NEA

Συνεδρίασε το ΚΕΣΥΠΕ, με φλέγοντα ζητήματα στην ατζέντα

Συνεδρίασε το ΚΕΣΥΠΕ, με φλέγοντα ζητήματα στην ατζέντα

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι στην Αριστοτέλους το ΚΕΣΥΠΕ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών), υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με βασικά θέματα τον σχεδιασμό εκτάκτου ανάγκης για τον κορονοϊό, τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και θέματα στρατηγικής για την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Το ΥΥΚΑ θα βάλει συγκεκριμένους στόχους στους 7 διοικητές των αντίστοιχων ΥΠΕ της χώρας, οι οποίοι με την σειρά τους θα έχουν την ευθύνη για την κατανομή και σωστή παρακολούθηση της διαχείρισης από τις διοικήσεις των νοσοκομείων που ανήκουν στην περιφέρειά τους. Το έργο είναι βαρύ, διότι αλλού έχουν αναλάβει νέοι διοικητές, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί επαρκώς, κι αλλού υπηρετούν ακόμα άτομα διορισμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση που κάνουν τα δικά τους…

Οι προϋπολογισμοί και η κατανομή αυτών είναι φλέγον θέμα όπως επίσης και οι διοικήσεις των νοσοκομείων και πως διαχειρίζονται τα προβλήματα στα νοσοκομεία που χρειάζονται ειδική διαχείριση με χρονοδιαγράμματα.

Σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς, το ζητούμενο είναι πώς ακριβώς θα κατανεμηθεί το συνολικό όριο δαπανών που για το 2020 ανέρχεται σε 1,5 δις ευρώ, όσο ήταν και πέρσι. Κι αν λάβουμε υπόψη ότι το 2019 τέθηκε ζήτημα να αυξηθεί το όριο για να μπορέσουν τα νοσοκομεία να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους μέχρι το τέλος του έτους, πρέπει να λυθεί ένα σύνθετος γρίφος.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο αυξήθηκε ο προϋπολογισμός των φαρμάκων στα νοσοκομεία κατά 54,2 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν οι ανάγκες στο Αττικόν, το Μεταξά, το Πανεπιστημιακό Λάρισας και άλλα ιδρύματα που έχουν μεταξύ άλλων να διαχειριστούν ογκολογικούς ασθενείς με ανάγκες σε χημειοθεραπείες και ακριβά φάρμακα.

Όπως όλα δείχνουν, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας κατάφερα να ενημερώσουν εν τω μεταξύ τα στοιχεία για τις δαπάνες στο ηλεκτρονικό σύστημα (Business Intelligence BI), που θα επιτρέψει στη συνέχεια να γίνεται η επεξεργασία τους και να καθοριστούν τα όρια δαπανών. Και είναι ευχής έργον που αυτό συνέβη τόσο νωρίς μέσα στο νέο έτος, καθώς δεν θυμόμαστε άλλη χρονιά που η κατανομή αυτή του προϋπολογισμού (το αντίστοιχο ΚΕΣΥΠΕ) να γίνεται μέσα στον Ιανουάριο.