NEA

Σοκ προκαλεί η κατάθεση της Ε. Ράικου για τον Παπαγγελόπουλο

Σοκ προκαλεί η κατάθεση της Ε. Ράικου για τον Παπαγγελόπουλο

Σοκ προκάλεσαν χθες το απόγευμα οι αποκαλύψεις για εκβιασμούς του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου τις οποίες έκανε η κυρία Ελένη Ράικου κατά την πρώτη κατάθεσή της στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση της Novartis.

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Η τ. εισαγγελέας Διαφθοράς έκανε λόγο για εκβιασμούς που δέχθηκε από τον πρώην υπουργό προκειμένου να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά των πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία. Παράλληλα αποκάλυψε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία και μάρτυρες.

Η κυρία Ράικου αποκάλυψε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης παρενέβαινε στο έργο των εισαγγελέων Διαφθοράς απαιτώντας να ασκηθούν διώξεις κατά πολιτικών αν και γνώριζε ότι δεν υπήρχαν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τον Ιανουάριο 2017 μας διαβιβάστηκε αναφορά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με συνημμένο πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής και την δανειοδότηση σε 100δες επιχειρηματίες χωρίς να τηρούνται τα τραπεζικά κριτήρια. Ο Παπαγγελόπουλος με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να την κρατήσω και να μην την προχωρήσω και του απάντησα “δεν γίνεται”».

Στην ερώτηση δε του Δημήτρη Μαρκόπουλου για το αν γνωρίζει άλλους εισαγγελείς που υπέστησαν τις παρεμβάσεις «Ρασπούτιν» απάντησε: «Και ο κ. Αθανασίου, ο Οικονομικός εισαγγελέας μου εκμυστηρεύτηκε παρεμβάσεις».

Η ίδια χαρακτήρισε τον κ. Παπαγγελόπουλο ως «σκευωρό» που λειτουργεί με παρακρατικές μεθόδους και στημένα δημοσιεύματα προκειμένου να πλήξει τους αντιπάλους του. Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας έχει αναφέρει:

- Ο Παπαγγελόπουλος δεν ορρωδούσε προ ουδενός. Έπαιρνε τηλέφωνα και υποδείκνυε τί να κάνουμε σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Είχε άποψη και ήταν ο ορισμός της παρεμβατικότητας. Ήταν υποθέσεις που ενδιέφεραν τον ίδιο. Όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για επιχειρηματίες.

-Στη Novartis απαιτούσε να κατασκευάσω στοιχεία και μάρτυρες. Ο Παπαγγελοπουλος ήθελε πολιτικούς εδώ και τώρα! Αυτό ήθελε. Τελικά το κατάφερε με την Τουλουπάκη.

- Μου τηλεφώνησε ο Δ. Παπαγγελόπουλος με άσχημο τόνο και με ρώτησε γιατί δεν έστειλα την υπόθεση στη Βουλή. Όταν του είπα πως δεν έχω στοιχεία μου είπε: «Έχεις και παραέχεις. Στείλτε και θα τα βρουν οι παρακάτω». Του απάντησα ότι  «εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής». Και εκείνος μου είπε «μείνε με τη σχολή σου και θα δεις τί θα πάθεις».

-΄Ένιωσα για πρώτη φορά την κοινή εκβίαση σε βάρος μου. Αισθάνθηκα ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν ήδη σε τελική φάση.

-Στις 10.11.2017 με κάλεσε ο προϊστάμενός της στο Τμήμα Δικαστικών Συνδρομών. Ο διάλογος που διημείφθη τότε είχε ως εξής: «Μου είπε πως πρέπει να με αλλάξει για το δικό μου καλό». Του απάντησα: «Κατάλαβα. Σας τηλεφώνησε ο Παπαγγελόπουλος». Μου χαμογέλασε και απάντησε: «Δεν θα έκανα το χατίρι κανενός, αλλά είναι για το καλό σου».

-Όταν είδα και το πρωτοσέλιδο του Documento εναντίον μου τον Μάρτιο του 2017 αισθάνθηκα τί θα πει συμβόλαιο θανάτου και πώς είναι να είσαι θεσμικά απροστάτευτη. Μέσα σε φόβο και ανασφάλεια έγραψα στις τρεις τα ξημερώματα την επιστολή με την οποία ζητούσα την αντικατάστασή μου. Επειδή είχα καταλάβει τί συμβαίνει έδωσα την επιστολή αυτή στη δημοσιότητα. Από τότε και μέχρι σήμερα για πρώτη φορά στη ζωή μου ακολούθησε μια σειρά πειθαρχικών διώξεων:

-Μέχρι το 2017 δεν είχα καμία απολύτως πειθαρχική διαδικασία. Όλα ξεκίνησαν μετά την άρνησή μου να ασκήσω διώξεις.

-Τον κ. Παπαγγελόπουλο δυστυχώς τον στήριζε το τότε κυβερνητικό κόμμα. Δεν κατήγγειλα τότε τον κ. Παπαγγελόπουλο γιατί δεν είχα θεσμική προστασία. Υπήρχε απόκλιση από τα συνηθισμένα στον Άρειο Πάγο που με έκαναν να νιώθω άβολα. Που να αναφερθώ; Στην κυρία Δημητρίου άμα πήγαινα ήξερα τί θα γίνει. Η κυρία Δημητρίου ταυτιζόταν με την κυβέρνηση. Γι αυτό δεν απολάμβανα τη θεσμική προστασία που χρειαζόμουν.

-Ειλικρινά απορώ πώς τον στήριζε η τότε κυβέρνηση. Λειτουργούσε με τρόπο εκβιαστικό. Έστηνε δημοσιεύματα με παρακρατικές μεθόδους. Έφτιαχνε ιστορίες και διέσυρε αθώους ανθρώπους.

Η ίδια αναφέρθηκε και στις σχέσεις Παπαγελόπουλου – Τουλουπάκη λέγοντας: «οι σχέσεις τους ήταν γνωστές. Η κα Τουλουπάκη αναφερόταν ως παιδί του Παπαγγελόπουλου και της ομάδας του».

Συνεχίζοντας σήμερα την κατάθεσή της η κυρία Ράικου αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου σε άλλες υποθέσεις. Συγκεκριμένα, είπε: «Θεωρώ πως υπήρξε σχέδιο ενορχηστρωμένο θεσμικά από τον Παπαγγελόπουλο. Μου ζήτησε να μην περαιώσω τη δικογραφία της Τράπεζας Αττικής. Είναι καθαρή παρέμβαση αυτή. Καθαρή παρέμβαση. Δεν ξέρω το απέγινε η υπόθεση με την Τράπεζα Αττικής».
Πέραν αυτών, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς είπε ότι επί ημερών της οι έρευνες οδήγησαν σε εμβάσματα της εταιρείας ύψους 118 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ανέφερε ότι εκείνη την εποχή ο κ. Νίκος Μανιαδάκης προσφέρθηκε να συνδράμει στο ερευνητικό έργο της εισαγγελίας, ωστόσο «του είπαμε πως έχουμε το επιστημονικό δυναμικό για να προχωρήσουμε την υπόθεση. Επίσης εκείνη την εποχή τον είχαμε ύποπτο. Δεν μπορούσε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας. Ήταν ύποπτος λοιπόν».