NEA

Συνεχίζεται το θρίλερ με τις καταθέσεις της κ. Ράικου

Συνεχίζεται το θρίλερ με τις καταθέσεις της κ. Ράικου

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Τα τρία από τέσσερα αδικήματα, για τα οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ανέφερε με την κατάθεσή της η κ. Ελένη Ράικου», σύμφωνα με μέλος της Επιτροπής.

Η περίπτωση της κ. Ράικου έχει χαρακτηριστεί από τη ΝΔ ως «ο πρώτος πυλώνας των επαρκών ενδείξεων», ότι τελέστηκαν συγκεκριμένα αδικήματα από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Σε ό,τι αφορά τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης τα αδικήματα είναι αυτά: της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή κατάθεση.

Στον αντίποδα όμως, «χτυπούν» την κ. Ράϊκου για την ομολογία της ότι έχασε σημαντικά έγγραφα λόγω πλημμύρας στο σπίτι της…

«Αναζήτησα τα αρχεία, δυστυχώς όμως προ ετών είχε πλημυρίσει το σπίτι μας και δεν βρέθηκαν» ανέφερε καταθέτοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η ο πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράϊκου αναφορικά με τη σύμβαση που είχε υπογράψει ο σύζυγός της με την εταιρία Novartis. Και όταν στη συνέχεια δέχτηκε ερωτήσεις της βουλευτή, Δ. Αυγέρη, αναφέρθηκε στη σχέση του συζύγου της με τη φαρμακευτική ως εξής:

Δ. Αυγέρη: Πότε μάθατε ότι και ο σύζυγος σας είχε πάρει χρήματα από τη Νοβάρτις;

Ε. Ράικου: Το 2018 από τα δημοσιεύματα.

Δ. Αυγέρη: Μα εσείς μας είπατε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνάς σας ασχοληθήκατε με τις πληρωμές που έχουν γίνει σε γιατρούς. Έστω το ένα από τα τρία εμβάσματα που αναγνωρίζετε, δεν το είχατε δει;

Ε. Ράικου: Μα γιατί ασχολείστε μόνο με το σύζυγό μου;

Δ. Αυγέρη:Εσείς είπατε ότι το σκάνδαλο έχει να κάνει κυρίως με τις πληρωμές των γιατρών.

Ε. Ράικου: Επαναλαμβάνω μόνο με το σύζυγό μου θα ασχολείστε; Δεν γνώριζα τίποτα για τη συμμετοχή του σε αυτή τη μελέτη.

Δ. Αυγέρη: Καταθέτετε δήλωση πόθεν έσχες η οποία περιλαμβάνει και τους λογαριασμούς σας. Δε ρωτήσατε τον σύζυγό σας τι είναι αυτά τα χρήματα στον κοινό λογαριασμό σας;

Ε. Ράικου: Δεν αναφέρεται στις καταθέσεις στον κοινό μας λογαριασμό ότι τα χρήματα ήρθαν από Νοβάρτις γι'αυτό και δε γνώριζα.

Δ. Αυγέρη: Τότε πως δηλώσατε το συγκεκριμένο ποσό στο δικό σας πόθεν έσχες το 2010;

Ε. Ράικου: Δε φαινόταν από που ήταν.

Δ. Αυγέρη: Αυτή είναι απάντηση από την εισαγγελέα που ερευνούσε το σκάνδαλο και επέμενε στους χρηματισμούς γιατρών;

Ε. Ράικου: Είπα δεν φαινόταν.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε και πάλι για την επίμαχη μελέτη και τη σύμβαση του συζύγου της.

Δ. Αυγέρη: Η μελέτη του άντρα σας για την οποία υπάρχει το αναγνωρισμένο από εσάς έμβασμα από τη Νοβάρτις το 2010, υπάρχει στο διαδίκτυο;

Ε. Ράικου: Όχι δεν τη βρήκα.

Δ. Αυγέρη: Ούτε τη σύμβαση για τη μελέτη;

Ε. Ράικου: Σας είπα, πλημμύρισε το σπίτι μας και χάθηκε.

Δ. Αυγέρη: Η μελέτη ήταν για το Diovan;

Ε. Ράικου: Ναι.

Δ. Αυγέρη:  Ξέρετε ότι όσα μας λέτε περιγράφονται στη στρατηγική της Νοβάρτις και το πρόγραμμα Exactly ;

Ε. Ράικου: Δε γνωρίζω το πρόγραμμα Exactly

Το πρόγραμμα «EXACTLY», όπως έχουν καταθέσει προστατευόμενοι μάρτυρες, δεν ήταν μελέτη, όπως εμφανιζόταν στα πρακτικά της εταιρείας, αλλά μέθοδος χρηματισμού γιατρών, η οποία ήταν καλυμμένη πίσω από μια μελέτη. Άλλωστε, υπεύθυνο για το πρότζεκτ αυτό ήταν το εμπορικό και όχι το ιατρικό τμήμα της εταιρίας.

Με αφορμή τη σημερινή κατάθεση της κ. Ράικου, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα κατέθεσε ότι εκτός από Ρασπούτιν, τρομοκράτης που βάζει βόμβες, είμαι και αρχηγός χούντας που επιδιώκω την κατάλυση της Δημοκρατίας. Όμως για τους τραπεζικούς λογαριασμούς της άκρα του τάφου σιωπή, σε απλά ελληνικά ''μούγκα στη στρούγκα''. Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά και θα το επαναλαμβάνω συνέχεια, να ανοίξουν οι λογαριασμοί της. Να δούμε εάν είμαι εγώ πλαστογράφος ή η κ. Ράικου μεγάλη ψεύτρα και απατεώνισσα, που ισχυρίζεται ότι πλαστογράφησα εμβάσματα φαρμακευτικών εταιρειών στους τραπεζικούς λογαριασμούς της».