ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ξεκινά στις 16 Ιανουαρίου η διαδικασία πιστοποίησης των φαρμακοποιών για τον εποχικό εμβολιασμό

Ξεκινά στις 16 Ιανουαρίου η διαδικασία πιστοποίησης των φαρμακοποιών για τον εποχικό εμβολιασμό

Τη μαζική συμμετοχή των φαρμακοποιών στη διαδικασία ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Κάλεσμα προς όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας κάνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος να συμμετέχουν στη διαδικασία για την πιστοποίησή τους στη διενέργεια του εποχικού εμβολιασμού η οποία διαδικασία ξεκινά την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου.

Με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του (www.pfs.gr) ο ΠΦΣ ενημερώνει ότι στις 16 Ιανουαρίου αρχίζουν οι εξετάσεις για την πιστοποίηση. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι την Πέμπτη ανοίγει και το τρίτο τμήμα της πλατφόρμας του Ινστιτούτου δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) για την εξέταση των φαρμακοποιών, προκειμένου να λάβουν την Πιστοποίηση Διενέργειας Εποχικού Εμβολιασμού και Χορήγησης Αντιτετανικού Ορού, όπως προβλέπεται στην Υπ. Απ. Γ5α/Γ.Π. οικ 49734 ΦΕΚ Β’ 2811/4.7.2019.

Έτσι οι φαρμακοποιοί θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους το πλήρες εκπαιδευτικό υλικό της πλατφόρμας, το οποίο ο ΠΦΣ καλεί τους φαρμακοποιούς να μελετήσουν για την επιτυχή ανταπόκριση στην εξέτασή τους.

Για τη διοίκηση του ΠΦΣ «η αναγνώριση του ρόλου των φαρμακοποιών στον εποχικό εμβολιασμό και τη χορήγηση αντιτετανικού ορού αποτελεί ένα ορόσημο για τον κλάδο μας. Επιπλέον, η δημιουργία της εκπαιδευτικής πλατφόρμας, με τον πιο σύγχρονο τρόπο, τόσο από επιστημονικής όσο και από τεχνικής πλευράς, αποτελεί ένα επίτευγμα που ανήκλει σε όλους τους φαρμακοποιούς».

Η διαδικασία πιστοποίησης σύμφωνα με τον ΠΦΣ περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  1. Εγγραφή στην ιστοσελίδα του ΙΔΕΕΑΦ (για όσους ενδεχομένως δεν είναι εγγεγραμμένοι) και από εκεί στην πλατφόρμα Πιστοποίησης Διενέργειας Εμβολιασμών στα Φαρμακεία
  2. Μελέτη του εκπαιδευτικού υλικού
  3. Από τις 16/1 και μετά συμμετοχή στην εξεταστική διαδικασία

Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις συνοπτικά ο ΠΦΣ αναφέρει τα εξής:

  • Στην έναρξη της διαδικασίας εξέταση, παρατίθενται ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΙΣΥΟΠΟΙΗΣΗΣ ενώ θα ζητείται η συμπλήρωση μιας ΦΟΡΜΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, για την ορθή έκδοση του πιστοποιητικού.
  • Θα χρειστεί να απαντήσετε σε 15 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, που θα εμφανίζονται τυχαιοποιημένα, από ένα σύνολο 50 ερωτήσεων.
  • Με την επιλογή «ΕΝΑΡΞΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ» θα διατίθεται ανώτατος χρόνος 30’ για την ολοκλήρωση των απαντήσεων. Στο τέλος της εξέτασης θα πρέπει να επιλεγεί το κουμπί «Υποβολή όλων και τέλος».
  • Η βαθμολογία θα δημιουργείται αυτόματα με άριστα το βαθμό 15, ενώ επιτυχόντες θεωρούνται όσοι λάβουν βαθμολογία από 12 και πάνω. Το αποτέλεσμα θα ανακοινώνεται άμεσα, καθώς και οι ορθές απαντήσεις στις ερωτήσεις της εξέτασης.
  • Σε περίπτωση αποτυχίας, ο φαρμακοποιός θα μπορεί να επαναλάβει την εξέταση την επόμενη εξεταστική περίοδο η οποία θα σας ανακοινωθεί.
  • Τα αποτελέσματα θα επικυρώνονται από την Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι δε επιτυχόντες θα λαμβάνουν το πιστοποιητικό τους ηλεκτρονικά, μία εβδομάδα μετά την εξέταση.
  • Οι επιτυχόντες οφείλουν να εκτυπώσουν και να αναρτήσουν σε εμφανές σημείο του φαρμακείου τους τα Πιστοποιητικό.

Και ο ΠΦΣ καταλήγει:

«Συνάδελφοι, ΣΤΗΡΙΞΤΕ τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, με τη μαζική συμμετοχή σας.»