NEA

Γερμανία: Ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στη γειτονική Πολωνία

Γερμανία: Ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στη γειτονική Πολωνία

Η κυβέρνηση της Γερμανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι ανησυχεί για την εξάπλωση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (African Swine Fever - ASF) σε αγριογούρουνα περιοχών της Πολωνίας κοντά στα γερμανικά σύνορα.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ειδικότερα, στην Πολωνία, είχαν καταγραφεί μόνο το Δεκέμβριο, 55 κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση της Παγκόσμιας Οργάνωση Υγείας των Ζώων (World Organization for Animal Health).

 Περιστατικά άρρωστων ζώων διαπιστώθηκαν μόνο 30 χιλιόμετρα (20 μίλια) από τη Γερμανία, χώρα που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη.

Η ΑΠΧ είναι αβλαβής για τους ανθρώπους και για τα άλλα ζώα, ωστόσο, είναι συχνότατα θανατηφόρα στους χοίρους. Προέρχεται από την Αφρική πριν εξαπλωθεί στην Ευρώπη και την Ασία και έχει ήδη σκοτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια χοίρους, αλλάζοντας ταυτόχρονα τα δεδομένα στις παγκόσμιες αγορές κρέατος και ζωοτροφών.

 Το θέμα είχε απασχολήσει και τη χώρα μας (παρόλο που δεν υπήρξε κρούσμα της ΑΠΧ στην ελληνική επικράτεια) στα τέλη του 2019, μετά από ξέσπασμα της νόσου στην Πολωνία και μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στις νότιες περιοχές της Βουλγαρίας. Έτσι, το Νοέμβριο του 2019 διϋπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αποφάσισε τη λήψη αυστηρών μέτρων για να αποτραπεί η είσοδος της ΑΠΧ στην Ελλάδα.