ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για τα ΦΥΚ με τρία πλεονεκτήματα για τους φαρμακοποιούς

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για τα ΦΥΚ με τρία πλεονεκτήματα για τους φαρμακοποιούς

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Υπεγράφη το πολυαναμενόμενο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα Φαρμακεία ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για τη θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά στη χώρα μας, επιστημονικής αμοιβής για τους φαρμακοποιούς.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κάνει λόγο για «μία εξέλιξη σημαντική τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για τον Φαρμακευτικό Κλάδο».

Ουσιαστικά η υπογραφή αυτού του μνημονίου συνεργασίας προσφέρει τρία σημαντικά πλεονεκτήματα για τους φαρμακοποιούς. Πέρα από το γεγονός ότι ανοίγει το δρόμο, όπως προαναφέρθηκε για τη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά επιστημονικής αμοιβής στη χώρα μας για τους φαρμακοποιούς, κάτι που συμβαίνει ήδη σε άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, δίνει το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να λένε ότι συνέβαλαν με αποφασιστικό τρόπο στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών με καρκίνο και με σκλήρυνση κατά πλάκας οι οποίοι αναγκάζονται μέχρι σήμερα να περιμένουν στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να λάβουν τα φάρμακα τους ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει στα φαρμακεία μία ύλη που οι φαρμακοποιοί είχαν απολέσει εδώ και χρόνια. Μία ύλη που έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αφενός τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, όπως έχει επικρατήσει –κακώς για πολλούς, αφού δεν έχει λογική η διάκριση φαρμάκων ανάλογα με το κόστος τους- να ονομάζονται, είναι προϊόντα που έχουν άμεση σχέση και αποτελούν πρόκληση για τον επιστήμονα φαρμακοποιό, αφετέρου έχουν μία τεράστια δυναμική στην παγκόσμια αγορά και προφανώς θα ήταν αδιανόητο να μείνουν εκτός του ελληνικού φαρμακείου.

Παρόλο που υπάρχουν φωνές μέσα στους κόλπους της κοινότητας των φαρμακοποιών που είναι δύσπιστοι ως προς το αν το υπουργείο Υγείας θα εφαρμόσει στο ακέραιο τη συμφωνία που υπογράφει, η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θεωρεί πως όλα θα εξελιχθούν με τρόπο που θα ωφελήσουν τον κλάδο.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΦΣ αναφέρονται τα εξής:

«Η Υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των  Υπουργείου Υγείας και Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα Φαρμακεία, συνιστά μια εξέλιξη σημαντική τόσο για την Δημόσια Υγεία όσο και για τον Φαρμακευτικό Κλάδο.

Οι  Έλληνες Φαρμακοποιοί με την συνεργασία αυτή συμμετέχουν αποφασιστικά στην εξάλειψη της ταλαιπωρίας των ασθενών με βαριές παθήσεις  επιπλέον  δε εξασφαλίζουν την αναγκαία στήριξη και ενημέρωση για την ορθή λήψη των φαρμάκων και την αποφυγή συμβάντων που εγκυμονεί  η απουσία φαρμακοποιού από την αλυσίδα διάθεσης των Φαρμάκων.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υλοποιώντας στο ακέραιο τις αποφάσεις της Γ.Σ. του Κλάδου που πραγματοποιήθηκε στις 22/9/2019, υπέγραψε  το Μνημόνιο  Συνεργασίας, το οποίο  αποτυπώνει όλες τις προϋποθέσεις  που ετέθησαν σε αυτήν.

Το Μνημόνιο προβλέπει την θεσμοθέτηση επιστημονικής αμοιβής των φαρμακοποιών  για το έργο της διάθεσης των συγκεκριμένων  ΦΥΚ, μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου.

Με τη ρύθμιση αυτή αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται για πρώτη φορά επιστημονική αμοιβή για τους φαρμακοποιούς και αυτό είναι μια θεσμική κατάκτηση κάτι που είναι θεσμοθετημένο για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση για την επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία μας συμβάλλει στην βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και την διευκόλυνση της προσβασιμότητας  των ασθενών στο Φάρμακο τους με την ασφάλεια που παρέχει το φαρμακείο και η επιστημονική επάρκεια του Φαρμακοποιού.

Η συμφωνία αποδεικνύει την αναγκαιότητα της συνεργασίας των επιστημονικών φορέων με την Πολιτεία προς όφελος της Δημόσιας Υγείας, του Ασθενή και  των Επιστημόνων Υγείας».

Ο ΙΣΑ αμφισβητεί τη διαδικασία πιστοποίησης των φαρμακοποιών για αντιγριπικό εμβολιασμό

Την ίδια στιγμή πάντως που οι φαρμακοποιοί βλέπουν ότι ορισμένα σημαντικά για τον κλάδο θέματά προχωρούν από πλευράς πολιτείας όπως το ζήτημα των ΦΥΚ και το ζήτημα της πιστοποίησης για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εξακολουθεί να αντιδρά για το θέμα της δυνατότητας των φαρμακοποιών να προχωρούν σε αντιγριπικό εμβολιασμό, κάτι για το οποίο έχει ήδη προσφύγει από κοινού με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας του ο ΙΣΑ έχει θέσει τη διαδικασία πιστοποίησης. Σε  επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου προς τον Υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του και ζητά την άμεση ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά τον καθορισμό των όρων και τη διαδικασία πιστοποίησης φαρμακοποιών για την διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΙΣΑ η επιστολή στάλθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, «το οποίο με ιδιαίτερη λύπη  έλαβε γνώση του με αριθμ. πρωτ. Γ5α/ΓΠ οικ. 18.12.2019 εγγράφου το οποίο υπογράφετε αναλαμβάνοντας την ευθύνη, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ευθύνης, για τα όσα αυτό διαλαμβάνει.

Το έγγραφο αυτό απευθύνεται στο ΣτΕ και εκφέρει τις απόψεις του Υπουργείου Υγείας επί της αιτήσεως ακυρώσεως που άσκησε ο ΠΙΣ από κοινού με τον ΙΣΑ, για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού κ. Πολάκη, με την οποία δίδεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να εκπαιδεύονται με την μέθοδο e-learning για να εκτελούν εμβόλια και αντιτετανικό ορό.

Πρόκειται για ιατρικές πράξεις και όχι για εκπαίδευση σε ξένη γλώσσα.

Στο έγγραφο αυτό αναφέρονται τα ακόλουθα:

“…Συνεπώς οι ιατροί δεν αποστερούνται της εκτέλεσης των συγκεκριμένων πράξεων, ούτε παρεμποδίζεται η ιατρική επίσκεψη και υπόδειξη προς τους ασθενείς ανάλογα με το ιστορικό τους. Σε καμιά περίπτωση δεν θίγεται το κύρος και η ταυτότητα του ιατρικού επαγγέλματος. Με τις διατάξεις της προσβαλλόμενης Υ.Α. διασφαλίζεται ότι η διενέργεια εποχικού εμβολιασμού θα γίνεται από φαρμακοποιούς που έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση με τη μέθοδο e-learning (δόκιμη εκπαιδευτική μέθοδος) και σχετική πιστοποίηση κατοχυρώνοντας πληρέστερα την υγεία των πολιτών. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ανάγκης κάλυψης του πληθυσμού κατά πρώτον λόγω έξαρσης της γρίπης. Οι ανωτέρω πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με βάση τις εν λόγω ρυθμίσεις διενεργούνται στα φαρμακεία ως ΜΠΦΥ και εκτελούνται από επαγγελματίες υγείας με μοναδικό σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.”

Σας γνωρίζουμε λοιπόν, ότι για την ιατρική και ειδικότερα για την εκτέλεση ιατρικών πράξεων δεν είναι δόκιμη η εκπαίδευση με τη μέθοδο e-learning.

Επιπλέον όχι μόνο δεν διασφαλίζεται, αλλά αντίθετα κινδυνεύει η δημόσια υγεία όταν μη ιατροί, χωρίς προηγούμενη διάγνωση – εντολή αλλά και  εποπτεία ιατρού εκτελούν αυθαίρετα ιατρικές προληπτικές, διαγνωστικές ή θεραπευτικές πράξεις», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του ΙΣΑ.

Στην επιστολή τονίζεται επίσης ότι επιτρέπεται στους φαρμακοποιούς να χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή με αποτέλεσμα η χώρα να θρηνεί κάθε χρόνο αναρίθμητα θύματα στις ΜΕΘ από ανθεκτικά μικρόβια, κατέχοντας σε αυτό θλιβερή πρωτιά.

Και καταλήγει η επιστολή του ΙΣΑ:

«Παρακαλούμε, άμεσα με απόφασή σας να ανακαλέσετε, άλλως να αναστείλετε την Γ5α/ Γ.Π. οικ. 49734/2019 Υπουργική Απόφαση [ΦΕΚ Β 2811/4.7.2019] συναισθανόμενος τη σημασία των γραφομένων σας διαφορετικά θα έχετε όλη την ιατρική κοινότητα απέναντι».