NEA

«Gate of Thrombs Live»: Μία «ειδική» τηλεφωνική γραμμή για τη Θρόμβωση

«Gate of Thrombs Live»: Μία «ειδική» τηλεφωνική γραμμή για τη Θρόμβωση

Ένα νέο πρόγραμμα συμβουλευτικής ενημέρωσης αναφορικά στη Θρόμβωση, με τίτλο «Gate of Thrombs Live», που αποτελεί πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης της LEO Pharma Hellas και θα είναι διαθέσιμο στους πολίτες από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, παρουσιάστηκε χτες Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, στους συντάκτες του ρεπορτάζ Υγείας.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Οι πολίτες, σε λίγες ημέρες, θα μπορούν να καλούν τον αριθμό 210.22.40.000, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

 

Συχνή και επικίνδυνη η νόσος της Θρόμβωσης

«Η Θρόμβωση προκαλεί περισσότερους θανάτους από το AIDS, τον καρκίνο και τα τροχαία ατυχήματα μαζί», τόνισε, εξηγώντας την επικινδυνότητα της νόσου, ο Xavier Bertin, Παγκόσμια Υπεύθυνος της LEO Pharma για τη Θρόμβωση.
«Πρόκειται για μία ασθένεια με ποσοστό θνησιμότητας πέντε φορές μεγαλύτερο από τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και αποτελεί τόσο την κύρια αιτία μητρικής θνησιμότητας στο Δυτικό κόσμο όσο και τη δεύτερη αιτία θανάτου στους ογκολογικούς ασθενείς μετά από την κύρια νόσο τους».

«Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με προβλήματα Θρόμβωσης. Φιλοδοξούμε αυτή η πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή».

 

Θρόμβωση: Η πιο συχνή αιτία νοσοκομειακού θανάτου που μπορεί να προληφθεί

Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών εταιρειών που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας, «η Θρόμβωση είναι μία νόσος που αφορά όλες τις ιατρικές ειδικότητες, καθώς είναι η πιο συχνή αιτία νοσοκομειακού θανάτου που μπορεί να προληφθεί».
Για το λόγο αυτό, κρίνεται πολύ σημαντική η επιστημονική εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη νόσο αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε με τα πρώτα συμπτώματα να απευθύνεται στο γιατρό του.

 

Πώς θα λειτουργήσει το «Gate of Thrombs Live»

Η συγκεκριμένη «ειδική» τηλεφωνική γραμμή, με το εξειδικευμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει το πρόγραμμα, θα παρέχει σε ασθενείς με θρόμβωση, στους ανθρώπους που τους φροντίζουν, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον που θα μπορούσε να έχει κάποια απορία σχετική με τη συγκεκριμένη νόσο, τη δυνατότητα να λαμβάνει πληροφόρηση και συμβουλές γύρω από την ασθένεια. Οι πληροφορίες/συμβουλές θα παρέχονται βάσει αλγορίθμου που έχει δημιουργηθεί από επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, είτε με τη συμβουλή ειδικών.

Με σεβασμό στην ασφάλεια και τη σωστή διαχείριση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που αφορούν τους ασθενείς, θα εφαρμοστούν τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, μέσω της εταιρίας APC -εξειδικευμένης σε ‘’patient support programmes’’- η οποία έχει επιλεγεί για αυτό το έργο και η οποία διαθέτει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Για την προστασία τόσο των ασθενών όσο και των επιστημόνων υγείας, θα ζητείται από τον καλούντα να παραμένει ανώνυμος, η κλήση θα ηχογραφείται, ενώ οι υπηρεσίες θα είναι καθαρά συμβουλευτικού χαρακτήρα και δε θα αντικαθιστούν την απόφαση του θεράποντος ιατρού για την πορεία του ασθενούς. Ο κάθε ασθενής θα παραπέμπεται στον εκάστοτε θεράποντα ιατρό του για την εξατομικευμένη προσέγγιση της θεραπείας.

Το πρόγραμμα “Gate of Thrombs Live” τελεί υπό την αιγίδα των Επιστημονικών Εταιρειών:

  • Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος,
  • Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία,
  • Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία,
  • Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και τηνΑντιθρομβωτική Αγωγή,
  • Ίδρυμα Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Το παρών στη Συνέντευξή Τύπου έδωσαν:

  • ο Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Θεοφάνης Αποστόλου,
  • η Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Ελισάβετ Γρουζή,
  • ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Δημήτριος Λουτράδης,
  • ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή, Δημήτρης Ρίχτερ,
  • ο Τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης
  • και ο Ειδικός Γραμματέας της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, Νικόλας Τσουκαλάς.