NEA

Στο προσκήνιο τα προβλήματα της Αχαΐας

Στο προσκήνιο τα προβλήματα της Αχαΐας

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη ΚΙκίλια να πραγματοποιεί σήμερα από το πρωί επίσημη επίσκεψη στην Πάτρα επισκεπτόμενος δομές υγείας, της 6η ΥΠΕ αλλά και τις πολιτικές και εκκλησιαστικές Αρχές της περιοχής, αναδείχτηκαν και τα προβλήματα της περιοχής σε επίπεδο υγειονομικής κάλυψης.

Κάποιοι αντιδρούν στη επίσημη δημιουργία ΣΔΙΤ αλλά αυτές ήδη υπάρχουν και σώζουν σε πολλές περιπτώσεις την ...κατάσταση!

Στην Πάτρα δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας – Ο.Μ. Αιγίου. Ως εκ τούτου, το ΔΣ αποφάσισε να συνεργαστεί με ιδιωτικό κέντρο για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς που διαφορετικά έπρεπε να μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα -πολλές φορές συνοδεία γιατρού- .

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2315/19-06-2018 αρθ. 18 «Αδυναμία εκτέλεσης – θεραπευτικής πράξης ή εξέτασης κατά την διάρκεια νοσηλείας» που βρίσκεται σε ισχύ, το ΔΣ έλαβε την πλέον λογική και αποδοτική απόφαση ώστε να γίνονται οι εξετάσεις με ταχύτητα και ασφάλεια και να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς της περιοχής (ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι) που χρειάζονται αξονική τομογραφία.

Πάντως την απόφαση για μεταφορά του ασθενούς στον ιδιωτικό φορέα για εξέταση θα λαμβάνεται από τον εκάστοτε θεράποντα γιατρό και θα πρέπει να αιτιολογείται γραπτώς σύμφωνα με όσα ισχύουν στην ιατρική πρακτική. Στόχος είναι «να μην διακοπεί η 24ωρη εφημέρευση του νοσοκομείου που εξυπηρετεί καθημερινά πλήθος πολιτών της Αιγιαλείας, αλλά προσωρινά και μέχρι την κάλυψη των εφημεριών,  να εξασφαλιστεί  η ταχεία και ασφαλής διαχείριση των ασθενών καθώς και η διευκόλυνση του έργου των γιατρών». Αυτό ανακοίνωσε η διοικήτριας του Γ.Ν. Ανατολικής Αχαΐας – Ο.Μ. Αιγίου, Παναγούλα Μαμμή κοινοποιώντας την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου που αφορά την αντιμετώπιση ανεπαρκούς στελέχωσης εφημέρευσης του Ακτινολογικού Τμήματος για πλήρη μηνιαία κάλυψη.

Μάλιστα στην ίδια απόφαση το ΔΣ αποφάσισε να ασκηθεί πίεση στην 6η ΥΠΕ για την ολοκλήρωση της θέσης ακτινολόγου που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των κρίσεων.

Τέλος, η διοίκηση έχει ζητήσει να ενημερωθούν τα όμορα εφημερεύοντα νοσοκομεία, ώστε  να δίνεται προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των ασθενών που θα μεταφέρονται από το Γ.Ν. Ανατολικής Αχαΐας – Ο.Μ. Αιγίου για ακτινοδιάγνωση.

ΕΙΝΑ

Το θέμα με τους ακτινολόγους έχει θέσει και η ΕΙΝΑ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας) που κάνει λόγο για έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα μικρότερα νοσοκομεία της περιοχής. Ειδικότερα η ΕΙΝΑ εξηγεί ότι εδώ και μήνες είχε προειδοποιήσει την διοίκηση του νοσοκομείου Αιγίου και της 6ης ΥΠΕ ότι στο τέλος του 2019 με την συνταξιοδότηση των δύο ακτινολόγων, δεν θα λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος αλλά και ο υπέρηχος του νοσοκομείου. «Η απάντηση από την πλευρά της διοίκησης ήταν ότι κινδυνολογούμε και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα», σχολιάζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο ένα νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά και δέχεται όλα τα περιστατικά, με το ακτινολογικό τμήμα στο οποίο υπηρετούν δύο μόνο γιατροί, εκ των οποίων κανένας δεν έχει οργανική θέση στο ΓΝ Αιγίου αλλά είναι με μετακίνηση από το ΓΝ Αγ. Ανδρέας και ΓΝ Καλαβρύτων, να έχει όλο το βάρος της διεξαγωγής των εξετάσεων.

Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών- όπως περιγράφει η ΕΙΝΑ- μετακινήθηκε επιπλέον μια επικουρική ιατρός από το ΓΝ Αγ. Ανδρέας για την κάλυψη μερικών εφημεριών, όλα αυτά την στιγμή που εκκρεμούν έως και 1,5 χρόνο οι κρίσεις για τον διορισμό δύο μόνιμων ιατρών ακτινολόγων.