NEA

Συμφωνία για ΜΕΘ με τον ΣΕΚ αλλά κατά το ήμισυ...

Συμφωνία για ΜΕΘ με τον ΣΕΚ αλλά κατά το ήμισυ...

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Τελικά ο στόχος της παραχώρησης των 80 κλινών ΜΕΘ από ιδιωτικές κλινικές στο ΕΣΥ επετέφχθη μόνο κατά το ήμισυ, με τον ΣΕΚ να μην δίνει ούτε μία κλίνη και την ΠΕΙΚ να παραχωρεί 38 αντί για 45 που ακούστηκε αρχικά...

Όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, «με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, συμφωνήσαμε με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) για την παραχώρηση 38 κλινών ΜΕΘ, και πιο συγκεκριμένα, 29 στην Αττική και 9 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η διάθεση των 38 κλινών ΜΕΘ έχει ήδη ξεκινήσει υπό τη διαχείριση του ΕΚΑΒ».

Η συμφωνία προβλέπει ότι κάθε κλινική θα ενημερώνει καθημερινά το ΕΚΑΒ για τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ που θα διαθέτει, ώστε αυτές να προσφέρονται για την κάλυψη των αναγκών ασθενών του ΕΟΠΥΥ, μέσω της λίστας διαχείρισης αιτημάτων που τηρείται στο ΕΚΑΒ.

Το ΕΚΑΒ έχει την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης της διαδικασίας, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση ενημέρωσή του για τον προγραμματισμό της διακομιδής ενός περιστατικού σε ΜΕΘ συμβεβλημένης ιδιωτικής κλινικής.

Επισημαίνεται ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ σε κλίνες ΜΕΘ, δεν καταβάλλουν συμμετοχή στα νοσήλια και διαφορά νοσηλείας, αλλά και πως οι δαπάνες νοσηλείας για τις κλίνες ΜΕΘ αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα ορισθέντα στον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας (ΕΚΠΥ).

Η μη συμφωνία των μεγάλων ομίλων ιδιωτικής υγείας που συνθέτουν τον ΣΕΚ έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν τα «βρήκαν» στην ημερήσια αποζημίωση και βέβαια ότι ΕΟΠΥΥ και ΥΥΚΑ δεν έχει να τους προσφέρει μία συμφωνία -σημείων, που να αναπληρώνει αυτό το οποίο έχουν χάσει και συνεχίζουν να χάνουν στα χρόνια της κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή ούτε νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ!