NEA

ΣΔΙΤ: Η σύμπραξη που φέρνει λύσεις και αναταράξεις

ΣΔΙΤ: Η σύμπραξη που φέρνει λύσεις και αναταράξεις

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Οι μηχανές έχουν πάρει μπροστά στο υπουργείο Υγείας με τους δύο ισχυρούς άνδρες της Αριστοτέλους, Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη να «επιχειρούν» ταυτόχρονα σε πολλά ανοιχτά μέτωπα στο χώρο της Υγείας... Τα νοσοκομεία βέβαια δείχνει να είναι η πρώτη τους προτεραιότητα καθώς γίνονται φιλότιμες προσπάθειες να επιλυθούν προβλήματα υποστελέχωσης, ελλείψεων, οργάνωσης των ΤΕΠ και να στηριχτεί το ΕΣΥ ποικιλοτρόπως από ιδιώτες. Οι περίφημες ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Ιδιωτικού με Δημόσιο Τομέα) είναι «παρούσες» σχεδόν σε κάθε συζήτηση καθώς δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο μέτρο αλλά για πολλά πιθανά μοντέλα που ακόμα δεν έχουν 100% αποφασιστεί πως θα εφαρμοστούν εξ ου και υπάρχουν πολλές αντιδράσεις.

Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι ότι υπέρ έχει ταχθεί το προεδρείο του ΠΙΣ, καθηγητές οικονομικών της Υγείας όπως ο κ. Τούντας και ο κ. Υφαντόπουλος, και έμπειροι γιατροί όπως είναι ο καθηγητής Μπολέτης που ανέλαβε πρόσφατα το «τιμόνι» στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στο dailypharmanews. Δείτε εδώ.

Προ ημερών εξάλλου ο κ. Τούντας τάχθηκε υπέρ των Συμπράξεων αναφέροντας ότι «όσοι κόπτονται για δωρεάν και ισότιμη περίθαλψη θα πρέπει κάποτε να καταλάβουν ότι το δημόσιο αγαθό δεν ταυτίζεται με το κρατικό. Δωρεάν δημόσια υγεία σημαίνει να μην χρειάζεται να πληρώνει από την τσέπη του ο Έλληνας πολίτης, όταν έχει ανάγκη από ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη-όπως συμβαίνει κατά κόρον σήμερα-ανεξάρτητα από το αν η δημόσια και δωρεάν αυτή περίθαλψη παρέχεται από κρατικό ή συμβεβλημένο ή συμπράττοντα ιδιωτικό φορέα».

Περί διαχωρισμού του κρατικού από το δημόσιο είχε μιλήσει πρώτος ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφέροντας σε δηλώσεις του ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να αντιληφθούμε ότι «δημόσιο» δεν είναι μόνο το κρατικό (καθώς η ταύτιση υφίστατο μόνο στα κομμουνιστικά κράτη), αλλά και οι υπηρεσίες από χιλιάδες ιδιώτες παρόχους, γιατρούς και φαρμακοποιούς, που προσφέρουν δημόσιες υπηρεσίες μέσα από τις ιδιωτικές δομές τους!». Δείτε εδώ.

Τέλος, σε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών με βασικό θέμα την παραχώρηση κλινών ΜΕΘ από τα ιδιωτικά κέντρα στο ΕΣΥ, η πρόταση για ανάθεση της διοίκησης σε ιδιωτικά νοσοκομεία ετέθη από την πλευρά των ιδιοκτητών των κλινικών, χωρίς να αποκλειστεί από τους συνομιλητές τους.

Αν λάβουμε υπόψη λοιπόν ότι οι ΣΔΙΤ υπάρχουν ως έννοια στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και ότι ο κ. Κικίλιας έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα σε 3 νοσοκομεία (ένα μεγάλο της πρωτεύουσας, ένα μικρό της Αττικής και ένα περιφερειακό), τότε αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε προ των πυλών μιας νέας εποχής με πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά και πρόθεση όλων να κάνουν ένα βήμα μπροστά από το τέλμα του ΕΣΥ.