NEA

Και δεύτερο νομοσχέδιο, πριν το πρώτο...

Και δεύτερο νομοσχέδιο, πριν το πρώτο...

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Δεύτερο νομοσχέδιο για το 2020 ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την ώρα που δεν έχει κατατεθεί ακόμα ούτε το πρώτο αναμενόμενο για τη δημόσια υγεία, το οποίο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είχε ανακοινώσει ότι θα δούμε στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους. Το δεύτερο κατά σειρά νομοσχέδιο της Αριστοτέλους θα αφορά κυρίως αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και θα κατατεθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Τύπο της Κυριακής, θα θεσμοθετηθεί ηλεκτρονικό σύστημα ραντεβού για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς που λαμβάνουν Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και θα επιχειρηθεί πλήρης αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ. Εξάλλου, με το δεύτερο αυτό νομοσχέδιο του ΥΥΚΑ θα ξεκινήσει η 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ και άλλων πρωτοβάθμιων δομών Υγείας αλλά και τη χρήση ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα) στην Πρωτοβάθμια Υγεία.

«Προχωρά επίσης το ηλεκτρονικό σύστημα ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ και άλλες κατηγορίες ασθενών έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται με άσκοπες αναμονές. Άλλωστε, όλος ο ΕΟΠΥΥ θα αναδιαρθρωθεί σημαντικά με νομοσχέδιο που θα φέρουμε τον Φεβρουάριο», είπε συγκεκριμένα.

Και συμπλήρωσε ότι «ξεκινώντας από το βασικό, το ανθρώπινο δυναμικό, φτιάξαμε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω του ΕΟΠΥΥ για την ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών ώστε να γίνουν γρήγορα οι προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού… Παράλληλα θα δώσουμε τη δυνατότητα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα -και φυσικά δωρεάν για τον πολίτη- να ανανεωθούν ιατρικά μηχανήματα και υπηρεσίες με leasing… Τα νοσοκομεία μας θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».

Για τις ΣΔΙΤ ειδικά αναφέρει ο κ. Κικίλιας:

«Οι ΣΔΙΤ θα αφορούν στην κτιριακή αναβάθμιση, το management, την αγορά μηχανημάτων και υπηρεσιών, τη λειτουργία των νοσοκομείων. Το μοντέλο της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής. Δεν είναι κάτι αδοκίμαστο. Έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και σας διαβεβαιώνω ότι θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες Υγείας προς όφελος των ασθενών. Θα είναι μια μεταρρύθμιση-σταθμός για το ΕΣΥ».

Και για τη νέα ΠΦΥ αναφέρει:

«Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ και όλες οι πρωτοβάθμιες δομές θα συνδεθούν σε ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας που θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία και θα διευκολύνει τους πολίτες. Αυτές τις δομές θα τις διοικεί manager και θα λειτουργούν 24/7 με τη λογική του group practice. Θα συμβάλλονται γιατροί του Δημοσίου, αλλά και ιδιώτες και με αυτόν τον τρόπο θα έχει κανείς τη δυνατότητα να βρίσκει εκεί τον γιατρό της εμπιστοσύνης του. Οι ΣΔΙΤ είναι ένα εργαλείο που βεβαίως θα χρησιμοποιηθεί και στην πρωτοβάθμια, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μονάδας».

Εξάλλου, για το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία που περιμένουμε αυτές τις μέρες προσθέτει:

«Σε λίγες μέρες φέρνουμε νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία στη Βουλή. Για τον οριζόντιο προληπτικό έλεγχο σε βασικές νόσους, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που ρυθμίζουν βασικούς συμπεριφορικούς και κοινωνικούς κινδύνους από τον τρόπο ζωής μας. Δηλαδή την καθιστική ζωή, το κάπνισμα, τη διατροφή, το αλκοόλ, την άθληση. Σιγά σιγά, θα μεταφέρονται πόροι από την περίθαλψη στην πρόληψη, έτσι ώστε να προλαμβάνονται όλοι αυτοί οι σημαντικοί κίνδυνοι. Ξεκινάμε με οριζόντιες δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 39 ετών και πάνω».