NEA

Συμμαχία ΕΟΠΥΥ - Ογκολόγων για την επίσπευση των εγκρίσεων θεραπειών στους ασθενείς

Συμμαχία ΕΟΠΥΥ - Ογκολόγων για την επίσπευση των εγκρίσεων θεραπειών στους ασθενείς

Από τον Γιώργο Σακκά

 

Στη δημιουργία Ογκολογικής Επιτροπής προχώρησε ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με την Ένωση Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) με βασικό στόχο να εξαλειφθούν τα εμπόδια και οι καθυστερήσεις στην έγκριση των αναγκαίων θεραπειών για τους καρκινοπαθείς. Στην επιτροπή η οποία δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες  συμμετέχουν 5 μέλη της ΕΟΠΕ και στελέχη του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ.

Σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί να βελτιωθεί η διαδικασία των εγκρίσεων φαρμάκων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης το οποίο ναι μεν απαλλάσσει τους ασφαλισμένους από την ταλαιπωρία να περνούν από επιτροπή και να καταθέτουν δια ζώσης δικαιολογητικά, όμως την ίδια ώρα παρουσιάζει δραματικές καθυστερήσεις που φτάνουν και τις 3 εβδομάδες μέχρι την απόφαση.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ογκολόγων, η δημιουργία της επιτροπής αποτελεί πολύ μεγάλη πρόοδο καθώς πολλά από τα εμπόδια μπορούν να εξαλειφθούν και σίγουρα η συνεργασία με τους επίσημους φορείς θα διευκολύνει τη διαδικασία. Η επιστημονική κοινότητα μπορεί να εισφέρει τεχνογνωσία και από την πλευρά του χρήστη και από την πλευρά του ειδικού, και από την άλλοι υπάρχει ο βασικός πληρωτής ο οποίος και θα έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι και για ποιο λόγο αποζημιώνει.  

Το πρώτο μέτρο το οποίο θα συζητηθεί και θα πρέπει να γίνει πράξη είναι σε 3 μέρες να υπάρχει απάντηση του αιτήματος για το φάρμακο (σήμερα είναι τουλάχιστον 3 εβδομάδες και σε κάποιες χρονικές περιόδους είναι ακόμη περισσότερο, όπως αναφέραμε). Επίσης να μη χρειάζεται για την ίδια ένδειξη ο ασθενής να κάνει αίτημα μέσω του θεράποντος γιατρού του, όταν του συνταγογραφείται η θεραπεία. Δηλ  δεν θα πρέπει να ανανεώνεται το αίτημα με νέες εξετάσεις πχ αξονικές. Όταν διαπιστώνεται όφελος από την ίδια θεραπεία να συνεχίζεται η χορήγηση και όχι να πρέπει να επανεξετάζεται ο ασθενής με βάση τις απόψεις του κάθε ελεγκτή, καθώς δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες.

 Στόχος είναι να μετασχηματιστεί η επιτροπή σταδιακά σε μια πιο μόνιμη συμβουλευτική επιτροπή καθώς τα ογκολογικά φάρμακα είναι τα πιο ακριβά και αφορούν στη  μεγαλύτερη μερίδα των ασθενών. Μετά θα επιχειρηθεί η σύνταξη κατευθυντήριων οδηγιών, η δημιουργία μητρώων και ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος αφορά και στις ελλείψεις. Οι ογκολόγοι γνωρίζουν ίσως καλύτερα απ’ όλους ποια φάρμακα χρειάζονται περισσότερο και μπορούν να συμβουλέψουν ώστε να θέτει η Πολιτεία το πλαίσιο και τις δεσμεύσεις προς τις φαρμακευτικές, σχετικά με την αδιάκοπη παροχή αυτών. Να υπάρχει δηλαδή πρόβλεψη και να μην αιφνιδιάζεται το σύστημα και περισσότερο ο ασθενής από την απουσία της θεραπείας του. Όπως σημειώνεται από εκπροσώπους ογκολόγων, οι ελλείψεις με βάση τη σημερινή κατάσταση θα εξακολουθούν να υπάρχουν, καθώς κάθε φορά αποκαθίσταται η κυκλοφορία κάποιων ογκολογικών θεραπειών όμως παρουσιάζεται πρόβλημα σε κάποιες άλλες.