NEA

Πακιστάν: Εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις εναντίον 200 φαρμακευτικών εταιρειών

Πακιστάν: Εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις εναντίον 200 φαρμακευτικών εταιρειών

Το Συμβούλιο Ελέγχου Ποιότητας του Punjab έχει αποστείλει τουλάχιστον 74 υποθέσεις για ζητήματα φαρμάκων στα δικαστήρια, ενώ έχει καταγεγραμμένες υποθέσεις εναντίον 200 φαρμακευτικών εταιρειών.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

Το Συμβούλιο ενήργησε βάσει έκθεσης της Εθνικής Task Force, η οποία συγκροτήθηκε από την Αρχή Κανονισμών για τα Φάρμακα (Drug Regulation Authority) του Πακιστάν για τη διασφάλιση της ρύθμισης τόσο του νόμου του 1976 περί φαρμάκων όσο και του νόμου DRAP (Drug Regulation Authority Pakistan) του 2012.
Αυτοί οι δύο νόμοι συνδυάζονται για τη ρύθμιση των πωλήσεων, σε επαρχιακό επίπεδο, ενώ η καταχώριση, η τιμολόγηση, η εισαγωγή, η εξαγωγή και η παρακολούθηση παραγωγής υπάγονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η Εθνική Task Force έχει σφραγίσει μέχρι τώρα 23 φαρμακευτικές μονάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων τους τελευταίους δύο μήνες, 23 μονάδες φαρμάκων, από τις οποίες οι 21 αφορούσαν φυτικά φάρμακα, σφραγίστηκαν. Συλλέχθηκαν 130 δείγματα φαρμάκων, φυτικών φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής από τους ελεγκτές και στάλθηκαν για ανάλυση.

Πολλοί οργανισμοί στον τομέα της υγείας, μεταξύ των οποίων οι φαρμακευτικές εταιρείες του Πακιστάν αλλά και το δικηγορικό Forum των Φαρμακευτικών Εταιρειών, χαιρέτισαν τους πρόσφατους ελέγχους, θεωρώντας τους ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η φαρμακευτική βιομηχανία του Πακιστάν μαστίζεται από τη διαφθορά, η οποία είναι ενδεικτική της χώρας στο σύνολό της. Το 2011, η έκθεση «Διεθνής Διαφάνεια» κατέταξε το Πακιστάν στην 134η θέση από τις 182 στην παγκόσμια κλίμακα διαφθοράς. Οι εκθέσεις του 2019 δείχνουν ότι η διαφθορά έχει καταφέρει να διεισδύσει ακόμα περισσότερο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα του Πακιστάν τα επόμενα χρόνια.