NEA

Νομοσχέδιο με «Ψηφιακές» αλλαγές στην Υγεία

Νομοσχέδιο με «Ψηφιακές» αλλαγές στην Υγεία

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Με SMS θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς σύμφωνα με  τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση. Όπως είπε μάλιστα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα νομοθετηθούν πολλές σχετικές αλλαγές μεταξύ των οποίων είναι και η άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Το σύστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές της Άνοιξης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΦΚΑ, φορείς των γιατρών και των φαρμακοποιών ενώ το όλο  εγχείρημα θα υλοποιηθεί από τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας φέρνει τις εξής αλλαγές στην  Υγεία: 

-Οι ιατρικές βεβαιώσεις που απαιτούνται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (e-ΕΦΚΑ) για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας, επιδόματος μητρότητας, επιδόματος ασθενείας είτε εξαιτίας νόσου είτε μετά από ατύχημα εργατικό ή μη και του επιδόματος εργατικού ατυχήματος, εκδίδονται υποχρεωτικά από την ΗΔΙΚΑ.

-Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης δημιουργείται ηλεκτρονικό υποσύστημα υποστήριξης των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του e-ΕΦΚΑ. Η λειτουργία του ηλεκτρονικού υποσυστήματος υποστηρίζει ενδεικτικά τη σύνταξη της γνωμάτευσης του εισηγητικού φακέλου από το θεράποντα ιατρό, τον προγραμματισμό των ιατρικών επιτροπών πιστοποίησης, τον προγραμματισμό της εξέτασης των ασφαλισμένων στην αρμόδια επιτροπή, την παροχή πρόσβασης στον ιατρικό φάκελο του εξεταζόμενου από την επιτροπή ή κατ΄ οίκον και την αυθημερόν έκδοση της απόφασης πιστοποίησης αναπηρίας.

-Οι αποφάσεις των Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών (ΑΥΣ) που εκδίδονται με σκοπό να υποβληθούν στον e- ΕΦΚΑ για τη χορήγηση παροχών και συντάξεων αναπηρίας καταχωρίζονται υποχρεωτικά στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

-Με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας ρυθμίζονται ο χρόνος έναρξης λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι εξαιρέσεις, οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου, οι διαδικασίες χορήγησης των ιατρικών βεβαιώσεων σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και κάθε άλλο σχετικό θέμα.