NEA

Σε αδιέξοδο η συζήτηση για τις ΜΕΘ

Σε αδιέξοδο η συζήτηση για τις ΜΕΘ

Σε διαφωνία του ΣΕΚ με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ κατέληξε η χθεσινή συνάντηση για την παραχώρηση συγκεκριμένου αριθμού κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Ο ΕΟΠΥΥ ζητεί να μειωθεί η τιμή του ημερήσιου νοσήλιου της κλίνης ΜΕΘ από 2000 ευρώ σε 800 ευρώ και οι κλινικάρχες προτείνουν να δίνει τη διαφορά (των 1200 ευρώ) ο ασθενής ή εναλλακτικά να αυξηθεί η τιμή που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ.

Η συζήτηση κατέληξε σε αδιέξοδο και ως εκ τούτου, ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει προσωρινά τουλάχιστον να αρκεστεί στις 45 κλίνες (28 στην Αττική και 17 στην υπόλοιπη Ελλάδα) που συμφώνησαν να παραχωρήσουν οι κλινικάρχες του άλλου μεγάλου συλλόγου, της ΠΕΙΚ.

Η αρχική συμφωνία που προσπάθησε να επιτύχει η ηγεσία του ΥΥΚΑ και του ΕΟΠΥΥ για παραχώρηση 80 κλινών ΜΕΘ προ ημερών στην Αριστοτέλους, βρίσκεται αυτήν την στιγμή στα μισά του… δρόμου.

Αυτοί που συμφώνησαν για τις 45 κλίνες, τα μέλη της ΠΕΙΚ, τις παραχωρούν για χρήση τους επόμενους 4 μήνες που αναμένουμε την έξαρση της εποχικής γρίπης με το κόστος να μην επιβαρύνεται από clawback και την αποζημίωση των κλινικών να γίνει όπως προβλέπεται από το νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ.

Ανοιχτή παραμένει εξάλλου η πιθανότητα παραχώρησης των κλινών ΜΕΘ σε πιο μόνιμη βάση, αν το πρώτο αυτό διάστημα των 4 μηνών η συνεργασία πάει καλά και εφόσον βέβαια προχωρήσει και η νέα συμφωνία για την συνεργασία των ιδιωτικών κλινικών με το υπουργείο Υγείας μέσω νέου ΕΚΠΥ.

Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dailypharmanews, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή, συμβιβαστική λύση για να παραχωρήσουν και τα μέλη του ΣΕΚ έναν αριθμό κλινών. Αλλά αυτό θα απαιτήσει γενναίες κινήσεις και από τις δύο πλευρές. Εξάλλου, με ενδιαφέρον αναμένεται η επικαιροποίηση του ΕΚΠΥ (Κανονισμός Παροχών Υγείας) από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς θα λύσει πιθανώς κάποια από τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις της Πολιτείας με τις ιδιωτικές κλινικές. Και εκ πρώτης, θα οδηγήσει σε μια νέα σύμβαση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και των δύο συλλόγων, που αυτήν την στιγμή είναι στον αέρα.

Να πούμε ότι η ΠΕΙΚ (Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών) είναι το δευτεροβάθμιο σωματείο -Ομοσπονδία που εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία των Ιδιωτικών Κλινικών που λειτουργούν στην χώρα.

Ο ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών) είναι από την άλλη πλευρά η «ομπρέλα» των μεγάλων «παικτών» στο χώρο της ιδιωτικής υγείας με μέλη του το «Υγεία», τον Όμιλο Ιατρικό Αθηνών, το Metropolitan, to IASO, την Ευρωκλινική και τις κλινικές της Βιοϊατρικής. Χρέη προέδρου εκτελεί τώρα ο δικηγόρος του Metropolitan.