ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Άμεσα πιάνει δουλειά η Επιτροπή Αξιολόγησης για την νέα Θετική Λίστα

Άμεσα πιάνει δουλειά η Επιτροπή Αξιολόγησης για την νέα Θετική Λίστα

Από τον Γιώργο Σακκά

 

Στο διορισμό της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΗΤΑ), με έδρα στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) προχώρησε την προηγούμενη Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η οποία άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της. Ήδη, στα χέρια της επιτροπής, υπάρχει λίστα φαρμάκων τα οποία έχουν περάσει ήδη από την προηγούμενη επιτροπή, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να ενταχθούν στη θετική λίστα και δη στο σύστημα αποζημίωσης. Όπως είχε αναφέρει ο προηγούμενος πρόεδρος της επιτροπής, κ. Δημήτρης Κούβελας, είχε ήδη παραδώσει περί τους 200 φακέλους νέων φαρμάκων στην επιτροπή διαπραγμάτευσης ώστε να οριστεί και η τιμή αποζημίωσης και να ενταχθούν στην λίστα της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται πως ο κατάλογος που περιλαμβάνει τα φάρμακα που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και για τα οποία οι ασφαλισμένοι του φορέα πληρώνουν συμμετοχή 0%, 10% ή 25%, η γνωστή «θετική λίστα» είθισται να εκδίδεται μετά την έκδοση ενός νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων. Οι τιμές των φαρμάκων που προέκυψαν από την τελευταία ανακοστολόγηση ήταν μειωμένες έως 7%, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 180 εκατ. ευρώ , συνολικά με τους ασθενείς επίσης να βλέπουν χαμηλότερη την επιβάρυνσή τους κατά 50 εκατ. ευρώ.

Οι νέες αυτές τιμές και κατ’ επέκταση οι νέες τιμές αποζημίωσης και συμμετοχής που καταβάλλουν οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν τεθεί σε ισχύ στα φαρμακεία έως τις 27 Ιανουαρίου.

Αν και για αρκετά νέα φαρμακευτικά σκευάσματα η τιμολόγηση δεν αρκεί για να ενταχθούν στο σύστημα αποζημίωσης, καθώς πρέπει να περάσουν από τις Επιτροπές Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που πρόσφατα συστάθηκαν, για συγκεκριμένες κατηγορίες θεραπειών προβλέπεται άμεση ένταξη. Μεταξύ αυτών είναι και τα γενόσημα φάρμακα. Έτσι, εκτιμάται πως στη νέα θετική λίστα που βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού Υγείας και θα πρέπει βέβαια να φέρει και την υπογραφή των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης η οποία εδώ και περίπου 20 μήνες έχει αντικαταστήσει την Επιτροπή Θετικού Καταλόγου, είναι και περίπου 130 με 140 γενόσημα, των οποίων η ένταξη στη θετική λίστα παρέμενε «παγωμένη» για σχεδόν 1,5 χρόνο. Αυτά τα σκευάσματα αναμένεται άμεσα να εισαχθούν στη λίστα και να είναι διαθέσιμα στους ασφαλισμένους

Εκτιμήσεις της αγοράς πάντως θέλουν στον κατάλογο με τα αποζημιούμενα φάρμακα να έχουν ενταχθεί και περίπου 15 βιο-ομοειδή φάρμακα, τα οποία είχαν ήδη περάσει από την Επιτροπή Αξιολόγησης, με την προηγούμενη σύνθεση της. Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που πέρασε το Υπουργείο Υγείας, «βιο-ομοειδή που έχουν λάβει κατ’ αρχάς θετική αξιολόγηση βάσει της συνοπτικής διαδικασίας εντάσσονται στον θετικό κατάλογο χωρίς παραπομπή στη διαπραγμάτευση, μόνο αν η τιμή παραγωγού είναι χαμηλότερη από τα αντίστοιχα προϊόντα αναφοράς».

 

Φυσικά η ανάρτηση της Θετικής Λίστας σε αυτή τη φάση είναι κατά βάση μια τυπική διαδικασία. Ο πρόσφατος διορισμός της νέας Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων  «ξεπαγώνει» επίσης και τις διαδικασίες για την αξιολόγηση και εν συνεχεία διαπραγμάτευση νέων πρωτότυπων φαρμάκων που περιμένουν να φθάσουν στους ασθενείς της χώρας πάνω από 16 μήνες.