ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ ανακαλύπτει νέα μέθοδο θεραπείας πολλών τύπων καρκίνου

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ ανακαλύπτει νέα μέθοδο θεραπείας πολλών τύπων καρκίνου

Μία ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ έχει ανακαλύψει ένα νέο μηχανισμό του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξουδετερώσει τον καρκίνο του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονα και πολλούς άλλους τύπους καρκίνου, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής επιτυχημένα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Τα ευρήματα  των μελετών της ομάδας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Nature Immunology. Αν και η μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε ανθρώπους, ωστόσο οι ερευνητές αισθάνονται πολύ αισιόδοξοι για τις δυνατότητές της.

 Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν Τ κύτταρα εντός του ανθρώπινου αίματος. Πρόκειται για ανοσοποιητικά κύτταρα που μπορούν να σαρώσουν το σώμα για να αξιολογήσουν εάν υπάρχει τυχόν απειλή που πρέπει να εξαλειφθεί. Τα Τ-κύτταρα έχουν υποδοχείς στην επιφάνεια τους που τους επιτρέπουν να ελέγχουν σε χημικό επίπεδο.

 Ο καθηγητής Andrew Sewell δήλωσε: «Δημιουργείται πλέον μία ευκαιρία με την ανακάλυψη αυτή για τη θεραπεία κάθε ασθενή! Μέχρι σήμερα κανείς μας δεν πίστευε ότι αυτό θα ήταν δυνατό. Αυξάνει την προοπτική ογκολογικών θεραπειών του τύπου “one-size-fits-all”, όπου ένας μόνο τύπος Τ-κυττάρων θα μπορούσε να καταστρέψει πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου που πλήττουν το γενικό πληθυσμό».

 Η ερευνητική ομάδα του Κάρντιφ ανακάλυψε ότι ένα Τ-κύτταρο και ο υποδοχέας του θα μπορούσαν να βρουν και να σκοτώσουν ένα ευρύ φάσμα καρκινικών κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα, οι φυσιολογικοί ιστοί παραμένουν άθικτοι. Το Τ-κύτταρο αλληλεπιδρά με ένα μόριο που ονομάζεται MR1. Το MR1 πιστεύεται ότι εντοπίζει το «διαστρεβλωμένο» μεταβολισμό που λειτουργεί μέσα σε ένα καρκινικό κύτταρο.

Ο Garry Dolton, μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: «Είμαστε οι πρώτοι που περιγράφουν ένα Τ-κύτταρο που βρίσκει MR1 σε καρκινικά κύτταρα. Αυτή η ανακάλυψη δεν έχει γίνει ποτέ πριν, είναι η πρώτη του είδους».

Θεωρητικά, αυτή η θεραπεία θα λειτουργούσε με μία απλή αιμοληψία.
Τα Τ-κύτταρα από τη συγκεκριμένη ποσότητα αίματος θα εξάγονται και στη συνέχεια θα τροποποιούνται γενετικά έτσι ώστε να επαναπρογραμματίζονται για να δημιουργήσουν τον υποδοχέα εύρεσης καρκίνου. Τα αναβαθμισμένα κύτταρα θα καλλιεργούνται σε μεγάλες ποσότητες στο εργαστήριο και στη συνέχεια θα επιστρέφονται στον ασθενή.
Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που αναπτύσσεται για την πραγματοποίηση θεραπειών CAR-T.