NEA

Ακόμα ανοικτές οι «πληγές» στο ΕΣΥ, δηλώνει ο Α. Ξανθός μετά την επίσκεψη στον «Ευαγγελισμό»

Ακόμα ανοικτές οι «πληγές» στο ΕΣΥ, δηλώνει ο Α. Ξανθός μετά την επίσκεψη στον «Ευαγγελισμό»

Περιοδεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» πραγματοποίησε χτες, Τρίτη 21 Ιανουαρίου, αντιπροσωπεία της ΕΠΕΚΕ και του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Ανδρέα Ξανθό, βουλευτή και τομεάρχη Υγείας.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ* επισκέφθηκε τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου, συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων και τη Διοίκηση του «Ευαγγελισμού». Μετά την επίσκεψη στη μεγαλύτερη δημόσια νοσοκομειακή δομή της χώρας, ήρθε η ώρα των δηλώσεων, στις οποίες γίνεται καταγραφή των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αυξάνουν ακόμα περισσότερο τη «μεγάλη εργασιακή πίεση στο προσωπικό λόγω της αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών», αλλά ταυτόχρονα εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των νέων τμημάτων που «δρομολογήθηκαν στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Δεν έλειψαν φυσικά και οι αιχμές για «ρεβανσιστικές μετακινήσεις προσωπικού από θέσεις ευθύνης στις οποίες είχαν τοποθετηθεί από την προηγούμενη Διοίκηση».

Στις συναντήσεις με τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό, ο Α. Ξανθός δηλώνει ότι αναγνώρισε τη συνεχιζόμενη δυσκολία στην καθημερινότητα των δημόσιων νοσοκομείων και ειδικότερα του «Ευαγγελισμού», που αποτελεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

«Παρά την τεράστιας σημασίας επιτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης να διασφαλίσει την επιβίωση και την προσβασιμότητα της δημόσιας περίθαλψης, υπάρχουν ακόμα «ανοικτές πληγές» στο ΕΣΥ από την κρίση και τα Μνημόνια, που επιβαρύνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και των ασθενών. Το πρόβλημα αιχμής και στον «Ευαγγελισμό» είναι η μεγάλη εργασιακή πίεση στο προσωπικό λόγω της αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών και των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, που παρά την ενίσχυση του την προηγούμενη τετραετία εξακολουθεί να υπολείπεται των αναγκών ενός τέτοιου νοσοκομείου. Η έμφαση στην επαρκή στελέχωση του «Ευαγγελισμού» με μόνιμο προσωπικό όλων των κατηγοριών, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική μετά την τοποθέτηση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο νοσοκομείο (λιθοτρύπτης, στεφανιογράφος, by plane αγγειογράφος, μαγνητικός τομογράφος, PET/CT ) αλλά και την ανάπτυξη νέων τμημάτων (αυτόνομο ΤΕΠ, Μονάδα Ανάνηψης καρδιοχειρουργικής -νευροχειρουργικής ) που δρομολογήθηκαν στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Στη συνάντηση με το νέο Διοικητή κ. Γρηγορόπουλο, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε το θέμα των ρεβανσιστικών μετακινήσεων προσωπικού από θέσεις ευθύνης στις οποίες είχαν τοποθετηθεί από την προηγούμενη Διοίκηση, με κορυφαίο παράδειγμα την αποπομπή της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και την αντικατάσταση της με στέλεχος της ΔΑΚΕ με πολύ μικρότερη προϋπηρεσία.

Μετά το τέλος της επίσκεψης, ο Α. Ξανθός δήλωσε: «Ο Ευαγγελισμός και τα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ χρειάζονται επιπλέον ανθρώπινους πόρους και ενίσχυση του ορίου δαπανών τους και όχι εκχώρηση τμημάτων τους στον κερδοσκοπικό ιδιωτικό τομέα μέσω των ΣΔΙΤ. Χρειάζονται αναδιοργάνωση και αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και όχι επιθετική ιδιωτικοποίηση τους, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση. Μόνο έτσι, μέσα από ένα ενδυναμωμένο, αναδιοργανωμένο και αξιόπιστο ΕΣΥ, μπορεί να υλοποιηθεί με πληρότητα η πολιτική της καθολικής κάλυψης υγείας».

Γενικά, στην επίσκεψη στον Ευαγγελισμό, καταγράφηκαν και αναλύθηκαν όλες οι «ανοικτές πληγές» του ΕΣΥ, με την άνεση και την ασφάλεια που μπορεί να τις αναλύσει όποιος κάνει αντιπολίτευση και ξεχνά ότι πριν λίγους μόνο μήνες αποτελούσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου που τώρα ελέγχει και -παρόλη την εξάντληση της θητείας του- δεν κατάφερε να επανδρώσει τα νοσοκομεία με το ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό που είχαν ανάγκη, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, συνεργάτες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναλώθηκαν σε άσκοπες διενέξεις με το προσωπικό -για το οποίο τώρα ανησυχούν εκ του ασφαλούς. Έγιναν προσπάθειες της προηγούμενης θητείας του υπουργείου και δε λησμονούνται αλλά τόση κριτική για τις μη προσλήψεις και τις ρεβανσιστικές μετακινήσεις δε χρειάζονται, γιατί όλοι έχουμε μνήμη…

 *Στην αντιπροσωπεία, συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές Χίου Α. Μιχαηλίδης και Τρικάλων Σ. Παπαδόπουλος, καθώς και ο συντονιστής του Τμήματος Υγείας Π. Καλαράς.