NEA

Ειδικό Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια αποκτά ο δήμος Δέλτα

Ειδικό Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια αποκτά ο δήμος Δέλτα

Eιδικό Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια με σκοπό να βοηθήσει τους δημότες να πληροφορηθούν για τη νόσο και με τη βοήθεια των επιστημόνων να καταφέρουν την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση της αποκτά ο δήμος Δέλτα Θεσσαλονίκης. Ο Συμβουλευτικός Σταθμός, που εγκαινιάζεται στις 23 Ιανουαρίου(11.30 πμ) από τον δήμαρχο Δέλτα, Γιάννη Ιωαννίδη και τον πρόεδρο του ΚΠΟΔ Βαγγέλη Χαλβατζή, θα λειτουργεί στον χώρο του ΚΑΠΗ Χαλάστρας του Δήμου Δέλτα, σε συνεργασία του δήμου Δέλτα με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την Εταιρεία Alzheimer. Η δημιουργία του συμβουλευτικού σταθμού εντάσσεται στο πρόγραμμα  «Δημιουργία Δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας», το οποίο υλοποιεί η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Ο Ειδικός Συμβουλευτικός Σταθμός θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες 08.30-14.00 για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας και άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης. Επίσης ο σταθμός θα λειτουργεί και για τους επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, τους εργαζόμενους σε τοπικούς φορείς αλλά και για οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.

Η προσέλευση δημοτών στο Σταθμό θα γίνεται ελεύθερα αφού έχει προηγηθεί επικοινωνία. Απαραίτητη προϋπόθεση παροχής οποιασδήποτε υπηρεσίας είναι η συναίνεση του ατόμου με την ενυπόγραφη συγκατάθεση σε ειδική φόρμα σύμφωνα με τις αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Οι υπηρεσίες του Σταθμού παρέχονται δωρεάν.

Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα το άτομο παραπέμπεται σε ιατρό ειδικότητας Νευρολόγου ή στον ιατρό του Ιατρείου Μνήμης του Συμβουλευτικού Σταθμού που θα δημιουργηθεί μετά το πέρας της εξάμηνης λειτουργίας του σταθμού.

Οι Εταιρείες Alzheimer Αθηνών και Θεσσαλονίκης μπορούν να εξυπηρετήσουν σε μηνιαία συχνότητα τα αιτήματα για εξειδικευμένη ιατρική εξέταση και διαγνωστική εκτίμηση για τους 6 πρώτους μήνες ενώ στη συνέχεια οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους με τη βοήθεια ιατρών που θα ορίσουν οι Δήμοι όπως προβλέπεται από το μνημόνιο συνεργασίας.