ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Εκνευρισμός φαρμακοποιών για την επιμονή Κικίλια-ΕΟΦ να διαψεύδουν ότι υπάρχουν εκτεταμένες ελλείψεις φαρμάκων

Εκνευρισμός φαρμακοποιών για την επιμονή Κικίλια-ΕΟΦ να διαψεύδουν ότι υπάρχουν εκτεταμένες ελλείψεις φαρμάκων

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ετοιμάζεται να απαντήσει με στοιχεία

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Στην κακή ενημέρωση του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποδίδει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος το γεγονός ότι τα στοιχεία που δίνει η πολιτεία για τις ελλείψεις φαρμάκων έχουν τόσο μεγάλη απόκλιση από την πραγματικότητα που ζουν καθημερινά στο πετσί τους οι φαρμακοποιοί και οι ασθενείς.

Ο ΠΦΣ εξηγεί σε ανακοίνωσή του ότι «ασφαλώς και δεν είναι μόνο 27» τα φάρμακα που λείπουν από την ελληνική αγορά και δεσμεύτηκε να παρουσιάσει λίστα με τα ελλειπτικά φάρμακα σε πανελλαδικό επίπεδο στη σύσκεψη που θα γίνει εντός της εβδομάδας για το καυτό αυτό για τους φαρμακοποιούς ζήτημα στο υπουργείο Υγείας και καλεί την πολιτεία «να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος του έλληνα ασθενή που αδυνατεί να βρει το φάρμακο του» .

Στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ αναφέρει τα εξής:

 «Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος.

O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και στο παρελθόν έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει τις πτυχές του προβλήματος χωρίς να έχει δοθεί λύση από την Πολιτεία Είναι προφανές ότι ο Υπουργός Υγείας  δεν είναι σωστά πληροφορημένος για τον αριθμό των φαρμάκων που λείπουν από την ελληνική αγορά. Ασφαλώς και δεν είναι μόνο 27 που αναφέρει ο ΕΟΦ λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών. Είναι πάρα πολύ περισσότερα τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων και ταλαιπωρούνται  ασθενείς και φαρμακοποιοί.

 Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στη   σύσκεψη  που ζήτησε και θα  πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας στο Υπουργείο Υγείας, θα παρουσιάσει λίστα με τα ελλειπτικά φάρμακα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Επίσης θα καταθέσει προτάσεις για την άμεση λύση του προβλήματος  στις  οποίες είναι υποχρεωμένοι να συμβάλλουν όλοι εμπλεκόμενοι στην διακίνηση  του Φαρμάκου.

Η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος του έλληνα ασθενή που αδυνατεί να βρει το φάρμακο του».

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός στους φαρμακοποιούς για τον τρόπο που η πολιτεία χειρίζεται το ζήτημα καθώς τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΦ με την τακτική τους να επιμένουν με σχετικές ανακοινώσεις να «εξαφανίζουν» το πρόβλημα μιλώντας μόλις για 27 ελλειπτικά φάρμακα ουσιαστικά αμφισβητούν την πραγματικότητα που παρουσιάζεται από τους φαρμακευτικούς συλλόγους δημιουργώντας την αίσθηση στους πολίτες ότι κάτι άλλο κρύβεται στη στάση των φαρμακοποιών.

Το θέμα βεβαίως μπορεί κανείς να το προσεγγίσει σωστά, όπως έχει γράψει ήδη το DailyPharmaNews, μόνο εάν λάβει υπόψιν τους όλες τις παραμέτρους του προβλήματος -που προφανώς και δεν έχει να κάνει μόνο με την ελληνική αγορά- και θέσει στο τραπέζι τα δεδομένα που υπάρχουν διαχρονικά με τη λογική να χτυπήσει τα κακώς κείμενα που αφορούν τη χώρα μας, κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

 

Οι λόγοι των μεγάλων αποκλίσεων στα στοιχεία ΕΟΦ - Φαρμακοποιών

Μέσα στις τόσες αντιδράσεις που υπήρξαν το Σαββατοκύριακο από τους φαρμακοποιούς για τα όσα ισχυρίζονται υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κώστας Βαρδιάμαπασης ο οποίος ουσιαστικά δέχθηκε ότι το μόνο σημείο στο οποίο η πολιτεία έχει δίκιο είναι στο ότι υπάρχουν ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από εκεί και πέρα όμως θεωρεί την επιχειρηματολογία της πολιτείας, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από το αρμόδιο όργανο για το χειρισμό του θέματος των ελλείψεων, τον ΕΟΦ ως απαράδεκτη.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Βαρδιάμπαση η ανακοίνωση του ΕΟΦ αναφέρει εν ολίγοις ότι οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι (μεταξύ των οποίων και οι δύο μεγαλύτεροι της χώρας που αριθμούν πάνω από το 60% των φαρμακείων της επικράτειας) έχουν άδικο που λένε για περίπου 400 σκευάσματα σε καθεστώς έλλειψης.

Η επιχειρηματολογία του ΕΟΦ στηρίζεται στα εξής σημεία. Ότι τις ελλείψεις τις δηλώνουν οι ΚΑΚ (φαρμακοβιομηχανίες), ότι οι από τις βιομηχανίες δηλωθείσες ελλείψεις αφορούν 27 δραστικές ουσίες, ότι υπάρχουν ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι ο ΙΦΕΤ αποκαθιστά τις ελλείψεις και το 2019 έκανε εισαγωγή πάνω από 250 φάρμακα.

Σημειώνοντας ότι μόνο στο κομμάτι που αφορά το ότι υπάρχουν ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο έχει δίκιο ο ΕΟΦ, ο κ. Βαρδιάμπασης εξηγεί γιατί βρίσκει σε όλα τα υπόλοιπα σημεία την ανακοίνωση του, απαράδεκτη.

 

«1)Οι φαρμακοβιομηχανίες και οι διοικήσεις των ελληνικών παραρτημάτων των πολυεθνικών φέρουν απόλυτη ευθύνη για τις ελλείψεις / περιορισμό διάθεσης σκευασμάτων, είναι δυνατόν οι φέροντες την ευθύνη να το δηλώσουν οι ίδιοι στον ΕΟΦ; Δίνουν εξαιρετικά περιορισμένες ποσότητες, όταν και όπως κρίνουν, με πλήρη αδιαφάνεια, μη τροφοδοτώντας επαρκώς χονδρεμπόριο και φαρμακεία. Το λένε 10.000 φαρμακεία αυτό, όχι καμιά δεκαριά διοικήσεις βιομηχανιών.

2) Αφού οι ελλείψεις αφορούν 27 δραστικές, τότε ο ΕΟΦ αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση πως την περσινή χρονιά έγινε εισαγωγή σε 250 σκευάσματα;

Το ΔΣ του ΕΟΦ οφείλει και έχει την ευθύνη να προστατέψει τη δημόσια υγεία και όχι να παίζει πολιτικά παιχνίδια.

Οι παράλληλες εξαγωγές οργιάζουν και το κράτος έχει όφελος ανεβάζοντας τους δείκτες εξαγωγών. Την ίδια στιγμή ορισμένοι μεσάζοντες, νομίμως, εξάγουν σκευάσματα στο εξωτερικό, αφήνοντας την εγχώρια αγορά επικίνδυνα ακάλυπτη.

Παλαιότερα και καταξιωμένα φάρμακα αρχίζουν να εξαφανίζονται εξαιτίας της τραγικής τιμολογιακής πολιτικής, η συνταγογράφηση οδηγείται σε υποκατάσταση, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει έως και δεκαπλάσια για νεότερα σκευάσματα και οι ασθενείς είτε επιβαρύνονται οικονομικά είτε μένουν χωρίς φάρμακα».

Μάλιστα στο σημείο αυτό ο κ. Βαρδιάμπασης σε δύο συγκεκριμένα παραδείγματα για του λόγου το αληθές.

Σημειώνει λοιπόν ότι στην τελευταία λίστα με τις ελλείψεις του ΕΟΦ (αυτή με τα 27) δεν αναφέρεται γνωστό μυοχαλαρωτικό – αναλγητικό φάρμακο (κιτρική ορφεναδρίνη – παρακεταμόλη), το οποίο δεν μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο, δεν υπάρχει εναλλακτική με αυτή τη δραστική. Τα φαρμακεία, όπως αναφέρει, «λαμβάνουν, αν λαμβάνουν, 1 κουτί το μήνα, όταν σε μια μόνο διανυκτέρευση στη μικρή πόλη του Ρεθύμνου, μπορεί να ζητηθεί η εκτέλεση 15 συνταγών. Όμως, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, το φάρμακο αυτό δεν είναι σε έλλειψη. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε δεκάδες, εκατοντάδες πια, σκευάσματα».

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά γνωστό αντιεπιληπτικό φάρμακο το οποίο «δεν μπορούν να το βρουν τα φαρμακεία, στην καλύτερη περίπτωση να καταφέρουν να προμηθευτούν 2 – 3 κουτιά το μήνα». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Βαρδιάμπαση η τιμή του συγκεκριμένου φαρμάκου στην Ελλάδα είναι 15,5 ευρώ, λόγω της  έλλειψής του η συνταγογράφηση κινείται σε εναλλακτικό σκεύασμα, με λιανική τιμή άνω των 100 ευρώ.

Και καταλήγει ο κ. Βαρδιάμπασης. «Με συνεργατική διάθεση, το ΔΣ Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, συμμεριζόμενο πλήρως τις θέσεις των ΦΣ Αττικής και Θεσσαλονίκης και υποστηρίζοντας την προσπάθεια του ΠΦΣ, έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για αποστολή δεδομένων ελλείψεων και στον ΠΦΣ και στον ΕΟΦ. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

 

Πρόεδρος ΦΣ Θεσσαλονίκης: Ο ΕΟΦ δείχνει ότι αδιαφορεί…

Την άποψη ότι ο ΕΟΦ υιοθετεί τις θέσεις των φαρμακευτικών εταιρειών εξέφρασε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης, ο οποίος πολλάκις έχει θέσει το θέμα των μεγάλων ελλείψεων για τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

Στην ανακοίνωση του ΦΣ Θεσσαλονίκης, αφού σημειώνεται ότι ο ΕΟΦ  προσπαθεί να αποκρούσει τις αντιδράσεις των δύο μεγαλύτερων Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας τονίζεται ότι τελικά ο Οργανισμός με τη στάση του αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευγενίδης εξηγεί ότι «η ελπίδα ασθενών και φαρμακοποιών για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων των φαρμάκων ήταν να ευαισθητοποιηθεί ο ΕΟΦ». 

Με την ανακοίνωση του ωστόσο ο Οργανισμός «δείχνει ότι αδιαφορεί για την κραυγή των εκπροσώπων τουλάχιστον 5.000 φαρμακοποιών και αντί να τους ακούσει, όπως οφείλει, ως προέδρους 2 ΝΠΔΔ, συμβούλων της πολιτείας σε θέματα υγείας, προτιμά να υιοθετήσει τις θέσεις των φαρμακευτικών εταιρειών. Αν αυτή είναι όντως η επιλογή του Οργανισμού, λυπάμαι πολύ...»

 

Και συνεχίζει ο κ. Ευγενίδης:

 

Οι επίσημα δηλωμένες ελλείψεις στον Οργανισμό, λέει, είναι 27.

 

Οι αδήλωτες όμως μαζί με τις ανεπαρκείς ποσότητες αφορούν πάνω από 400 σκευάσματα!!! Και αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν 10.000 φαρμακοποιοί και εκατομμύρια ασθενείς που αναγκάζονται να ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν το φάρμακό τους.

 

Αφού δεν δηλώθηκε σαν έλλειψη από την εταιρεία, δεν είναι έλλειψη!!! Αφού σου στέλνουν ένα κουτί ενώ οι ανάγκες σου είναι για 5 κουτιά, δεν είναι έλλειψη!!! Με αυτή τη λογική και οι τελευταίες μας ελπίδες δυστυχώς εξανεμίστηκαν...

 

Προσωπικά δεν παίζω με τις λέξεις ούτε προσπαθώ να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Ελπίζω οι αρμόδιοι να το αντιληφθούν πριν να είναι πολύ αργά».