NEA

FDA: Εγκρίνει φάρμακο σχετικό με την Πολλαπλή Σκλήρυνση για ανθρώπινες δοκιμές

FDA: Εγκρίνει φάρμακο σχετικό με την Πολλαπλή Σκλήρυνση για ανθρώπινες δοκιμές

Ένα φάρμακο που μπορεί να διευκολύνει τη διάγνωση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (ΠΣ - MS) έχει εγκριθεί από τον FDA για τις πρώτες δοκιμές του στον άνθρωπο.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Το φάρμακο ονομάζεται Myeliviz και στοχεύει και συνδέεται με τη μυελίνη, την ουσία που περιβάλλει τα νεύρα που επηρεάζονται από τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, και επιτρέπει την απεικόνισή του από σαρωτή PET.
Αυτό θα αποτελέσει, πιθανότατα, μια νέα πηγή στοιχείων για την εκτίμηση της έκτασης της βλάβης στο νευρικό σύστημα από την ΠΣ. Μπορεί, επίσης, να είναι σε θέση να αντικαταστήσει τις μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, οι οποίες γενικά θεωρούνται λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος παρακολούθησης της νόσου.

 Η ΠΣ μπορεί να καταστρέψει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Το όφελος που αναμένεται ότι θα προσφέρει το Myeliviz είναι ότι περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούσαν να διαγνωσθούν νωρίτερα και οι υπάρχουσες θεραπείες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καλύτερη αντιμετώπιση της σοβαρότητας των εξουθενωτικών επιπτώσεων της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας.

 «Το Myeliviz θα μπορούσε να είναι ο ελλιπής κρίκος στην εξεύρεση θεραπείας για την ΠΣ και άλλες ασθένειες που προσβάλλουν τη μυελίνη, εξυπηρετώντας ως ειδικός και ποσοτικός δείκτης απεικόνισης για έγκαιρη διάγνωση και ευαίσθητη, ποσοτική αξιολόγηση νέων θεραπειών που βρίσκονται υπό ανάπτυξη», δήλωσε ο Chunying Wu, ένας από τους επιστήμονες που αναπτύσσουν το φάρμακο και εκπαιδευτής ακτινολογίας στο Case Western Reserve.

 Οι επερχόμενες δοκιμές έγιναν δυνατές χάρη στη χορήγηση 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων από το National Institutes of Health. Θα πραγματοποιηθούν σε υγιείς εθελοντές στο Cleveland Clinic Mellen Center για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

 Η μελέτη που θα «τρέξει» μπορούσε να αποκαλύψει ευρύτερες συνθήκες που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το Myeliviz. «Αυτό το φάρμακο μπορεί να προσφέρει βελτιωμένη συνεχή παρακολούθηση της υγείας του εγκεφάλου γενικότερα και να βοηθήσει τους γιατρούς να μετρήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την αποτελεσματικότητα των θεραπειών σε πολλές νευρολογικές παθήσεις, όπως επιληψία, εγκεφαλικό επεισόδιο, νευροεκφυλισμό, όγκο και τραύμα στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό», επεσήμανε ο Mykol Larvie, Διευθυντής της λειτουργικής νευροαπεικόνισης στην κλινική του Κλίβελαντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των προσπαθειών για τη διαδικασία έγκρισης της μελέτης από τον FDA.