ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Διονύσης Ευγενίδης: Το κράτος πρέπει να δώσει σιγουριά στις εταιρείες για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων

Διονύσης Ευγενίδης: Το κράτος πρέπει να δώσει σιγουριά στις εταιρείες για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

«Δεν προβλέπω ότι θα βρεθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων διότι μπαίνουν στη μέση οικονομικοί παράγοντες οι οποίοι είναι πολύ ισχυροί». Τη δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη έκανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ 3 «Κάθε μέρα Ελλάδα» για το θέμα των μεγάλων ελλείψεων σε φάρμακα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τόσο ο τοπικός Σύλλογος όσο και γενικότερα όλα τα φαρμακεία στη χώρα μας.

Πρόκειται, όπως  είπε για «συγκεκριμένα φάρμακα που μας ταλαιπωρούν και τα οποία δεν είναι μόνο εκατό». Το πρόβλημα εξήγησε επιχειρώντας να δώσει μία αίσθηση στους τηλεθαετές για το τι σημαίνει έλλειψη για έναν φαρμακοποιό αφορά «μία λίστα με τα φάρμακα που έρχονται σε μειωμένες ποσότητες με αποτέλεσμα να μην έχουμε εμείς την άμεση διαθεσιμότητα που χρειάζεται να έχει ο ασθενής γιατί το φάρμακο δεν είναι ένα αγαθό που μπορείς να το πάρεις και την επόμενη και την μεθεπόμενη εβδομάδα ή να το παραγγείλεις και να πεις στον φαρμακοποιό σου, “όταν έρθει, πάρε με τηλέφωνο να περάσω”. Είναι κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις το έχει ανάγκη ο ασθενής άμεσα».

Σημαντική ήταν ακόμη η επισήμανση του κ. Ευγενίδη στο γεγονός ότι «υπάρχουν φάρμακα των οποίων οι καθηλωμένες τιμές τους τα καθιστούν εντελώς ασύμφορα για τις εταιρείες. Και βλέπουμε να αποσύρεται ένα φάρμακο εντελώς απαραίτητο των 2 ευρώ και να αναγκάζεται το ΙΦΕΤ να το φέρει από το εξωτερικό σε τιμή δεκαπλάσια».

Τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη είναι για πολλές παθήσεις. Ινσουλίνες για τον σακχαρώδη διαβήτη, εμβόλια, φάρμακα για πνευμονοπάθειες, φάρμακα για το κυκλοφορικό, για την ηπατίτιδα κτλ.

Για τον πρόεδρο του ΦΣ Θεσσαλονίκης εάν το ελληνικό κράτος δεν δώσει τη σιγουριά στις εταιρείες του εξωτερικού ότι τα φάρμακα τα οποία στέλνουν στη χώρα μας σε χαμηλές τιμές –γιατί χαμηλές τιμές χρειαζόμαστε- δεν θα φύγουν στο εξωτερικό, να εκμεταλλευτούν αυτή τη διαφορά (σ.σ. των τιμών) κάποιοι άλλοι ιδιώτες, τότε θα έχουμε αυτό το πρόβλημα συνέχεια. Και γι’ αυτό είπα αρχικά ότι δεν το βλέπω να λύνεται σύντομα».   

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολο Βαλτά το πρώτο στην ιεραρχία πρόβλημα των φαρμακοποιών σήμερα είναι οι ελλείψεις, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει. Μιλώντας στο DailyPharmaNews επανέλαβε αυτή την του τη δήλωση και πρόσθεσε ότι ο ΠΦΣ έχει ξεκινήσει έναν ανένδοτο αγώνα εναντίον των πάντων που δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στο να μην έχει ο Έλληνας ασθενής το φάρμακο της επιλογής για τη θεραπεία στα χέρια του. Μάλιστα σημείωσε ότι έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Ευγενίδης και είναι «από τους συναδέλφους που επανειλημμένα μας έχει στηρίξει με προτάσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα».

Σημείωσε επίσης ότι «οι συζητήσεις με τον πρόεδρο του ΕΟΦ για το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν πρόσφατες αλλά εμείς δεν θα μείνουμε εκεί. Απαιτούμε δίνοντας τα στοιχεία που έχουμε στον πρόεδρο του ΕΟΦ, να κλειδώνει φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά. Να αναφέρω ότι εξαιτίας ενός προβλήματος που εξέθεσε συνάδελφος από την Αθήνα για συγκεκριμένες αντιθρομβωτικές ενέσεις, μιλώντας με τον διευθυντή της εταιρείας, διαπίστωσα το πόσο ευτυχής ήταν επειδή κλείδωσε η εξαγωγή και με αποτέλεσμα να μπορεί να διαθέτει το προϊόν αυτό στα ελληνικά φαρμακεία. Γιατί; Γιατί οι αποθήκες όλων αυτών των κυρίων που τις προόριζαν για το εξωτερικό, εφόσον δεν θα εξαχθούν για έξι μήνες, θα τα διαθέσουν στο ελληνικό φαρμακείο. Το πρόβλημα είναι Λερναία Ύδρα. Εάν όμως το δούμε σωστά και αποτελεσματικά, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αρκεί όλοι να βοηθήσουμε. Και οι εταιρείες και το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί που πρέπει να δώσουν τα στοιχεία αλλά το κυριότερο να καταλάβουν αυτοί που τα εξάγουν ότι πρώτα θα πρέπει να διασφαλίζουν τις ποσότητες στην ελληνική αγορά και μετά ό,τι τους περισσεύει, να το δίνουν προς τα έξω».