σύμφωνα με τον νόμο ποσοστό κέρδους για την διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία μας! Και αυτό απορρέει από την λογική πως όταν για μια αρκετά μεγάλη χρονική διάρκεια η Κυβέρνηση βολεύεται με κάποιους χαμάληδες ... γιατί να τους πληρώνει μετά;

Άλλωστε και τα φιλικά τους ιντερνετικά σάιτ σήμερα δεν βγάζουν άχνα, εν αντιθέσει τότε με την επέκταση της συλλογικής σύμβασης των φαρμάκων στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που .... διερρήγνυαν τα ιμάτια τους και έβριζαν θεούς και δαίμονες!

Από την άλλη ...

... η διαδικασία αιτήσεως συμμετοχής (όπως είχε ο ΕΟΠΥΥ ανακοινώσει προχθές ... πριν το πάρει πίσω ασθμαίνων) εκμηδενίζει τη συλλογικότητα για την οποία παλέψαμε και προαναγγέλλει ατομικές συμβάσεις χωρίς διαφάνεια.

Ένας θεός ξέρει τι θα δούμε....

Αυτό πάντως που είναι σίγουρο, είναι πως δεν είχε κανένα λόγο να προστρέξει ο πρόεδρος του ΠΦΣ στον αρχηγό τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινό πρωθυπουργό, για να του δώσει γη και ύδωρ μετατρέποντας τους φαρμακοποιούς σε χαμάληδες και μάλιστα με ευθύνες!

Η μικροπολιτική που εφαρμόζεται τελευταία δεν θα ωφελήσει τον κλάδο ...

 
Αλ. Τσαπέκος: «ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΣΧΟΙΝΙ»  (ελληνική παροιμία)

ΠΡΙΝ ΑΚΡΙΒΩΣ 3 (ΤΡΙΑ) ΧΡΟΝΙΑ, 2 Ιανουαρίου 2017, με την Αθήνα και όλη την Ελλάδα να γιορτάζουν τον ερχομό του νέου έτους 2017, με τα καταστήματα κλειστά και τους συμπολίτες μας να ζουν το εορταστικό κλίμα των ημερών, ο τότε πρόεδρος του ΠΦΣ, αφήνοντας την οικογενειακή του θαλπωρή, τρέχει εσπευσμένα στο κάλεσμα του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη και άρον άρον υπογράφει την περί ιατροτεχνολογικών και αναλωσίμων περιβόητη σύμβαση, εν μέσω τυμπανοκρουσιών, φωτογραφιών και πολλών χαμόγελων. Τη σύμβαση που, όπως όλοι θυμόμαστε, όχι μόνο δεν έφερε «νέα ύλη» αλλά αντίθετα επέφερε τόσα δεινά στους συναδέλφους και στον κλάδο και τα οποία βέβαια πληρώνουμε μέχρι και σήμερα !!!

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι, τα φαρμακεία πλήρωσαν πολλές χιλιάδες ευρώ σε άδικες περικοπές και μέχρι και σήμερα η αγωνία ειδικά για τα αναλώσιμα του διαβήτη, τα οποία ήταν ανέκαθεν συνυφασμένα με το Φαρμακείο, είναι έντονη εκ του γεγονότος ότι εντάχθηκαν στην ίδια σύμβαση με τα ιατροτεχνολογικά και δεν έγινε δυστυχώς τότε μια ξεχωριστή σύμβαση. Τη βιασύνη προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση αυτή έγινε προσπάθεια να την δικαιολογήσουν τότε με το επιχείρημα ότι δήθεν θα μας προλάβουν οι υπόλοιποι πάροχοι - μη φαρμακοποιοί (οι οποίοι αντίθετα, είχαν πολλές αμφισβητήσεις ως προς τη διαδικασία και άρχισαν να υπογράφουν τις ατομικές συμβάσεις τους μετά από 2 και 3 μήνες) και ότι δήθεν θα μας απέκλειαν από την τεράστια ύλη των ιατροτεχνολογικών προϊόντων!

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ :

α. το 80% του τζίρου των προϊόντων αυτών το κάνουν οι πάροχοι που συγχρόνως είναι εισαγωγείς και προμηθευτές.

β. ένα 10% τα φαρμακεία που από πριν το 2017 δραστηριοποιούνταν στα προϊόντα αυτά και

γ. 10% τα υπόλοιπα 10.000 φαρμακεία

Ο τότε πρόεδρος του ΠΦΣ πίστεψε στα ευχολόγια του προέδρου του ΕΟΠΥΥ και του Υπ. Υγείας , χωρίς μάλλον να ερευνήσει κατά πόσο οι υπογραφές θα έπρεπε να μπουν τόσο βιαστικά .

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗΝ ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ :

  1. Δεν ζητήθηκε εκ των προτέρων να φτιαχτεί το μηχανογραφικό σύστημα διάθεσης και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία. Πέντε (5) μήνες εκτελούσαμε στα τυφλά και χειρόγραφα τις γνωματεύσεις, χωρίς να υπάρχει οργανωμένο σύστημα. Και βέβαια οι καθυστερήσεις πληρωμής μας ήταν στο κόκκινο επί μήνες !!!
  2. Επειδή δεν προβλέφθηκε και δεν απαιτήθηκε να υπάρχει οργανωμένο μηχανογραφικό σύστημα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε χιλιάδες άδικες περικοπές από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις στους συναδέλφους μας σ΄ όλη την Ελλάδα!!! Και χιλιάδες ενστάσεις!! Και στο έπακρο η αγωνία και η ταλαιπωρία των φαρμακοποιών ! 3. Ήρθαν ευτυχώς οι εκλογές το καλοκαίρι του 2017 στον ΠΦΣ και η νέα Διοίκηση του ΠΦΣ με ενέργειές της στον ΕΟΠΥΥ απέτρεψε τα χειρότερα. Απαίτησε, από τον τότε πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και πέτυχε με συνοπτικές διαδικασίες να μη γίνουν ενστάσεις τουλάχιστον σε χιλιάδες αυτονόητες περιπτώσεις, αλλά να κατατεθούν υπεύθυνες δηλώσεις με θεώρηση υπογραφής από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους και έτσι απρόσκοπτα να προχωρήσει η διαδικασία εξόφλησης, χωρίς περικοπές, ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις!
  3. Η συνδικαλιστική άγνοια και η έλλειψη συνδικαλιστικής σοβαρότητας στην υπογραφή της τότε σύμβασης, την οποία την εμφάνισε ως επιτυχία , ενώ ήταν ίδια και απαράλλαχτη με τις ατομικές συμβάσεις των υπόλοιπων παρόχων -ιδιωτών, ήταν και η αιτία όλων των τότε δεινών μας.
  4. Η σύμβαση αυτή βασίστηκε αποκλειστικά σε νόμο που ψηφίστηκε λίγες μέρες πριν πέσουν οι υπογραφές, στις 21.12.16. Αυτόν τον νόμο τον γνώριζε ; Και διερωτάται κανείς: ήρθε ποτέ αυτός ο νόμος στο ΔΣ του ΠΦΣ πριν αυτός να ψηφιστεί κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης (ώστε να υπάρξουν προτάσεις ή κάποιες ενστάσεις), ή μετά; Ας μας πουν πότε ήρθε !! μήπως ποτέ ;

Και επίσης όλους τους νόμους που μνημονευόταν εντός της σύμβασης τους γνώριζε ;

6 . Ειλικρινά ερωτώ :

α) Διερεύνησε (ειδικά πριν την ψήφισή τους και πριν την υπογραφή της σύμβασης) τους νόμους και το τι ακριβώς προέβλεπαν αυτοί οι νόμοι;

β) Γνώριζε ότι οι εισαγωγείς -προμηθευτές μπορούσαν να είναι και πάροχοι; με αποτέλεσμα τα σημερινά μερίδια τζίρου που πιο πάνω προανέφερα; Με το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου (80% περίπου) να το έχουν οι εισαγωγείς - προμηθευτές στα επιθέματα, στα είδη κολοστομίας, στις τροφές κλπ, κλπ και όλα αυτά να είναι αποκλειστικό προνόμιό τους;

γ) Γνώριζε ότι ο ΕΚΠΥ που ίσχυε, όπως και οι άλλοι που έβγαιναν στη συνέχεια με ΦΕΚ, είναι πάνω από οποιαδήποτε σύμβαση, και οι ΠΕ.ΔΥ . προχωρούσαν σε περικοπές με βάσει τον ΕΚΠΥ και όχι με βάσει τη συνταγογράφηση των ιατρών μέσω του μηχανογραφικού συστήματος, το οποίο δεν είχε καθόλου κόφτες και φίλτρα και απέδιδε την ευθύνη μόνο στον φαρμακοποιό , απαλλάσσοντας τον Οργανισμό και τους γιατρούς;

δ) Γνώριζε ότι οι θεωρημένες γνωματεύσεις των ιατροτεχνολογικών δεν ισχύουν, όπως οι θεωρημένες συνταγές των φαρμάκων; Αποτέλεσμα να περικόπτονται χιλιάδες θεωρημένες γνωματεύσεις και οι συνάδελφοι να είναι στα κάγκελα. Ποιός δεν θυμάται τη νέα τότε Διοίκηση του ΠΦΣ να τρέχει να γλυτώσει εκ των υστέρων όσες περισσότερες περικοπές μπορούσε!!!

ε) Γνώριζε ότι ο ΕΟΠΥΥ είχε το δικαίωμα να αποζημιώνει και σε τιμές κάτω του κόστους, οπότε για τον λόγο αυτόν δημιουργούνταν μονοπωλιακές καταστάσεις για τους ολίγους εισαγωγείς - προμηθευτές, αφού αυτοί είχαν χαμηλότερες τιμές κτήσης και αυτοί διαμόρφωναν τις τιμές και έτσι οι συνάδελφοι δεν μπορούσαν να τους ανταγωνιστούν και με τον τρόπο αυτόν εξοστρακίζονταν από την αγορά; όπως και ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να μην αρνηθούμε την εκτέλεση ακόμη και μιας τέτοιας επιζήμιας πώλησης προϊόντος , όπου η τιμή κτίσης ήταν μεγαλύτερη ή ίση με την τιμή πώλησης ;

στ) Γνώριζε ότι υπήρχε REBADE;

ζ) Γνώριζε ότι υπήρχε η παρακράτηση του 4% που θα γίνονταν στα τιμολόγιά μας με αποτέλεσμα να μειώνεται η ρευστότητά μας;

η) Γνώριζε ότι με βάση τον αλγόριθμο του ΕΟΠΥΥ για μια περικοπή 50Ε θα πληρώναμε 500, 700 και 1000 ευρώ ανάλογα με τον τζίρο;

θ) Γνώριζε ότι βάσει του ΕΚΠΥ οι ΠΕ.ΔΥ. θα περικόπτανε ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ όσες γνωματεύσεις, πχ αναλωσίμων, διπλογράφονταν από τους γιατρούς και τα προμηθευόταν δύο φορές ο ασθενής, παρά το ότι και το σύστημα το επέτρεπε;

Πόσοι αγώνες και συναντήσεις έγιναν από τη νέα Διοίκηση του ΠΦΣ για να μπουν οι κόφτες και τα φίλτρα, ώστε να σταματήσουν αυτές οι περικοπές!

Τουλάχιστον όμως, όφειλε ο τότε πρόεδρος του ΠΦΣ να μην δεχόταν να ενταχθούν και τα αναλώσιμα σακχάρου στην ίδια σύμβαση με όλα τα άλλα, όπως και του είχε επισημανθεί! Το αποτέλεσμα ήταν αυτά να απενταχθούν από τον τομέα της Φαρμακευτικής του ΕΟΠΥΥ και να ενταχθούν μαζί με τα άλλα ιατροτεχνολογικά σε άλλη Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ, όπου ανήκουν και όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΔΗΜΟΣΙΑ :

  • ότι η Σύμβαση έπρεπε να είναι συνέχεια της σύμβασης για το φάρμακο. Δήθεν για να ισχύει στα αναλώσιμα ό,τι και στο φάρμακο . Διαψεύστηκε στην πράξη παταγωδώς!
  • Ότι δήθεν θα μας επέβαλαν να έχουμε ISO και θα επιβαρυνόμασταν με την πιστοποίηση αυτή. Πώς όμως 750 φαρμακεία διέθεταν εδώ και τόσα χρόνια ιατροτεχνολογικά και ποτέ δεν τους ζητήθηκε ISO; Αφού εκ του νόμου τα φαρμακεία έχουμε το δικαίωμα να τα διαθέτουμε!
  • Ότι θα πληρώναμε 15.000 ευρώ πάγια προκαταβολή και ότι δήθεν τις γλυτώσαμε !! είδατε κανένα πάροχο να πληρώσει 15000; Κανέναν!!

Δεν θα ξεχάσω όταν τις παραμονές των εκλογών του 2017, μετά από 6 μήνες και με χιλιάδες πρόστιμα και ενστάσεις στο κεφάλι μας, μας στέλνανε μηνύματα από τον ΠΦΣ ότι θα πληρωθούμε τέσσερεις ή πέντε μήνες μαζί! Όμως λεφτά δεν είδαμε και αυτή η ''μαζική πληρωμή'' δεν έγινε!

Και τώρα έρχεται ο πρώην πρόεδρος του ΠΦΣ και λέει γιατί δεν καταγγέλλουμε τη σύμβαση, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι λόγω του ότι είναι ενσωματωμένα και τα αναλώσιμα σακχάρου , που είναι αποκλειστικότητα των φαρμακείων μας , αυτό θα ήταν μια κίνηση αυτογκόλ !!! Ας ήταν μια ξεχωριστή σύμβαση και θα έβλεπαν εκεί στο ΕΟΠΥΥ πόσο δυναμικά θα αντιδρούσε το σώμα των συναδέλφων μας !!

Όλα αυτά που προαναφέρθηκαν θα είχαν αποσοβηθεί εάν ο τότε πρόεδρος του ΠΦΣ πήγαινε τη σύμβαση για τα ιατροτεχονολογικά στη Γενική Συνέλευση !!!! Πράγμα που δεν το έκανε!!!

Αντίθετα, η παρούσα Διοίκηση είχε το θάρρος να φέρει το θέμα των ΦΥΚ όχι μόνο στο ΔΣ αλλά και στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, η οποία με τεράστια πλειοψηφία πήρε την απόφαση για την υπό προϋποθέσεις για ορισμένο χρόνο και συγκεκριμένο αριθμό φαρμάκων χορήγηση από τα φαρμακεία μας.

Και αναρωτιέται κανείς, βλέποντας τώρα με ήρεμη ματιά και όχι εν θερμώ, πώς και γιατί υπήρξε τόση βιασύνη για μια σύμβαση που την ίδια και απαράλλαχτη υπέγραψαν και οι άλλοι πάροχοι και μάλιστα μετά από 3 μήνες. Και βέβαια ήταν πολύ πιο εύκολο για τον ΕΟΠΥΥ να καταφέρει να υπογράψουν και οι υπόλοιποι πάροχοι, αφού είχε στα χέρια του τη δική μας σύμβαση.

Δεν είναι προσφορά στον κλάδο οι τοξικές αναρτήσεις και η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στους συναδέλφους! Και από την άλλη η απουσία τους από όργανα του κλάδου! Ας έρθουν στα όργανα λοιπόν και με πραγματικά επιχειρήματα και με υγιείς παρεμβάσεις ας πείσουν τους συναδέλφους!!!

Τηρούμε ευλαβικά κάθε προβλεπόμενη συνδικαλιστική διαδικασία, εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που έχουμε και σταθερά και θετικά προχωρούμε για να βελτιώσουμε όλα όσα απασχολούν και ωφελούν τους συναδέλφους μας !!! Αυτό μάλλον ενοχλεί κάποιους!!!

Θεωρώ ότι αυτοί οι κάποιοι πρέπει να μαθαίνουν από τα λάθη τους !!!

Και ότι στην επέτειο αυτής της μαύρης ημέρας για τον κλάδο , θα έπρεπε τουλάχιστον να σιωπούν !!!

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί!!!».