NEA

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C

Σημαντικό το όφελος για τη χώρα

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όπως σχολιάζουν από το υπουργείο Υγείας, «αυτό συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό όφελος για τη χώρα, καθώς επιτεύχθηκε σημαντική μείωση στις τιμές των φαρμάκων, σε σχέση με τις τιμές οι οποίες είχαν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που διεξήγαγε η προηγούμενη Επιτροπή».

Όπως σχολίασε μιλώντας στο dailypharmanews ο πρόεδρος του «Προμηθέα», Γιώργος Καλαμίτσης, «χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης των φαρμάκων της ηπατίτιδας C, η οποία διασφαλίζει ότι αυτές οι πολύτιμες θεραπείες θα είναι και με προσιτό κόστος για το σύστημα υγείας. Παρόλα αυτά οι προσπάθειες για την εξάλειψη της νόσου δεν πρέπει να σταματήσουν εκεί. Η ενεργοποίηση της εθνικής επιτροπής υλοποίησης του ελληνικού Σχεδίου Δράσης πρέπει να μπει σε προτεραιότητα ώστε να διασφαλίσει με τις ενέργειές της την πρόσβαση όλων των ασθενών σε αυτές τις θεραπείες. Ιδιαίτερα μάλιστα των ευάλωτων πληθυσμιακά ομάδων που πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό».

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης αναδιοργάνωσε τη διαδικασία, θέτοντάς τη σε νέες βάσεις και την επανεκκίνησε για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, συμφωνήθηκε επίσης η αναδρομική ισχύς της εν λόγω συμφωνίας, προκειμένου να διασφαλιστούν σημαντικότατες εκπτώσεις, πέραν των προκαθορισμένων, clawback και rebate και η μείωση του κόστους για το 2ο εξάμηνο του 2019.

Η μεγάλη καθυστέρηση του ενάμιση χρόνου επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης στην επαναδιαπραγμάτευση της θεραπείας της ηπατίτιδας C επιβάρυνε την φαρμακευτική  δαπάνη. Υπολογίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε σε 15 μήνες περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ για την ηπατίτιδα C .

Ενώ, περίπου 50.000-60.000 ασθενείς στην χώρα μας παραμένουν αδιάγνωστοι και συνεπώς δεν λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2019 με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ορίστηκε η σύνθεση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, ως εξής:

Φιλίππου Δημήτριος, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.)

Σκαλτσά Ελένη, Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

Μαχαίρας Παναγιώτης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής  ΕΚΠΑ

Πανουτσόπουλος Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Γκογκοζώτου Βασιλική-Κωνσταντίνα, Αξιολογήτρια στη Διεύθυνση Αξιολόγησης Προϊόντων - Γραμματέας του Τμήματος Δ΄ Ραδιενεργών Σκευασμάτων ή Ιδιοσκευασμάτων του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του Ε.Ο.Φ.

Βλάχου Μαργαρίτα, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός Ε.Σ.Υ.

Λίτσα Παναγιώτα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Φαρμάκου Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Κουράφαλος Βασίλειος,Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού, Παρακολούθησης Χορήγησης Θεραπευτικών Μέσων και Αξιοποίησης Ελέγχων της Διεύθυνσης Φαρμάκου Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Κουτραφούρη Βασιλική, Προϊσταμένη του Τμήματος Τιμολόγησης Φαρμάκων του Ε.Ο.Φ.

Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης ορίζεται ο κ. Δημήτριος Φιλίππου.

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης είχε οριστεί ότι θα παρίσταται η Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Πρώτη προτεραιότητα της Επιτροπής αποτέλεσε η διαπραγμάτευση της τιμής των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C, η οποία είχε αρχικό στόχο ολοκλήρωσης στο τέλος του έτους αλλά ολοκληρώθηκε τώρα, και μετά προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας αποτελεί η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων στις κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν:

  • Ανοσοθεραπείες
  • Ψωρίαση κατά πλάκας
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Πολλαπλό μυέλωμα
  • Κυστική ίνωση
  • Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία
  • Προηγμένες κυτταρικές θεραπείες (CARTs).