ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Δύο...εκπλήξεις από τον υπουργό Υγείας σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων

Δύο...εκπλήξεις από τον υπουργό Υγείας σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Διαψεύδει τους φαρμακοποιούς ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας σε ό,τι αφορά το θέμα των ελλείψεων.

Ενώ το θέμα των ελλείψεων φαίνεται να αποτελεί – όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς (δες εδώ και εδώ) - το μεγαλύτερο βραχνά στην καθημερινότητα των φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Θάνο Κουτσούκη να εκφράζει με άρθρο του στο DailyPharmaNews (δες εδώ) την αγωνία των συναδέλφων του, ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημοσιογράφου του Σκάι Άρη Προτοσάλτε αρνήθηκε την ύπαρξη προβλήματος και υποστήριξε ότι ο πρόσφατα νεοδιορισμένος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δημήτρης Φιλίππου φροντίζει (σ.σ. προφανώς) με επιτυχία για να είναι καλυμμένη η αγορά.

Μόλις σήμερα ωστόσο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εξέδωσε δελτίο Τύπου που κάνει λόγο για ταλαιπωρία φαρμακοποιών και ασθενών εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων. Για την ακρίβεια μέσα στο κείμενο μιλά για «τραγικές ελλείψεις».

Συγκεκριμένα το δελτίο Τύπου του ΦΣ Θεσσαλονίκης αναφέρει τα εξής:

Στην αναμονή έως και 20-25 ημέρες για να βρεθεί το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο βρίσκονται εκατοντάδες ασθενείς στη Θεσσαλονίκη. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτών που δεν καταφέρνουν ποτέ να βρουν το πολυπόθητο φάρμακο, το οποίο είναι σε έλλειψη και δεν αντικαθίσταται με άλλο, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν εκ νέου το γιατρό τους για να τους αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή.

Αιτία της κατάστασης αυτής είναι οι τραγικές ελλείψεις σκευασμάτων, οι οποίες πλέον αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και αφορούν φάρμακα για σχεδόν όλες τις παθήσεις. Οι φαρμακοποιοί κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν το αναγκαίο φάρμακο για τους ασθενείς τους, αναζητώντας το είτε από φαρμακείο σε φαρμακείο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης είτε και σε άλλους νομούς εκτός Θεσσαλονίκης, κυρίως μέσω των ομάδων φαρμακοποιών στα κοινωνικά δίκτυα».

Όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, οι ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς σπάνια μία συνταγή μπορεί να εκτελεστεί πλήρως, αφού σχεδόν πάντα λείπει τουλάχιστον ένα σκεύασμα από όσα αναγράφονται σε αυτήν. Επίσης συχνές είναι οι περιπτώσεις που, εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης των σκευασμάτων, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν. Συνεπώς οι ασθενείς αναγκάζονται να επισκεφθούν ξανά το γιατρό τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική αγωγή τους.

Και στην Αθήνα όμως τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι καλύτερα. Ο πρόεδρος του ΦΣ Αττικής κ. Κώστας Λουράντος σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει τα εξής:

«Κοντεύουμε να γίνουμε γραφικοί. Μιλάμε συνεχώς για τις ελλείψεις φαρμάκων και ουδείς ενδιαφέρεται εάν αυτές προκαλούν πρόβλημα στη δημόσια υγεία και στην ομαλή διακίνηση των αγαθών για την προστασία της.

Όσο περνά ο καιρός αντί να ομαλοποιείται η κατάσταση, οι δυσκολίες εξεύρεσης των φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς και κατ’ επέκταση από τους πολίτες, αυξάνονται καθημερινά.

Ο ΕΟΦ έχει την υποχρέωση, που απορρέει από το καταστατικό της δημιουργίας του, να παρεμβαίνει για να καλύπτει τις ανάγκες των ελλήνων πολιτών σε φάρμακα, όταν αυτά ελλείπουν από την ελληνική αγορά. Το Υπουργείο Υγείας ως προϊστάμενη αρχή του ΕΟΦ έχει την υποχρέωση να ελέγχει αν ο ΕΟΦ τηρεί τις υποχρεώσεις του και σε ποιο βαθμό.

Οι μνημονιακές επιταγές ενός κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ - ο οποίος παραμένει αδικαιολόγητα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα - επιδεινώνουν την κατάσταση, αφού οι συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων που συνταγογραφούνται, δημιουργούν στον τόπο μας ένα περιβάλλον αύξησης των παράλληλων εξαγωγών και δραματικής μείωσης του εφοδιασμού της Ελληνικής αγοράς από τη φαρμακοβιομηχανία.

Η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ που έχει ως αποτέλεσμα την διαρκή αύξηση των τιμών τους και που νομιμοποιήθηκε ως αντισταθμιστικό μέτρο «ισορροπίας» της φαρμακοβιομηχανίας, δεν έχει ως φαίνεται αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των ελλείψεων των φαρμάκων.

Οι υπεύθυνοι προφανώς κάτι κάνουν λάθος. Αν αυτό το λάθος δεν είναι εσκεμμένο, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους, να ενημερωθούν και να μεριμνήσουν ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η έλλειψη των φαρμάκων.

Η υγεία των πολιτών δεν είναι εμπορεύσιμη, δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση και δεν νοείται να αδιαφορεί κανείς όταν βρίσκεται λόγω ελλείψεως φαρμάκων, στα όρια της κατάρρευσης».

Σύμφωνα ωστόσο με τον υπουργό Υγείας το λάθος το κάνουν οι φαρμακοποιοί και προφανώς οι ασθενείς που λένε ότι δεν βρίσκουν τα φάρμακα που χρειάζονται στην αγορά.

Η δεύτερη… έκπληξη του υπουργού κ. Κικίλια προέκυψε από την ίδια αυτή απάντηση που έδωσε για τις ελλείψεις φαρμάκων και είχε να κάνει όχι ακριβώς με αυτά που είπε αλλά με αυτά που άφησε να εννοηθούν.

Ανέφερε λοιπόν ο κ. Κικίλιας απαντώντας σε φαρμακοποιό που μιλά για ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά:

«Με συγχωρείτε πάρα πολύ, οφείλω να το διαψεύσω. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, ο κ. Φιλίππου, θετική έκπληξη για όλους, δεν εμπλέκεται με φαρμακευτικές δεν τον γνωρίζει ο χώρος με περίεργους τρόπους κ.λ.π. φροντίζει και το ΔΣ, οφείλω να πω ένα μπράβο δημοσίως, έτσι ώστε να είναι καλυμμένη η αγορά».

Είναι μία δημόσια τοποθέτηση του κ. Κικιλια για τα κριτήρια επιλογής του νέου Δ.Σ. του ΕΟΦ, όπου δεν υπάρχει κανένας φαρμακοποιός, θέμα για το οποίο είχαν τοποθετηθεί στο DailyPharmaNews άνθρωποι του χώρου (δες εδώ).

Το θέμα βεβαίως εδώ είναι πως τόσο για τις ελλείψεις των φαρμάκων όσο και για τις υπόνοιες για… δεσμεύσεις ανθρώπων στη εκάστοτε διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων χρειάζονται όχι λόγια αλλά στοιχεία, εφόσον υπάρχουν. Έτσι γίνεται ή τουλάχιστον πρέπει να γίνεται η πολιτική για να έχει απήχηση. Με στοιχεία!