NEA

Το σχέδιο δράσης της Ελλάδας παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Το σχέδιο δράσης της Ελλάδας παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Στις Βρυξέλλες βρέθηκαν χθες, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, στην εκδήλωση παρουσίασης των βασικών σημείων του νέου σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Επίτροπος για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Κοντοζαμάνης είχε διμερή συνεργασία με την κα Κυριακίδου, κατά την οποία εξέφρασε τη στήριξη του στην προσπάθεια της Επιτροπής, τονίζοντας ότι και για την χώρα μας η αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί προτεραιότητα. Σημείωσε επίσης ότι η συνεργασία και η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και η συνεχής διαβούλευση με τις ενώσεις ασθενών, αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου.  

Το ευρωπαϊκό σχέδιο θα είναι έτοιμο προς κατάθεση και άμεση εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους. Θα αποτελέσει την πρώτη προσπάθεια της Ένωση να αντιμετωπίσει με συνοχή και ενότητα όλα τα θέματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των διαφόρων ειδών καρκίνου, λύνοντας την ίδια ώρα προβλήματα που οι ασθενείς αντιμετωπίζουν στις περισσότερες χώρες.

Να σημειώσουμε ότι –σύμφωνα με την Eurostat- η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο της ΕΕ για τα νέα κρούσματα καρκίνου.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο καρκίνος σε όλες τις μορφές του προκάλεσε το 29% των θανάτων στους άνδρες και το 23% των θανάτων στις γυναίκες ενώ στην ηλικιακή ομάδα μέχρι 65 ετών αφαίρεσε την ζωή στο 37% όσων χάθηκαν και στους άνω των 65 ετών αφορά το 23%. Οι καρκίνοι που σκότωσαν περισσότερους είναι ο καρκίνος του πνεύμονα για τους άνδρες και ο καρκίνος του μαστού για τις γυναίκες.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η Ουγγαρία κρατάει την θλιβερή πρωτιά με 345 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ενώ υψηλά ποσοστά έχουν επίσης η Κροατία (334), η Σλοβακία (315) και η Σλοβενία (309).