ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ηνωμένο Βασίλειο: Έρευνα στοχεύει σε θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν ή να αντιστρέψουν την Κινητική Νευρωνική Νόσο

Ηνωμένο Βασίλειο: Έρευνα στοχεύει σε θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν ή να αντιστρέψουν την Κινητική Νευρωνική Νόσο

Μια ερευνητική μελέτη ευρείας κλίμακας στο Ηνωμένο Βασίλειο που ονομάζεται MND-SMART έχει καλέσει εκατοντάδες άτομα με Κινητική Νευρωνική Νόσο (Motor Neurone Disease - MND) να συμμετάσχουν.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Στο πλαίσιο της μελέτης, θα αναλυθούν θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν, να σταματήσουν ή να αντιστρέψουν την πρόοδο της νόσου.

 Η Κινητική Νευρωνική Νόσος είναι μια σοβαρή νευροεκφυλιστική διαταραχή που επηρεάζει το ΚΝΣ και χαρακτηρίζεται από την προοδευτική απώλεια των νευρώνων, που προκαλεί προοδευτική αδυναμία και τελικά θάνατο λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας ή αναρρόφησης.

 Η ερευνητική μελέτη έχει αναπτυχθεί και από άτομα με MND αλλά και ειδικούς στις κλινικές δοκιμές από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία ειδικών από το Κέντρο Euan MacDonald για την έρευνα της MND στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στο University College του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο του Warwick.

 Το MND-SMART θα περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με MND, ανεξάρτητα από το βαθμό με τον οποίο η ασθένεια ή οι τρέχουσες θεραπείες τα έχουν επηρεάσει.

 Αρχικά, οι ερευνητές θα δοκιμάσουν φάρμακα στα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άδεια χρήσης για άλλες παθήσεις, για να ελέγξουν εάν προσφέρουν οφέλη σε άτομα με ΜΝD.
Το MND-SMART έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ευέλικτο και να προσαρμόζεται στα αποτελέσματα κάθε σταδίου, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να τροποποιούν την προσέγγισή τους σύμφωνα με τα αναδυόμενα αποτελέσματα. Νέα φάρμακα μπορούν να προστεθούν ή/και να μειωθούν ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικά είναι.

 

Ο Euan MacDonald, ο οποίος πάσχει από MND και είναι συνιδρυτής του Κέντρου Euan MacDonald για την έρευνα της MND, δήλωσε: «Το MND-SMART είναι αποτέλεσμα 10 χρόνων σκληρής δουλειάς και συνεργασίας και είμαστε ευγνώμονες στους εμπλεκόμενους και συμμετέχοντες. Κλινικές δοκιμές όπως αυτή προσφέρουν ελπίδα ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με MND θα έχουν μια μέρα πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες».