NEA

Γ. Κουμουτσάκος: Βαθύ και σκοτεινό το κύκλωμα εκμετάλλευσης του μεταναστευτικού

Γ. Κουμουτσάκος: Βαθύ και σκοτεινό το κύκλωμα εκμετάλλευσης του μεταναστευτικού

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

«Ο νόμος ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν νόμος παραγωγής καθυστερήσεων που έτρεφε αυτό το μαύρο κύκλωμα» είπε μιλώντας χθες βράδυ στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως είπε, στα παράνομα δίκτυα εκμετάλλευσης μεταναστών συμμετέχουν ΜΚΟ, δικηγόροι αλλά και κάποιοι γιατροί που βρήκαν την ευκαιρία μέσω των νομοθετικών ρυθμίσεων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν αναλάβαμε βρήκαμε μια κατάσταση διαμορφωμένη, με 80.000 αιτήσεις ασύλου να εκκρεμούν, με υπερπληθυσμούς στα κέντρα υποδοχής και με μηδενικές επιστροφές. Κυρίως βρήκαμε ένα κύκλωμα – δίκτυο συμφερόντων – που απομυζούσε και εκμεταλλευόταν την ταλαιπωρία και την δυστυχία αυτών των ανθρώπων. ΜΚΟ, όχι όλες -. Αυτό το μαύρο και σκοτεινό δίκτυο δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να το σπάσει μέσα σε λίγους μήνες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 80% των αιτούντων έβγαιναν ως ευάλωτοι, ώστε να ξεκινήσει πάλι ένας φαύλος κύκλος με αιτήσεις, γιατρούς, δικηγόρους κ.α. Τι έκανε ο νόμος ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ; Ήταν νόμος παραγωγής καθυστερήσεων που έτρεφε αυτό το μαύρο κύκλωμα» κατήγγειλε στη συνέχεια.

Και ο αναπληρωτής υπουργός κατέληξε λέγοντας: «Εμείς αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και ενισχύσαμε το προσωπικό. Προχωρήσαμε σε προσπάθειες αποσυμφόρησης των νησιών γι αυτό και μεταφέραμε 10.000 ανθρώπους».

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακροδεξιές εμμονές και αγκυλώσεις ενώ επισήμανε την ανησυχία του κόμματός του για την εξέλιξη του μεταναστευτικό.

Σήμερα εξάλλου ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή με σκοπό να δώσει εξηγήσεις για όσα κατήγγειλε, ανέφερε ότι «αυτό το κύκλωμα ήταν διάχυτο και σε πολλά επίπεδα. Φτιάξατε ένα βαθύ κύκλωμα παντού και δεν μπορούσαμε να το σπάσουμε μέσα σε έξι μήνες γιατί είναι βαθύ και σκοτεινό», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος και τόνισε:

«Εμείς αλλάξαμε το νόμο που είχατε φτιάξει και εφαρμόζεται από 1/1, με δυσκολίες, και θα φέρει αποτελέσματα». Εξήγησε όμως ότι τα χρόνια της μεγάλης κρίσης του μεταναστευτικού, δηλαδή το 2015- 2016, μπήκαν χρήματα στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν πήγαν σε κυβερνήσεις, αλλά σε ΜΚΟ. «Διαμορφώθηκε ένας "γαλαξίας" ΜΚΟ άλλων πραγματικά σοβαρών που είχαν πορεία δοκιμασμένη αλλά και άλλων που φτιάχτηκαν εν μια νυκτί αποσκοπώντας να κερδίσουν από τα κονδύλια της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν ΜΚΟ που στήθηκαν ευκαιριακά για να βγάλουν χρήματα. Όταν φτάνει μια λέμβος σε βραχώδη ακτή της Μυτιλήνης, την παρατηρεί το Λιμενικό και όταν πάει βρίσκει 3-4 ανθρώπους με κίτρινα και πορτοκαλί γιλέκα τους οποίους ρωτάει "τι κάνετε εδώ;" και η απάντηση που παίρνει είναι "καθαρίζουμε την ακτή", καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί για τον "γαλαξία" συμφερόντων».