NEA

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Μνημόνιο χορηγίας για τη στήριξη του ΕΣΥ ζήτησε ο Πρωθυπουργός, από τα μέλη της αντιπροσωπείας

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Στις 13:30 σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα μέλη αντιπροσωπείας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Σκοπός της συνάντησης είναι η υπογραφή μνημονίου χορηγίας σε δημόσια νοσοκομεία που έχουν ανάγκη στήριξης.

Η συζήτηση στη σημερινή συνάντηση του  πρωθυπουργού έρχεται ως επιστέγασμα της ανακοίνωσης του σχεδίου αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε πρόσφατα και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Ο σχεδιασμός αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού εκπόνησης μελετών από τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές, με στόχο τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Είναι σαφές ότι χρήματα ...δεν υπάρχουν, ούτε για την κτιριακή αναβάθμιση, ούτε για νέο εξοπλισμό. Οπότε η κυβέρνηση «σκέπτεται» δημιουργικά και αναζητεί αλλού τις λύσεις. Εφοπλιστές και επιχειρηματίες έχουν κάνει ούτως ή άλλως στο παρελθόν αρκετές χορηγίες σε δημόσιες δομές υγείας αλλά μεμονωμένα και αποσπασματικά.

Τώρα, τους ζητείται να δουν τις ανάγκες πανελλαδικά και συνολικά για όλα τα νοσοκομεία και να βοηθήσουν όλοι μαζί ώστε να στηριχτεί το ΕΣΥ σε βάση πραγματικών αναγκών.

 Όπως είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το Μνημόνιο Χορηγίας σε νοσοκομεία, θα είναι ύψους άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ. «Με αυτή τη χορηγία θα ανακαινισθούν οι τουαλέτες των νοσοκομείων μας και θα αντικατασταθούν όλα τα κλινοσκεπάσματα. Δηλαδή, μια πρωτοβουλία που κάνει αξιοπρεπείς και ανθρώπινες τις συνθήκες των ασθενών και των επισκεπτών στα νοσοκομεία μας».

Εξάλλου, για το θέμα η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αλλά το βάρος της υλοποίησης των παρεμβάσεων στο ΕΣΥ θα πέσει, όπως όλα δείχνουν, στους ώμους των νέων διοικητών στα νοσοκομεία, οι οποίοι θα κάνουν τα έργα, αφού τους διατεθεί η ανάλογη χρηματοδότηση για αυτά, υπό την εποπτεία βέβαια των Υγειονομικών Περιφερειών στις οποίες ανήκουν.