NEA

"Pharma for Society": Πρόγραμμα του GIVMED με συμμετοχή 12 φαρμακευτικών εταιρειών

Το πρόγραμμα “Pharma for Society ” έχει στόχο την οργανωμένη δωρεά φαρμάκων από φαρμακευτικές εταιρείες προς όφελος κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

 

Στο δίκτυο του GIVMED*, που υλοποιεί το πρόγραμμα, συμμετέχουν 95 κοινωφελείς φορείς (κοινωνικά φαρμακεία, γηροκομεία, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί με υπηρεσίες υγείας, δομές για παιδιά κ.α.). Άμεσα ωφελούμενοι είναι άνθρωποι που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και αδυνατούν να καλύψουν τις φαρμακευτικές τους ανάγκες λόγω οικονομικών δυσκολιών.

 

Μέσω ειδικού τεχνολογικού εργαλείου που έχει αναπτύξει το GIVMED για τους κοινωφελείς φορείς του δικτύου, γνωστοποιούνται, κάθε στιγμή, οι ανάγκες που υπάρχουν σε φάρμακα. Έτσι, προκύπτει μια αναλυτική λίστα η οποία διευκολύνει και τους πολίτες να δωρίσουν τα φάρμακα που δε χρειάζονται, ακριβώς εκεί που υπάρχει ανάγκη.

 

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του GIVMED: «Αυτή τη στιγμή οι καταγεγραμμένες ανάγκες σε φάρμακα αριθμούν 33.750 κουτιά φαρμάκων, μια μεγάλη

ποσότητα που είναι αδύνατο να καλυφθεί από τις δωρεές φαρμάκων των πολιτών.

Προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατό περισσότερα φάρμακα για αυτούς που τα χρειάζονται, αλλά αδυνατούν να τα αγοράσουν και γνωρίζοντας παράλληλα ακριβώς τις ανάγκες που υπάρχουν, ερχόμαστε σε επαφή με φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν/διαθέτουν τα φάρμακα αυτά. Το αίτημα δωρεάς προς την εταιρεία αφορά δραστικές ουσίες φαρμάκων με τη μεγαλύτερη έλλειψη και με κοντινή ημερομηνία λήξης, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν πριν αποσυρθούν από την αγορά και δεν έχουν πια καμία αξία ως κοινωνικό αγαθό. Σημαντικό πλεονέκτημα για τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι η δυνατότητα να δωρίσουν κοντόληκτα φάρμακα άμεσα σε ένα μεγάλο δίκτυο κοινωφελών φορέων. Αξίζει να αναφερθούμε και στις περιπτώσεις που η φαρμακευτική εταιρεία παίρνει την πρωτοβουλία και μας προσεγγίζει η ίδια, θέλοντας να συνεισφέρει με τον τρόπο της στην πρόσβαση όλων στα φάρμακα που χρειάζονται».

 

Η ομάδα του GIVMED αναλαμβάνει το συντονισμό της διαδικασίας

συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία από τους ωφελούμενους κοινωφελείς φορείς, διευκολύνοντας έτσι την εταιρεία.

 

Η ανταπόκριση και η θετική διάθεση των φαρμακευτικών εταιρειών έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθιστώντας το πρόγραμμα “Pharma for Society” αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης του GIVMED. Από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι σήμερα, έχουν δωριθεί 13.838 κουτιά φαρμάκων, συνολικής αξίας 122.464 ευρώ, αποτελώντας το 24% των συνολικών φαρμάκων που έχουν δωριθεί μέσω του GIVMED.

 

Οι φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα είναι:

  • Anfarm
  • Bennett
  • Chiesi
  • LEO Pharma
  • Minerva Pharmaceutical
  • Pharmex
  • Rafarm
  • Reckitt Benckiser
  • Rontis
  • Servier Hellas
  • Verisfield
  • Viofar

 

Εξηγώντας περισσότερα για τις επείγουσες ανάγκες, το GIVMED διευκρινίζει ότι «αυτή τη στιγμή οι περισσότερες ανάγκες σε φάρμακα αφορούν τις δραστικές ουσίες

OMEPRAZOLE, PARACETAMOL, ATORVASTATIN, QUETIAPINE και ACETYLSALICYLIC

ACID.
Επιπλέον, έχουμε εντοπίσει τη σημαντική ανάγκη που υπάρχει για παραφαρμακευτικό

και υγειονομικό υλικό και στο επόμενο διάστημα στόχος μας είναι ο συντονισμός των

σχετικών δωρεών.

 

Στοιχεία επικοινωνίας για δωρεά φαρμάκων: 210 3007 222 και στο

danae@givmed.org

 

* Το GIVMED είναι μια αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση και αποτελεί το πρώτο δίκτυο για τη δωρεά φαρμάκων. Μέχρι σήμερα στηρίζει κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως άπορους, ηλικιωμένους, παιδιά, πρόσφυγες, ψυχικά ασθενείς κ.α. και έχει προσφέρει συνολικά 56.824 κουτιά φαρμάκων, αξίας 529.636 ευρώ σε 168 κοινωφελείς φορείς-σημεία δωρεάς. Το GIVMED είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για το συντονισμό της δωρεάς φαρμάκων και δεν αναλαμβάνει τη μεταφορά και αποθήκευσή τους.