NEA

Γιατροί που συνόδευαν ασθενή με ασθενοφόρο έμειναν κυριολεκτικά...στο δρόμο

Γιατροί που συνόδευαν ασθενή με ασθενοφόρο έμειναν κυριολεκτικά...στο δρόμο

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Για πρωτοφανές γεγονός ... εγκατάλειψης γιατρών από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και «ακραία απαξιωτική συμπεριφορά» κάνει λόγο η ΕΙΝΑΠ σχολιάζοντας την απόφαση του πληρώματος ασθενοφόρου να μην γυρίσει τους γιατρούς που συνόδευαν ασθενή, πίσω στο νοσοκομείο που αποτελεί την έδρα τους, μετά τη μεταφορά του ασθενή σε άλλο νοσοκομείο.

Το θέμα μπορεί να το δει κάποιος από δύο πλευρές..

Από την πλευρά του πληρώματος του ασθενοφόρου και του ΕΚΑΒ, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αφού τέλειωσε η διακομιδή και δεδομένης της μεγάλης ανάγκης για διαθέσιμα ασθενοφόρα στην Αττική, ήταν πιο πρακτικό οι γιατροί να επιστρέψουν στο νοσοκομείο τους με άλλο τρόπο.

Από την πλευρά των γιατρών βέβαια, η κατάσταση έχει ως εξής: Στο πλαίσιο της εργασίας τους, με τα ρούχα της εργασίας τους και τον εξοπλισμό της εργασίας τους, κλήθηκαν να συνοδεύσουν έναν βαριά πάσχοντα ασθενή από ένα σημείο Χ σε ένα σημείο Ψ ώστε να μεταβεί με ασφάλεια. Το αυτονόητο είναι λοιπόν ότι όπως υπηρεσιακώς πήγαν, έτσι υπηρεσιακώς έπρεπε να επιστρέψουν στο νοσοκομείο τους που εφημέρευε!

Συγκεκριμένα το περιστατικό συνέβη ως εξής:

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες νοσοκομειακούς γιατρούς, το μεσημέρι της Δευτέρας 13/1, ασθενοφόρο με πλήρωμα του ΕΚΑΒ και δύο αναισθησιολόγους του νοσοκομείου Νίκαιας μετέφερε διασωληνωμένο ασθενή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» όπου ο ασθενής παραδόθηκε στις 13.45.

Στην συνέχεια, όμως, το πλήρωμα του ασθενοφόρου αρνήθηκε να μεταφέρει τους γιατρούς που συνόδευαν τον ασθενή πίσω στο νοσοκομείο Νίκαιας, «...αν και οι δυο γιατροί φορούσαν στολές εφημερευόντων και κουβαλούσαν στα χέρια τους (κυριολεκτικά...) τον συνοδό εξοπλισμό μεταφοράς βαρέως πάσχοντος», επισημαίνουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ, ενώ το πλήρωμα «προφασίστηκε ότι είχε άλλες επείγουσες κλήσεις».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, είπε μιλώντας στο dailypharmanews:

«Η ΕΙΝΑΠ έστειλε την καταγγελία για τους γιατρούς της Νίκαιας που ενώ έκαναν το καθήκον τους συνοδεύοντας με ασφάλεια τον ασθενή για εμβολισμό αρχικά στον Ερυθρό και μετά στη ΜΕΘ του «Αγίου Σάββα», απαξιώθηκαν μένοντας στο δρόμο. Οι άνθρωποι ήταν εφημερεύοντες στο Νοσοκομείο Νίκαιας, φορούσαν τα πράσινα και μετέφεραν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον ασθενή. Κι ενώ έπρεπε να τους επιστρέψουν στη Νίκαια, μετά από διαπληκτισμούς με το κέντρο συντονισμού του ΕΚΑΒ με τον υποδιοικητή του νοσοκομείου Νίκαιας, οι γιατροί έμειναν στον «Άγιο Σάββα» και το ασθενοφόρο έφυγε… Μάλιστα οι δύο αναισθησιολόγοι πήγαν τελικά στην εργασία τους με όχημα που τους έστειλε το νοσοκομείο για να επιστρέψουν. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιες σχέσεις του ΕΚΑΒ με τους γιατρούς. Ήδη γνωρίζουμε ότι ο κ. Παπαευσταθίου διερευνά το θέμα. Εμείς λυπούμαστε ειλικρινά για αυτά τα γεγονότα και ζητάμε να λυθούν και να διευκρινιστούν αυτά τα θέματα ώστε να μην επαναληφθεί τέτοια ιστορία στο μέλλον».

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαστευσταθόπουλος, από την πλευρά του, ζήτησε να διεξαχθεί  Ένορκη Διοικητική Εξέταση, με σκοπό να διερευνηθεί η υπόθεση και να διαπιστωθεί εάν τελικά το πλήρωμα του ασθενοφόρου έδειξε ή όχι, αντιεπαγγελματική συμπεριφορά απέναντι στους δύο γιατρούς του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας.