NEA

Τι προβλέπεται για τη λειτουργία των Σχολείων σε σχέση με την εποχική γρίπη;

Τι προβλέπεται για τη λειτουργία των Σχολείων σε σχέση με την εποχική γρίπη;

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης και άλλων ιώσεων του αναπνευστικού (απλό κρυολόγημα), και σε αρκετά σχολεία υπάρχει μεγάλη διασπορά, με αποτέλεσμα να νοσούν ταυτόχρονα ακόμα και τα μισά παιδιά μιας τάξης, το dailypharmanews πραγματοποίησε ρεπορτάζ για τον τρόπο σωστής διαχείρισης της κατάστασης.

Καταρχάς, η πρόληψη απαιτεί ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό κάθε Νοέμβριο- Δεκέμβριο καθώς η έξαρση παρατηρείται από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου κάθε χειμώνα.

Στην παρούσα φάση, για τη διαχείριση των περιστατικών, ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει οδηγίες προς γιατρούς και κοινότητα για τα μέτρα προφύλαξης και αντιμετώπισης.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος με τον οποίο μιλήσαμε μας ενημέρωσε ότι έχουν ήδη αποσταλεί οδηγίες προς το υπουργείο Παιδείας μέσω του ΕΟΔΥ. Η απόφαση για να κλείσουν σχολεία και πόσες ημέρες δεν είναι ούτε του υπουργείου Υγείας ούτε και του υπουργείου Παιδείας αλλά της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει την εικόνα κάθε περιοχής.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, μας είπε ότι την απόφαση για το ολιγοήμερο κλείσιμο σχολείο παίρνει ο κάθε Δήμος μετά από ενημέρωση που έχει από τους διευθυντές των σχολείων. Για να κλείσει σχολεία η Περιφέρεια πρέπει να έχει ενημέρωση για πανδημία ή φυσική καταστροφή.

Πάντως όπως προκύπτει από σύγκριση στοιχείων και με άλλες χρονιές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς η εποχική διασπορά γρίπης και απλού κρυολογήματος είναι στα επίπεδα και προηγούμενων ετών για το μήνα Ιανουάριο.

 

Μέτρα προφύλαξης

Την λήψη προστατευτικών μέτρων έναντι της εποχικής γρίπης ζητεί  το ΕΚΠΑ  και ο αντιπρύτανης- καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής.

Στην χώρα μας φέτος επικρατούν τα δύο στελέχη της γρίπης τύπου Α Η1Ν1 και Η3Ν2, «γεγονός που συμβάλλει στην αυξημένη νοσηρότητα και στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας» όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Μάλιστα ο κ.  Τσακρής δίνει συγκεκριμένες οδηγίες, όπως η προσωπική υγιεινή και η αποφυγή του συγχρωτισμού, τα οποία θα εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού στο επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Στις κοινωνικές μας επαφές, γνωρίζοντας ότι η περίοδος επώασής της γρίπης είναι μία έως τέσσερις ημέρες. Έτσι θα πρέπει να αποφεύγουμε άτομα που είναι εμφανώς άρρωστα, και να έχουμε υπόψη ότι οι ενήλικες μπορεί να μεταδίδουν τον ιό στους γύρω τους, από μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, μέχρι και πέντε ημέρες μετά ενώ τα παιδιά για περισσότερες από 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων (εξού και η έξαρση στα σχολεία).

Στην περίπτωση αδιαθεσίας πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι τουλάχιστον για 3-4  ημέρες, για να μη μεταδώσουμε τον ιό στα άτομα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή στον επαγγελματικό μας χώρο ή αλλού. Και σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, προσοχή πρέπει να επιδείξουν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

ΟΙ γενικές οδηγίες είναι «πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιούμε αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα, καθώς  σε πολλές περιπτώσεις εμείς οι ίδιοι εισάγουμε τον ιό με τα χέρια στο στόμα και στη μύτη». Μια τέτοια κίνηση, όπως τονίζει ο καθηγητής φέρνει τον ιό «κατευθείαν στον αναπνευστικό βλεννογόνο».