NEA

Ευάγγελος Φραγκούλης: Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν από το Σχέδιο Νόμου...

Ευάγγελος Φραγκούλης: Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν από το Σχέδιο Νόμου...

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όπως σημειώνει μιλώντας στο DailyPharmaNews για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, ο Ευάγγελος Φραγκούλης, MD, MSc, μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της ΠΦΥ και της Οικογενειακής Ιατρικής, τ. αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και τ. γ.γ. της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής «πολλά τα ερωτήματα που γέννησε η ανάγνωση του πολυαναμενόμενου σχεδίου νόμου (Σ/Ν) για τη Δημόσια Υγεία…».

Και εξηγεί ο κ. Φραγκούλης:

«Παραδόξως σε όλο το Σ/Ν δεν αναφέρεται ούτε μια φορά η λέξη οικογενειακός γιατρός και η ΠΦΥ αναφέρεται άλλες δυο φορές πέρα της αρχικής της αναφοράς…Αντίθετα γίνονται αναρίθμητες αναφορές στους ΟΤΑ και στις εθελοντικές ΜΚΟ».

Κι όλα αυτά, αναφέρει ο κ. Φραγκούλης, έρχονται σε αντίθεση με όσα περίμενε ο κλάδος καθώς άλλα ήταν τα δεδομένα. Συγκεκριμένα αυτά συμβαίνουν: «Ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη δημόσια δήλωση του χαιρετίζοντας το Σ/Ν για το Εθνικό Πρόγραμμα κάνει μνεία στον κομβικό ρόλο του οικογενειακού γιατρού στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης, ως «του γιατρού που θα καθοδηγεί κάθε πολίτη συστήνοντας τις κατάλληλες προληπτικές εξετάσεις»… κι ενώ στο πρώτο άρθρο του Σ/Ν γίνεται ειδική αναφορά στη διασύνδεση της Δημόσιας Υγείας και της ΠΦΥ, αλλά και στις αξίες και τις αρχές της Διακήρυξης της Αστάνα (WHO), στην οποία είχα την τιμή να είμαι παρών και στην οποία επιβεβαιώνεται η δέσμευση στην οικοδόμηση βιώσιμης ΠΦΥ μέσω της επένδυσης σ΄ αυτή, στην ενίσχυση της χωρητικότητας και της υποδομής, προτεραιοποιώντας τις βασικές λειτουργίες Δημόσιας Υγείας»….

Κι όχι μόνο αυτά αλλά ως προς την πρόληψη της ασθένειας και προαγωγή της υγείας, «η ΠΦΥ παρέχει ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών και φροντίδας: εμβολιασμούς, προσυμπτωματικό έλεγχο, πρόληψη και διαχείριση των μη μεταδοτικών και των μεταδοτικών νοσημάτων, φροντίδα και υπηρεσίες που προάγουν την υγεία της μητέρας και του παιδιού, την ψυχική και σεξουαλική υγεία. Δίνεται έμφαση στην αποφυγή του κατακερματισμού της φροντίδας και στην διασφάλιση ενός λειτουργικού συστήματος παραπομπής από την ΠΦΥ στα άλλα επίπεδα φροντίδας».

Την ίδια ώρα, σημειώνει ο κ. Φραγκούλης ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης ζητεί τα ΚΕΠ Υγείας να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο με αντίστοιχη επιδότηση τους και να γίνει στροφή της ΠΦΥ προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Φαίνεται ότι το Σ/Ν αποτελεί όχημα προς τον ακρωτηριασμό βασικών λειτουργιών της ΠΦΥ και του οικογενειακού γιατρού και μεταφορά τους στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε εθελοντικές ΜΚΟ με παράλληλη μεταφορά πόρων σε αυτές... Μια τέτοια πρακτική αποδυναμώνει το ρόλο του οικογενειακού γιατρού, της ΠΦΥ εν γένει, προάγει τον κατακερματισμό των δράσεων, με ορατό τον κίνδυνο των επαναλήψεων τους. Εύλογα τα ερωτήματα».

Και αναρωτιέται:

«Ποιος είναι πλέον ο προσανατολισμός του συστήματος υγείας μας; Θα ακολουθήσουμε τις συστάσεις του ΠΟΥ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των τεχνοκρατών της υγείας; Τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού τον επιθυμούμε; Την ισχυροποίηση της ΠΦΥ;».

Και καταλήγει ο κ. Φραγκούλης μιλώντας στο dailypharmanews «αν ναι, το Σ/Ν χρήζει επανεξέτασης με προτεραιοποίηση της διασύνδεσης, λειτουργικής και οργανωτικής της ΠΦΥ με τη Δημόσια Υγεία… Σας θυμίζω τη πρόσφατη δήλωση του WHO Europe RD Hans Kluge κατά την επίσκεψη του στο Γ.Γ. κ. Πρεζεράκο ‘No Public Health, without PHC’».