ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κινητοποίηση φαρμακοποιών για να υπάρξει οριστική λύση στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων

Κινητοποίηση φαρμακοποιών για να υπάρξει οριστική λύση στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Στην αναζήτηση μίας οριστικής λύσης για την αντιμετώπιση εκείνων των παραμέτρων που μπορούν να ελεγχθούν σε ό,τι αφορά το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων που καταταλαιπωρεί ασθενείς, φαρμακοποιούς και γιατρούς προσανατολίζεται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews, έχει προγραμματιστεί συνάντηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δημήτρη Φιλίππου ενώ ενόψει αυτής της συνάντησης ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς επιδιώκει να έχει επαφές με τους Συλλόγους των ασθενών θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσει ακόμη περισσότερο το ότι όχι απλώς υπάρχει πρόβλημα αλλά το ότι το πρόβλημα αυτό είναι τεράστιο, αφορά χιλιάδες επαγγελματίες υγείας και ασθενείς και πρέπει η πολιτεία να το δει με πολύ μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα.

Επιπλέον ο ΠΦΣ την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου με επιστολή του προς τους προέδρους όλων των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας, αφού τονίζει τη σημασία του θέματος για τον κλάδο, τους καλεί  μέχρι την επόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου να του στείλουν κατάσταση με τις σημαντικότερες ελλείψεις φαρμάκων στο νομό που εδρεύουν. Στόχος για τον ΠΦΣ είναι να έχει στα χέρια του αποδεικτικό υλικό για την τεκμηρίωση του προβλήματος.

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ αναφέρει τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε ο Πανελλήνιος  φαρμακευτικός Σύλλογος έχει θέσει ως άμεση  προτεραιότητα την επίλυση  του μεγάλου προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων  που συνεχώς επιδεινώνεται. Οι ελλείψεις αποτελούν για τον ΠΦΣ το κυρίαρχο πρόβλημα  στην καθημερινότητα των συναδέλφων και για τον λόγο αυτό  έχει ήδη προκαλέσει δύο παρεμβάσεις  στον ΕΟΦ και στο Υπουργείο Υγείας.

Στόχος μας είναι  να δοθεί επιτέλους μια  οριστική λύση στο θέμα αυτό που ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς και να αναδειχθεί η τεράστια έκταση του πανελλαδικά.

 Για τον λόγο αυτό θα πρέπει εντός μιας εβδομάδας από σήμερα να μας στείλετε  κατάσταση με τις σημαντικότερες ελλείψεις φαρμάκων στο νομό σας (δηλαδή σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη σε πολλά φαρμακεία και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα) .

Η κατάσταση αυτή που θα στείλετε στο email info@pfs.gr  θα πρέπει να είναι σε μορφή excel προκειμένου να γίνει η επεξεργασία του και να καταρτιστεί ένας  συγκεντρωτικός κατάλογος  ελλείψεων πανελλαδικά, που θα αποτελέσει ισχυρό αποδεικτικό υλικό για την τεκμηρίωση του προβλήματος.

Οφείλει η Πολιτεία να κατανοήσει ότι οι ελλείψεις είναι μείζον  θέμα  για τους Φαρμακοποιούς που  καθημερινά αγωνιούν για την προμήθεια των φαρμάκων των ασθενών  και ο ΠΦΣ είναι αποφασισμένος να κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου, για την επίλυση του».

Το θέμα κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες στην επικαιρότητα και υπάρχει μία μεγάλη κινητικότητα καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει έρθει πολλές φορές στο προσκήνιο, κοπάζει για κάποιο διάστημα και επανέρχεται.    

Σαφώς μία σημαντική εξέλιξη ήταν η απόφαση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου να βγάλει δελτίο Τύπου, στο οποίο κάνει λόγο για ελλείψεις σε βασικά φάρμακα και για καταστάσεις, όπου ασθενείς δεν μπορούν να κάνουν τη χημειοθεραπεία τους.

Σημαντική επίσης εξέλιξη είναι ότι ο ΕΟΦ απαντώντας στην ΕΛΛΟΚ παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα, αποδίδοντας το σε προβλήματα που υπάρχουν στην παραγωγική διαδικασία κάποιων σκευασμάτων, που οδηγούν στο να παρατηρούνται ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά.

 Όπως αναφέρει «αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με έκτακτες εισαγωγές προϊόντων, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της πλατίνας που εισήχθη μέσω ΙΦΕΤ και ήδη αποκαθίσταται σταδιακά ο εφοδιασμός των νοσοκομείων της χώρας».

Αν και ο ΕΟΦ δεν απαντά επί του παρόντος στα ερωτήματα που ευθέως και δημόσια του έθεσε η ΕΛΛΟΚ (δες εδώ), επειδή ωστόσο υπάρχει μία κινητικότητα από πλευράς Συλλόγων Ασθενών που έχουν αποφασίσει με συστηματικό τρόπο να αναδείξουν το πρόβλημα θα πρέπει –με βάση τη λογική- να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Οργανισμός θα αναγκαστεί με στοιχεία πλέον να δώσει απαντήσεις για το ποιες ελλείψεις πράγματι οφείλονται σε μειωμένη παραγωγή και ποιες οφείλονται σε άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με παθογένειες της ελληνικής αγοράς την οποία οφείλει να ελέγχει ο ΕΟΦ.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Θάνος Κουτσούκης που με άρθρο του στο DailyPharmaNews προκάλεσε όλη αυτή τη συζήτηση (δες εδώ), μιλώντας στην τηλεόραση, στον τοπικό σταθμό  TRT έκανε την εκτίμηση ότι οι μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας οφείλονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στις παράλληλες εξαγωγές και εξέφρασε την απογοήτευσή του γι’ αυτό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για μένα δεν θα έπρεπε να γίνονται αυτές οι εξαγωγές, δεν θα έπρεπε καν να το συζητάμε».

Ο δε πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης εξήγησε ότι παλιότερα υπήρχαν ελλείψεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων, σήμερα όμως μιλάμε για ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων. Εκτιμά δε ότι όσο μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων, τόσο θα αυξάνονται οι εξαγωγές και τόσο θα μειώνεται η επάρκεια στην αγορά. Υπενθύμισε μάλιστα ότι από την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή ο νέος κατάλογος τιμών στην αγορά με μεσοσταθμική μείωση γύρω στο 3,5% για περίπου 4.000 συσκευασίες, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ένταση των ελλείψεων.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι τέσσερις Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας (Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων) θα αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλία μέσα στις επόμενες μέρες για την αντιμετώπιση του θέματος ενώ σύμφωνα με τον κ. Ματσιόλη ανάλογες κινήσεις γίνονται και από άλλους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της βορείου Ελλάδος.

 

Αντιγριπικός εμβολιασμός και…με τη βούλα πλέον από χιλιάδες φαρμακεία

Η συγκυρία όπου το θέμα των ελλείψεων, όπως είναι φυσικό, κυριαρχεί ως είδηση, έχει θέσει σε δεύτερο πλάνο μία πολύ σημαντική εξέλιξη για τους φαρμακοποιούς που έχει να κάνει με την αθρόα προσέλευσή τους στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να συμμετέχουν στη διαδικασία πιστοποίησης για να μπορούν πλέον να κάνουν νόμιμα τον αντιγριπικό εμβολιασμό από τα φαρμακεία.

Ο ΠΦΣ εκφράζει την ικανοποίησή του και μιλά για «τεράστια ανταπόκριση των φαρμακοποιών για την πιστοποίηση στον εποχικό  εμβολιασμό και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού». Μέχρι την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου  είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα του Ινστιτούτου Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ  - www.ideeaf.gr) περισσότεροι από 8.500 φαρμακοποιοί, αριθμός που συνεχώς ανεβαίνει.  

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εξεταζομένων, μέχρι τη Δευτέρα είχε ξεπεράσει τους 2400 με ποσοστό  επιτυχίας 96% και με το χρόνο για την ολοκλήρωση της πρώτης εξεταστικής  περιόδου να ολοκληρώνεται μέχρι και την 31η  Ιανουαρίου.

Για τον ΠΦΣ «η ανταπόκριση των συναδέλφων  που ξεπερνά κάθε προσδοκία, αποδεικνύει  ότι οι φαρμακοποιοί απαιτούν τον εκσυγχρονισμό, την εκπαίδευση καθώς επίσης και  μια νέα προοπτική  στην άσκηση του  λειτουργήματος  μας».

 Η ηγεσία του κλάδου καλεί τους προέδρους των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων να ενημερώσουν «ΟΛΑ τα μέλη  να μετάσχουν σε αυτή την διαδικασία που αποτελεί την πρώτη προσπάθεια για την ανάδειξη του ρόλου μας και  που θα αποτελέσει την  βάση για την διεκδίκηση και την θεσμοθέτηση των Υπηρεσιών στα Φαρμακεία μας».