NEA

Επιδημία πνευμονίας στην Κίνα: Πιθανότατα πρόκειται για νέο ιό αποφαίνεται ο ΠΟΥ

Επιδημία πνευμονίας στην Κίνα: Πιθανότατα πρόκειται για νέο ιό αποφαίνεται ο ΠΟΥ

Το πρόσφατο ξέσπασμα της πνευμονίας στο Wuhan της Κίνας πιθανότατα προκάλεσε ένας νέος ιός, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναφέρει ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι πρόκειται αναδυόμενο στέλεχος της οικογένειας των κορωναϊών που προκάλεσαν παλαιότερα τις επιδημίες του SARS και του MERS.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Συγκεκριμένα, ομάδα Κινέζων εμπειρογνωμόνων έδειξε έναν νέο τύπο κορωναϊού που προκάλεσε το ξέσπασμα που ξεκίνησε το Δεκέμβριο.

Ο Xi Jinguo, ακαδημαϊκός στην Chinese Academy of Engineering, ο οποίος ηγείται της συγκεκριμένης ομάδας, δήλωσε ότι οι εξετάσεις έδειξαν 15 θετικά αποτελέσματα του νέου κορωναϊού. Η έκθεση ανέφερε: «Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για τους ερευνητές να αναπτύξουν φάρμακα και εμβόλια».

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιώσει με ακρίβεια τι προκαλεί τις λοιμώξεις.

Σχετικά με τη συμπτωματολογία, οι κινεζικές αρχές αναφέρουν ότι ο ιός πίσω από στις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στο Wuhan μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση σε ορισμένους ασθενείς αλλά δε φαίνεται να μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο.

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα από την Κίνα αναφέρονται σε 59 περιπτώσεις ασθενών με ιογενή πνευμονική νόσο, με 163 άτομα να βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ο Γουάνγκ Γιαγκ, επικεφαλής μηχανικός του υπουργείου Μεταφορών της Κίνας, δήλωσε ότι οι αρχές θα εντείνουν τις προσπάθειες για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου όλο το επόμενο διάστημα. Αυτό θα περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα απολύμανσης σε μεγάλους κόμβους μεταφοράς.

Η Κίνα, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ εφαρμόζουν ήδη ελέγχους για τους ταξιδιώτες που φτάνουν από το Wuhan. Το Χονγκ Κονγκ έχει αναφέρει ότι 16 ταξιδιώτες με συμπτώματα τύπου πνευμονίας νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ η Σιγκαπούρη έχει καταγράψει ένα ύποπτο περιστατικό.