NEA

Πρόληψη και δημόσια υγεία στο επίκεντρο

Πρόληψη και δημόσια υγεία στο επίκεντρο

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Η πρόληψη του καρκίνου, οι ελλείψεις φαρμάκων, η υγειονομική κάλυψη των μεταναστών και άλλα θέματα πρόληψης και δημόσιας υγείας συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του ΥΥΚΑ με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου (EU Cancer Plan), που προετοιμάζεται για το τέλος του έτους. Ο κ. Κικίλιας έθεσε υπόψη της κας Κυριακίδου τους τομείς που αποτελούν προτεραιότητες της πολιτικής του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά στην εξάλειψη των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και στην εξάλειψη του φαινομένου των ελλείψεων φαρμάκων, που αποτελούν ζήτημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης της παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Σχεδίου Νόμου για τη Δημόσια Υγεία, που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή, αναλύοντας το πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση βασικών μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και την  πρόληψη από την παχυσαρκία με την ορθή διατροφή και την φυσική άσκηση, όπως και για την κατανάλωση αλκοόλ.

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο μεταναστευτικό και την υγειονομική κάλυψη που παρέχει η χώρα μας, με την Ευρωπαία Επίτροπο να δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα στον τομέα αυτό και πώς θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά και τον υπουργό Υγείας για το συντονισμό των ενεργειών που αφορούν στο ζήτημα.