NEA

Νέα συσκευή διατηρεί το ήπαρ προς μεταμόσχευση για μία εβδομάδα έξω από το σώμα

Νέα συσκευή διατηρεί το ήπαρ προς μεταμόσχευση για μία εβδομάδα έξω από το σώμα

Ερευνητές στην Ελβετία ανέπτυξαν ένα μηχάνημα που διατηρεί το ανθρώπινο ήπαρ έξω από το σώμα για μία ολόκληρη εβδομάδα και επιπλέον βελτιώνει την κατάσταση της υγείας του. Το επίτευγμα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των διαθέσιμων οργάνων για μεταμόσχευση, σώζοντας τις ζωές πολλών ασθενών με σοβαρές παθήσεις του ήπατος ή με καρκίνο.

Μέχρι σήμερα το ήπαρ μπορεί να συντηρηθεί με ασφάλεια έξω από το σώμα μόνο για λίγες ώρες (συνήθως γύρω στις 12). Η νέα τεχνολογία όχι μόνο επιτρέπει τη διατήρηση του ήπατος του δότη για επτά ημέρες, αλλά επιπλέον μπορεί να αποκαταστήσει τη λειτουργία του, αν το όργανο έχει δυσλειτουργίες και αρχικά δεν θεωρείται κατάλληλο για μεταμόσχευση.

Οι δοκιμές της νέας μεθόδου έδειξαν ότι έξι στα δέκα όργανα ήπατος που είχαν απορριφθεί από όλα τα κέντρα μεταμοσχεύσεων της Ευρώπης κατέστη δυνατό να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία μετά από παραμονή μίας εβδομάδας στη νέα συσκευή.

Οι συνεργαζόμενοι στο πρόγραμμα Liver4Life γιατροί, βιολόγοι και μηχανικοί της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής (ΕΤΗ) και του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, καθώς επίσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης και του Ινστιτούτου Wyss Zurich, με επικεφαλής τον καθηγητή Χειρουργικής Πιέρ-Αλέν Κλαβιέν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας «Nature Biotechnology».