NEA

ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις Κλινών ΜΕΘ: Δε λύνεται το πρόβλημα μόνο με τις αποφάσεις του υπουργού Υγείας

ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις Κλινών ΜΕΘ: Δε λύνεται το πρόβλημα μόνο με τις αποφάσεις του υπουργού Υγείας

Χρειάζεται άμεσα πρόσληψη προσωπικού και όχι τρίμηνες μετακινήσεις που  αποδυναμώνουν άλλα Νοσοκομεία, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων σε σημερινή της ανακοίνωση, στην οποία εξηγεί ότι με τις τρίμηνες μετακινήσεις ξανακλείνουν οι ΜΕΘ μετά το τρίμηνο, ενώ δίνει αναλυτικά στοιχεία για το μεγάλο κόστος των ιδιωτικών ΜΕΘ.

 

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για περίπου 50 περιστατικά που παραμένουν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ, διασωληνωμένα επί ημέρες σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας κινδυνεύοντας η ζωή τους.

Αναφέρει, μάλιστα, σαν παράδειγμα, άλλα δύο διασηλωμένα περιστατικά (δύο σοβαρά τραυματίες σε εργατικό ατύχημα στα διυλιστήρια της Motor Oil) που διακομίστηκαν, την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, στο Θριάσιο Νοσοκομείο, από το Νοσοκομείο Κορίνθου. Τα περιστατικά αυτά έρχονται να αποδείξουν τη γύμνια του συστήματος σε ΜΕΘ, καθώς παρέμειναν εκτός ΜΕΘ για αρκετές ώρες, κρίσιμες για τη ζωή τους. Για τον ένα βρέθηκε, τελικά, κρεβάτι στο Λάτσειο ενώ ο άλλος τραυματίας διακομίσθηκε στο ΚΑΤ.

«Στη χώρα μας, λειτουργούν 557 κλίνες ΜΕΘ, αντί 3.000 που θα έπρεπε να λειτουργούν. Για έξι εκατ. πληθυσμό στην Αττική και τις γύρω περιοχές, νησιά λειτουργούν 224 αντί τριπλάσιου τουλάχιστον αριθμού. Το προσωπικό λιγοστεύει αφού δε γίνονται προσλήψεις και έχουμε μόνο αποχωρήσεις, γι’ αυτό αντί να ανοίγουν, κλείνουν κρεβάτια ΜΕΘ.

Στο Θριάσιο Νοσοκομείο, η ΜΕΘ 8 κλινών λειτουργεί πια με 7 κλίνες λόγω έλλειψης προσωπικού. 100 κλίνες ΜΕΘ έτοιμες εξοπλισμένες είναι κλειστές λόγω αδυναμίας στελέχωσης.

 

Η πρόβα συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στοιχίζει ακριβά

 

Η λύση δεν είναι η ενοικίαση από τον ιδιωτικό τομέα κλινών ΜΕΘ, που λόγω επιτακτικών αναγκών καθίσταται αναγκαία αυτή τη στιγμή αν και κοστίζει ακριβά στο δημόσιο. Δεν είναι λύση γιατί και τα προηγούμενα χρόνια ενοικιαζόταν αλλά στην πράξη απεδείχθη ότι δεν έδιναν παρά ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ στο ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ. Τις κρατάνε για δική τους χρήση.

Το κόστος ενοικίασης είναι πολύ μεγάλο. Για τις 81 ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ το κράτος θα πληρώνει μέσω ΕΟΠΠΥ για τον κάθε ασθενή από την 1η έως την 3η ημέρα 800ευρώ την ημέρα, από την 4η ημέρα έως την 15η 550 ευρώ την ημέρα και από την 16η ημέρα και μετά όσο χρειασθεί νοσηλεία σε ΜΕΘ 400 ευρώ την ημέρα.

Εάν χρησιμοποιηθούν οι 81 κλίνες ΜΕΘ το κράτος για κάθε χρόνο θα πληρώνει πάνω από 20εκ.ευρώ. Όσα για να προσληφθούν 1500 υπάλληλοι μόνιμοι που θα άνοιγαν τις 100 κλειστές κλίνες ΜΕΘ των Νοσοκομείων και θα περίσσευαν οι μισοί για άλλες ανάγκες των Νοσοκομείων. Η πρόβα συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στοιχίζει ακριβά.

Τώρα το υπουργείο Υγείας τρέχει και δε φτάνει να καλύψει τις ανάγκες σε ΜΕΘ λόγω και του κοροναϊού. Αντί όμως να ακολουθήσει την ορθολογική διαδικασία και να προσλάβει προσωπικό, άρχισαν να μετακινούν νοσηλευτές με τρίμηνες μετακινήσεις από Νοσοκομεία που έχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, προς Νοσοκομεία που έχουν κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.

Για να ανοίξει η ΜΑΦ του ΚΑΤ 7 κλινών που είναι όρος της δωρεάς του Ιδρύματος Λάτση, που είναι απαραίτητη καθότι συνεχώς έξι ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ (αίθουσα αναζωογόνησης) μετακινούν 10 Νοσηλευτές (με τρίμηνη μετακίνηση) στο ΚΑΤ. Τρίμηνες μετακινήσεις Νοσηλευτών από Νοσοκομεία με σημαντικές ελλείψεις, γίνονται επίσης και προς άλλα Νοσοκομεία που έχουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ (ΓΟΝΚ κ.α.).

Φεύγει υπεραπαραίτητο εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό από τα Νοσοκομεία ΕΛΠΙΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ, ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ κ.α. αποδυναμώνοντας περαιτέρω τη λειτουργία τους.

Δε θα λυθεί το πρόβλημα των κλειστών ΜΕΘ με τις τρίμηνες μετακινήσεις που ανακυκλώνει το πρόβλημα αλλά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Όταν τελειώσει το τρίμηνο θα ξανακλείσουν οι ΜΕΘ.
Πού είναι οι προσλήψεις προσωπικού που δεσμεύτηκαν;
Ενόψει υγειονομικής κρίσης θα έπρεπε να έχουν ληφθεί ήδη μέτρα.

Εδώ που φτάσαμε η κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα πρέπει να προσλάβει 2.000 επικουρικό προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ».

 

Ρ.Σ.