NEA

ΕΑΕ: Ενδιαφέροντα συμπεράσματα πανελλήνιας έρευνας για τον έλεγχο του καρκίνου

ΕΑΕ: Ενδιαφέροντα συμπεράσματα πανελλήνιας έρευνας για τον έλεγχο του καρκίνου

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Τα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας που διεξήγαγε, τον Ιανουάριο, η Kappa Research για λογαριασμό της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ), μίας έρευνας που στηρίχθηκε σε ανάλογη που πραγματοποίησε η Διεθνής Ένωσης για τον έλεγχο του καρκίνου σε 20 χώρες, παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΑΕ, Ευάγγελος Φιλόπουλος, σε προγραμματισμένη ενημέρωση των συντακτών υγείας, με την ευκαιρία της 4ης Φεβρουαρίου, Παγκόσμιας ημέρας για τον Καρκίνο.

Η έρευνα έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (90%) έχει έρθει σε επαφή με κάποιο ασθενή, είτε του οικογενειακού, είτε του φιλικού ή του κοινωνικού του περίγυρου.
Επίσης, η πλειοψηφία του πληθυσμού (54%) έχει άγχος για την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Ποσοστό που βρίσκεται στο μέσο των αντίστοιχων ποσοστών στη διεθνή έρευνα.
Ως προς τους παράγοντες κινδύνου στις τέσσερεις πρώτες θέσει οι Έλληνες αναγνωρίζουν το κάπνισμα (62%), την ανθυγιεινή διατροφή ( 46%), την υπεριώδη ακτινοβολία ( 46%) και τον μολυσμένο αέρα (45%), ενώ υποτιμούν τη σημασία του σωματικού πάχους (25%) της κατανάλωσης οινοπνευματωδών (24%), την έλλειψη σωματικής άσκησης (20%) και την απειλή από συγκεκριμένους ιούς ή βακτηρίδια (17%).

Ως μέτρα που έλαβαν οι πολίτες για να προστατευθούν από τον καρκίνο ανέφεραν στην πρώτη θέση την κατανάλωση υγιεινής τροφής(37%), την αποφυγή ή διακοπή καπνίσματος(35%), την προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες (32%) και τη διατήρηση συστηματικά ενός υγιούς βάρους.
Αρνητικές εντυπώσεις προκαλούν τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για τον ιό HPV (4%) και η υποβολή σε τακτικό προληπτικό έλεγχο(12%).
Ακόμα χειρότερη είναι η διαπίστωση πως ένα ποσοστό αρκετά υψηλό δεν έκανε τίποτα για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου (19%).

 

«Αυτά τα αποτελέσματα μας οδηγούν στην ανάγκη προσαρμογής των παρεμβάσεων μας στην ενημέρωση και την εκπαίδευση, καθώς και στη διεύρυνση των δυνατοτήτων προληπτικών ελέγχου», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΑΕ. «Επίσης, άμεσα πρέπει να κινητοποιηθούμε για να γίνει πιο κατανοητή η ανάγκη για σωστό σωματικό βάρος, τακτική σωματική άσκηση, αποφυγή κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών και εμβολιασμού ενάντια στην ηπατίτιδα Β και τον ιό HPV».

Σ’ ότι αφορά το τι ζητούν από την κυβέρνηση οι πολίτες, στις πρώτες πέντε θέσεις βρίσκονται το να φροντίσουν να γίνουν οι υπηρεσίες αυτές για τους καρκινοπαθείς πιο οικονομικές, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων, των φαρμάκων, της θεραπείας και της περίθαλψης (40%), να κάνουν επενδύσεις στις υποδομές υγείας που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ειδικούς επί του καρκίνου, σε επαρκή εξοπλισμό, σε εγκαταστάσεις και τεχνολογίες (39%), να βελτιώσουν την έγκαιρη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου (38%), να εξασφαλίσουν ίση πρόσβαση στις υποδομές υγείας για όλους ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης, εισοδήματος, ηλικίας κ.λ.π. (33%) και να ενισχύσουν την έρευνα ( 32%).

«Οι απαιτήσεις αυτές είναι ίδιες για χώρες του επιπέδου της χώρας μας και δείχνουν την αγωνία για επίτευξη μία καλύτερης ποιότητας και ποσότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες», σημείωσε ο κ. Φιλόπουλος.

Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (89%) εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί σοβαρό παράγοντα για την πρόσκληση καρκίνου και άλλων ασθενειών, ενισχύοντας τη θέση της ΕΑΕ για μέτρα που θα την περιορίζουν ( όπως να σταματήσει η καύση ξύλων, να τερματιστεί η ντιζελοκίνηση κ.α).

 Τρεις ευχάριστες ειδήσεις

 Αξίζει να αναφερθεί η μνεία που έγινε από τον πρόεδρο της ΕΑΕ, κ. Ε. Φιλόπουλο, τριών πολύ ευχάριστων ειδήσεων:

Η πρώτη αφορά τη μεγάλη δωρεά της κ. Μαριάνας Λάτση, με την οποία η προέκταση του ξενώνα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο και υψηλού επιπέδου κέντρο ημερήσιας νοσηλείας για τους ασθενείς της Θεσσαλονίκης που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Το Κέντρο θα παραχωρηθεί προς χρήση στο Θεαγένειο νοσοκομείο, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες του δημόσιου συστήματος υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Η δεύτερη αφορά στη συνέχιση της λειτουργίας των κινητών μονάδων μαστογράφου, οι οποίες με σεμνότητα και επιμονή ήδη έχουν πραγματοποιήσει περίπου 85.000 δωρεάν μαστογραφίες σ’ όλες τις περιοχές της χώρας, χάρις τη στήριξη της ΚΕΔΕ και ευγενικών ιδιωτικών εταιρειών, όπως είναι η Estee Lauder.

«Η ευγνωμοσύνη σε τέτοιου είδους κοινωνικές συνεισφορές είναι αυτονόητη στάση όλων μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλόπουλος.

Η Τρίτη αφορά στη διαπίστωση πως επιτέλους φαίνεται να εφαρμόζονται οι περιοριστικές διατάξεις του καπνίσματος και πως η κυβέρνηση έχει θέσει τα θέματα πρόληψης στις προτεραιότητες της. «Νομίζουμε, όμως, ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στις παραλίες είναι κάτι που πρέπει να θεσπιστεί σύντομα πριν την έλευση του καλοκαιριού», πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΑΕ.