NEA

Για «αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος» κάνουν λόγο από την ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ

Για «αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος» κάνουν λόγο από την ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

«Σε μία χώρα με υψηλά ποσοστά πολυφαρμακίας, ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και με σούπερ-μικρόβια να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα στα ελληνικά νοσοκομεία, σε μια χώρα της Ευρώπης χωρίς υποχρεωτική ιατρική συνταγή για φάρμακα, τίθεται τώρα να ασκούν και άλλοι πλην των γιατρών, ΠΦΥ». Αυτό σημειώνει μιλώντας στο dailypharmanews η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, Άννα Μαστοράκου.

Όπως εξηγούν οι γιατροί με σημερινή τους παρέμβαση που βάζει απέναντι τους φαρμακοποιούς και την απόφαση της Πολιτείας να τους αναγνωρίσει ουσιαστικά ως μέρος της ΠΦΥ, «παγκοσμίως υπάρχει η τάση,  η ΠΦΥ να γίνει εμπορεύσιμο προϊόν από μη ιατρούς. Στην Αμερική ήδη υπάρχουν κέντρα υγείας ιδιωτικών συμφερόντων από επιχειρηματίες. Στην Αγγλία πας στα επείγοντα των νοσοκομείων και σε εξετάζει νοσοκόμα. Στη Κίνα υπάρχουν οι ξυπόλητοι ιατροί μεταξύ Ιατρικής και Κινέζικης Ιατρικής. Οι ιατρικές υπηρεσίες από μη ιατρούς ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Είναι ο Δούρειος Ίππος, δηλαδή ο φθηνός «ανεύθυνος» τρόπος αποσυμφόρησης των ΤΕΠ και τα νοσοκομεία. Είναι ο φθηνός τρόπος να εξυπηρετηθούν τα δημόσια και ιδιωτικά ασφαλιστικά συστήματα να πουλούν πακέτα στους πολίτες για ιατρικές υπηρεσίες και να τους παρέχουν τελικά υπηρεσίες από παραϊατρικές υπηρεσίες αμφιβόλου εκπαίδευσης και επιστημονικής υπόστασης».

Και όπως εξηγεί η κ. Μαστοράκου, «αυτή η τάση της Πολιτείας να υποκαθιστά και να απαξιώνει το ιατρικό επάγγελμα συνεχίζεται διαχρονικά, παρά τις αντιστάσεις του ιατρικού κλάδου. Ήδη οι παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι γύρισαν τη πλάτη στις απαξιωτικές αμοιβές που τους προτάθηκαν για τις υπηρεσίες οικογενειακού ιατρού και αποφασίζουν να μεταναστεύσουν ή διατηρούν με αξιοπρέπεια το ιδιωτικό τους ιατρείο».

Σημειώνουν με εμφανή εκνευρισμό οι ιδιώτες γιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ:

«Στο χώρο της Υγείας τίποτε πλέον δεν είναι προφανές. Επιχειρείται μετά βδελυγμίας η οικονομία κλίμακος με δυσμενέστατες συνέπειες στην ποιοτική υπηρεσιών. Εξίσωση προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω. Επικρατούν ήδη τριτοκοσμικές συνθήκες μπανανίας.  Η εναλλακτική ιατρική από ανεπίσημες πηγές κάνει πάταγο, μερίδα φαρμακοποιών κάνουν διαγνώσεις έχοντας άποψη επί παντός επιστητού, χορηγούν φαρμακευτικά σκευάσματα ανάλογα με τις συμφωνίες που έχουν κάνει με τις φαρμακευτικές εταιρείες, αποτελούν κέντρα μαζικής συνταγογράφησης, εμβολιάζουν, χορηγούν αντιβιοτικά και άλλα σκευάσματα στους πολίτες, οι οποίοι απαιτούν αναδρομική συνταγογράφηση από τον ιατρό, συμμετέχουν σε διαφημιστικές καμπάνιες και διαμορφώνουν την αγορά υγείας.

Το θεαματικό είναι ότι δεν απασχολεί την πολιτεία το γεγονός ότι το όλο σύστημα εκτινάσσει τελικά τον όγκο συνταγογράφησης, τη ρευστότητα του ασφαλιστικού ταμείου στον αέρα και αυξάνει το κούρεμα (clawback) αποζημίωσης στους παρόχους, συμπιέζοντας την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών υγείας».

Αυτές οι πρακτικές έχουν ως αποτέλεσμα, όπως λένε, από την πλευρά της λήψης υπηρεσιών, να δημιουργούνται πολίτες δύο ταχυτήτων: Αυτοί που έχουν οικονομική δυνατότητα απευθύνονται στον ιατρό, οι υπόλοιποι σε ένα λαβυρινθώδες σύστημα χαμηλότερης ποιότητας και χωρίς πιστοποίηση ευθύνης για τη λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή από το λάθος άτομο, που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή.