NEA

Αίτημα ΣΦΕΕ για «ξεκαθάρισμα» της Θετικής Λίστας

Αίτημα ΣΦΕΕ για «ξεκαθάρισμα» της Θετικής Λίστας

Από τον Γιώργο Σακκά

 

Την μεταφορά μιας σειράς σκευασμάτων από την Θετική Λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων στον κατάλογο των μη αποζημιούμενων (Αρνητική Λίστα) ζητά σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΦΕΕ.

 

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, θεωρούν ότι όπως συμβαίνει σε άλλα εθνικά συστήματα υγείας, θα πρέπει να εξαιρεθούν από την αποζημίωση σκευάσματα βιταμινών, μαγνησίου, σίδηρου κλπ. Μάλιστα τα σκευάσματα αυτά εκτιμάται ότι έχουν πωλήσεις πάνω από 110 εκατ. ευρώ με άμεση επίπτωση στο κονδύλι της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, με υπουργική απόφαση του Βασίλη Κικίλια η οποία έχει αναρτηθεί στο site του Υπουργείου Υγείας, επικαιροποιήθηκε ο Κατάλογος Αποζημιούμενων Φαρμάκων. Η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία προκειμένου τα φάρμακα που ανατιμολογήθηκαν πρόσφατα, μεταξύ αυτών και αρκετά νέα, να εισαχθούν στο σύστημα αποζημίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΦΕΕ διατηρεί επιφυλάξεις, ειδικά ως προς το σκέλος των σκευασμάτων που κατά την εκτίμησή του θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στην αρνητική λίστα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του συνδέσμου απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο επισημαίνει ότι στην θετική λίστα φαρμάκων περιλαμβάνονται φάρμακα που δεν αποζημιώνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ανήκουν στις κατηγορίες: μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρος και διάφορες βιταμίνες. Τα σκευάσματα αυτά εκτιμάται ότι πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο της τάξης των 110 – 130 εκατ. ευρώ.

Ο ΣΦΕΕ φέρεται να προτείνει την επανεξέταση αυτών των φαρμάκων εντός της θετικής λίστας και μεταφορά ενός σημαντικού αριθμού εξ’ αυτών στην αρνητική λίστα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων θα αναθεωρείται τακτικά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης νέων φαρμάκων. Είναι γνωστό ότι ο Υπουργός Υγείας είχε στα χέρια του ήδη μία λίστα φαρμάκων τα οποία είχαν περάσει από τη διαδικασία αξιολόγησης από την προηγούμενη επιτροπή και τα οποία βάση του νόμου δεν χρειάζονταν να περάσουν από την επιτροπή διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται πως ο κατάλογος που περιλαμβάνει τα φάρμακα που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και για τα οποία οι ασφαλισμένοι του φορέα πληρώνουν συμμετοχή 0%, 10% ή 25%, η γνωστή «θετική λίστα» είθισται να εκδίδεται μετά την έκδοση ενός νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων. Οι τιμές των φαρμάκων που προέκυψαν από την τελευταία ανακοστολόγηση ήταν μειωμένες έως 7%, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 180 εκατ. ευρώ , συνολικά με τους ασθενείς επίσης να βλέπουν χαμηλότερη την επιβάρυνσή τους κατά 50 εκατ. ευρώ.

Με την ενεργοποίηση της νέα Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων, αναμένεται να εισαχθούν σύντομα νέα καινοτόμα σκευάσματα, με τα πρώτα υποψήφια να είναι τα φάρμακα για την Ηπατίτιδα ενώ υπάρχει και ένα «μακρύς» κατάλογος άλλων φαρμάκων και εμβολίων.